Špaldové těstoviny s paprikovou omáčkou

2 porce

Ingredience:
  • 400 g špaldových celozrnných mušliček (i jakékoliv jiné těstoviny)
  • 300 g očištěné zelené papriky
  • 50 g panenského olivového oleje
  • 150 g cibule
  • 30 g česneku
  • 1 rovná lžička červené papriky
  • ½ lžičky saturejky
  • 1 rovná lžička kurkumy
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • 2 rovné lžičky koření „pašerák“
  • ½ lžičky mletého bobkového listu
  • 250 ml vody
  • 25 g bramborového škrobu
  • 40 g sojového nápoje s příchutí smetany „Zajíc“
  • 2 lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • mořská sůl, petrželová nať
  • 100 g sýru Eidam na posypání (s 30–45% obsahem tuku)

Z papriky můžeme připravit velice chutnou žlutozelenou omáčku, která se špaldovými těstovinami a se strouhaným sýrem vytvoří pikantní a rychlý oběd. Nejdříve si očistíme veškerou zeleninu a papriku v robotu posekáme nadrobno.

V samostatném hrnci si uvaříme ve slané vodě jakékoliv celozrnné těstoviny. Máme doma rádi různé spirálky nebo mušličky a tak jsem tentokrát sáhla po těch druhých.

Cibuli s česnekem nakrájíme nebo nasekáme nadrobno a na olivovém oleji je krátce orestujeme. Přidáme červenou papriku, aby pustila v oleji barvu a pak již sekanou zelenou papriku a veškeré další uvedené koření.

Trochu podlijeme vodou, asi jen 50–80 ml, více ne. Je skoro lepší dusit papriku bez podlití, protože pustí šťávu a ta by mohla na podušení stačit. Mírně při dušení osolíme.

Po 5–8 minutách provaření tuto paprikovou pikantní směs zahustíme „záklechtkou“ z 250 ml vody, ve které jsme rozmíchali sojový nápoj a bramborový škrob. Za stálého míchání omáčku provaříme asi 2 minuty a dle potřeby trošku naředíme ještě vodou nebo zeleninovým vývarem, máme-li.

V závěru omáčku dochutíme asi 2 lžičkami sojové omáčky Tamari horkou ji naservírujeme na uvařené těstoviny.

Na talíři pokrm posypeme ještě strouhaným sýrem, nejlépe Eidamem s 30% nebo 45% obsahem tuku a ozdobíme čerstvou petrželkou.

Sýr krásně na horké omáčce změkne a dodá pokrmu sytící bílkoviny.

Toto rychlé vegetariánské jídlo může chutnat dle mého soudu všem. Ale hlavně těm, co mohou papriku.

Poznámka: Papriková omáčka se totiž do diety při oslabené slinivce nehodí. Papriky jsou těžko stravitelné a tak si my s dietou můžeme dát třeba jenom těstoviny s rajským pyré a trochou dietního sýra, pokud stravu nedělíme.

Snažím se dost stravu dělit a tak většinou pro sebe volím k těstovinám nějakou vařenou zeleninu. Při nedělení stravy se hodí k těstovinám kromě zeleniny i bylinkové nebo marinované tofu místo sýra.

Těstoviny s paprikovou omáčkou a sýrem jsem vařila pro ostatní a našlo velice kladnou odezvu, i když u nás také platí pravidlo, že „hlad je nejlepší kuchař“… :-)

Sdílení

    11 940 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *