Sojové maso na zelenině s bulgurem

3 porce

Ingredience:
  • 1 sáček sojových nudliček (80 g)
  • panenský olivový olej
  • po rovné lžičce zázvoru, sušené červené řepy, libečku, bazalky
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • 1 lžička sojové omáčky„Tamari“
  • 1 lžička umeocta
  • 330–350 g rajčat
  • 160 g brokolice
  • 30 g česneku
  • 40 g pórku
  • ½ lžičky mletého bobkového listu
  • ½ lžičky tymiánu
  • ½ lžičky saturejky
  • kurkuma
  • 10 g solamylu (nebo maizeny) + cca 100 ml vody
  • petrželová nať
  • 150 g bulguru + cca 400 ml vody
  • trochu sekaných vlašských ořechů
  • mořská sůl

Větší návštěvnost obchodů se zdravou výživou svědčí o tom, že se lidé zamýšlejí nad svým zdravím, a rozhlíží se, co lepšího vyzkoušet do jídelníčku. Už jste někdy ochutnali bulgur? Mohu jen doporučit. Je výborný jako příloha místo rýže i k sojovému masu na zelenině.

Přípravu vegetariánského jídla však začneme od sojového masa. „Maso“ uvaříme jen ve slané vodě dle návodu. Zde jsem použila nudličky i z toho důvodu, že se vzhledově podobají masu nejvíce. Uvařené sojové maso scedíme, necháme vychladnout a přebytečnou vodu vymáčkneme. Na marinádu použijeme olivový olej (3 lžíce), sojovou omáčku, umeocet, rozmarýn, zázvor, libeček, bazalku a sušenou červenou řepuv uvedeném množství. Sojové maso v marinádě obalíme, promícháme a necháme aspoň 2 hodiny odležet.

Bulgur propláchneme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Do podání jídla jej vložíme i s hrncem do peřin, aby vydržel pěkně teplý. Nyní spaříme rajčata, oloupeme je a nakrájíme na menší kousky. Do širšího hrnce nalijeme 3 lžíce olivového oleje a necháme rozehřát.

Přidáme na drobno posekaný česnek, na kolečka pokrájený pórek a krátce orestujeme. Na tento základ vložíme naložené sojové maso i s marinádou, promícháme a přidáme pokrájenou brokolici. Posypeme mletým bobkovým listem, tymiánem, posolíme, trochu podlijeme vodou a vše podusíme.

Až brokolice změkne přidáme nakrájená rajčata a saturejku. Dusíme chvíli dál a pak zahustíme záklechtkou, připravenou z vody a solamylu. Do záklechtky rozmícháme třetinu lžičky kurkumy a sojovou směs se záklechtkou povaříme 2–3 minuty. Hotový pokrm dochutíme zelenou petrželovou natí.

Vegetariáskou směs poklademe na talíře na uvařený bulgur, posypeme trochu sekanými vlašskými ořechy a obložíme třeba salátem z Červené řepy v umeoctu.

Jiný způsob podání pokrmu je smíchání bulguru se sojovou směsí za vzniku podoby rizota, zde asi spíš bulgurota :-)

V obou variantách je to chutný pokrm a doma zmizel jako „pára nad hrncem“.

Poznámka: I když bulgur velice miluji, tento pokrm jsem předložila s láskou druhým. Neměla jsem odvahu jej testovat na oslabené slinivce. Cítím, že je tu mnoho ingrediencí na trávení dohromady.

Sušená červená řepa dodá nejen pěknou barvu sojovému masu, ale v kombinaci s kořením i zvláštní příchuť.

Sdílení

    25 793 zobrazení článku
    O autorce
    6 komentářů
    1. bigosek Odpovědět
      Tak já jenom potvrzuji tohle jídlo jako mňamku:) Dlouho jsem si nic dobrého neuvařila a tohle mi tak nějak padlo do oka (a pak i do žaludku:-)) Nedala jsem teda tolik koření (některé ani nemám - o sušené řepě jsem asi ani nikdy neslyšela) a záklechtku (se mi moc nezdál ten solamyl), jen jsem k uvařené podušenině přidala bulgur, vše se krásně nasáklo a chutě se hezky promíchaly:) Naložené sojové maso bylo chuťově výborné (i bez řepy). Mňam, paní Alemari. Kateřina
      • Alemari Odpovědět

        Jsem moc ráda, že chutnalo, milá Kateřino. Když se jídlo smíchá dohromady hned, bulgur je přímo zahustí. To jste zvolila velice správně. U nás doma mají rádi na talíři odděleně přilohu a tak jsem nejdříve použila ten solamyl, když se mi to zdálo moc řídké. Ale je pravda, že se ani nemusí dávat :-)

        Jinak sušená červená řepa je k dostání v prodejnách se zdravou výživou, ale není zde stěžejní ochucovadlo :-)

        To jen, když byste ji někdy chtěla vyzkoušet. Lze ji užívat i jako potravinový doplněk, prostě jen tak ji konzumovat a zapít vodou, když nemáme čas si připravit cokoliv jiného z červené řepy. Je výborná na regeneraci buněk.

        Mějte se moc hezky a děkuji, že tvoříte :-) a že se s námi podělíte o své poznatky.

        Zdravím. Alemari
    2. David Odpovědět
      Dobré den, chtěl bych se zeptat, zda lze jíst sójové kostky jen tak, neuvařené.
      • Alemari Odpovědět
        Milý Davide, tak to jsem nezkoušela a ani mě to nelákalo. Nevím, myslím si ale že ne, neuvařené je vnímám jako těžko stravitelné. Zatím jsem sojové „maso“ vždy vařila. Alemari
        • David Odpovědět
          Děkuji Alemari, dneska jsem to vyskoušel jen tak při cestě z práce, docela mě to zasytilo a žiju, chutná mi to víc neuvařené jako takový...sušenko-suchar :D. Aktivně sportuji a posiluji, tak mě zaujaly vysoké podíly bílkovin, nevím jestli mi to nezpůsobí nějaké potíže, pokud to budu jíst v syrové formě. Snad ne.
          • Alemari Odpovědět
            Ano, někdy je to potřeba i vyzkoušet :-). Jestli Vám to způsobí něco, to poznáte, ale pakliže zatím nic a chutná Vám to, tak proč ne? :-) Jojo, je to tak, každý jsme jiný. Alemari.

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *