Tempeh s mrkví a špenátem

3-4 porce

Ingredience:
  • 200-220 g marinovaného tempehu (jedno balení)
  • 150 g cibule
  • 150 g mrkve
  • 100 g mladého špenátu
  • 50 g panenského olivového oleje
  • 350-400 ml vody na podlití
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 rovné lžičky sušeného rozmarýnu
  • 50 g panenského olivového oleje
  • 1 lžička sušeného granulovaného česneku nebo 1 stroužek čerstvého (ten rozetřít)
  • 1,5-2 lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • 25 g hladké rýžové mouky + 150 ml vody na záklechtku
  • mořská sůl
  • 1 lžíčka panenského kmínového oleje

Příloha:

  • rýže basmati
  • čerstvý hlávkový salát s koprem a umeoctem a pár kapkami panenského kmínového oleje

Máte-li doma zakoupený čerstvý špenát, nemusíte jej připravovat jenom klasicky jako dušený. Nechejte si trochu bokem a vyzkoušejte s ním jinou kombinaci. Výborně se vám bude hodit do pokrmu z tempehu a mrkve. Kurkuma a rozmarýn vše dochutí tak, že se nebudete chtít od jídla odtrhnout :-)

Nejdříve připravíme suroviny k vaření, abychom měli vše po ruce. Mrkev očistíme, omyjeme a na jemno nastrouháme. Je dobré doopravdy na jemno, protože podušená nám pak v jídle vytvoří tu správnou omáčkovou hmotu.

Špenát se bude dávat naposled, ale je vhodné ho už celý v listech omýt, otrhat od stonků, listy na sebe naskládat, podélně prokrojit a pak nakrájet na tenké nudličky. Kdo chce využít částečně i stonky, může. Jsou křehké a podusí se též. Cibulku očistíme a pokrájíme. Máme-li mladou, tak ji zpracujeme i s čerstvou zelenou natí.

Tempeh nakrájíme na kostičky, připravíme si koření a ostatní ingredience a můžeme začít.

V hrnci na olivovém oleji krátce orestujeme cibulku, přidáme kurkumu a 1,5 lžičky rozmarýnu. Vše promícháme až se začne cibulka barvit do žluta. Trošku rozmarýnu si necháme na konečné dochucení, proto ho zkraje nedáváme všechen.

K orestované směsi přisypeme kostičky tempehu a promícháme. Chvíli ho restujeme. Pak přijde na řadu nastrouhaná mrkev, ale ještě nepodléváme, aby se mohl uvolnit z mrkve beta karoten, který je rozpustný v tucích. Směs s mrkví osolíme, krátce prohřejeme a za míchání mrkev rozvolníme.

Nyní již podlijeme vodou, osolíme a necháme dusit asi tak 8 minut přikryté. Následuje pokrájený špenát, který navrstvíme na dušenou směs a posypeme granulovaným česnekem. V dušení pokračujeme zhruba 5 minut. Opět přikryjeme pokličkou s dírkou. Jakmile i špenát změkne, pokapeme pokrm sojovou omáčkou Tamari a zahustíme záklechtkou z hladké rýžové mouky a vody. Za míchání povaříme cca 2-3 minuty a dochutíme zbylým rozmarýnem. Můžeme přidat i pár pokrájených lístečků rozmarýnu čerstvého, máme-li. Ochutnáme a lehce dosolíme podle svého gusta.

Hotový pokrm ještě trošku omastíme voňavým panenským kmínovým olejem a můžeme servírovat.
Jako příloha je vhodná vařená rýže basmati a hlávkový salát.

Přeji vám dobrou chuť !

Poznámka: Zeleninu můžete dát do pokrmu v různém poměru, zde je mnoho možností. Prostě tak, jak to budete cítit a jak vám to bude vyhovovat. Jejím přídavkem ovlivníte výsledné množství pokrmu. Mohu jen konstatovat, že zeleniny není nikdy dost :-) Vařila jsem toto jídlo již mnohokrát, především pro úspěch u nejbližších, a vždy jsem dávala více a více mrkve i špenátu a bylo to lepší a lepší :-) 

Rozmarýn je bylinka, která v malém množství posiluje srdeční činnost a tím stimuluje krevní oběh. Zároveň však odstraňuje deprese, úzkost, uklidňuje mysl a uvolňuje vnitřní tenzi. V velkém množství by ho neměly konzumovat těhotné ženy a malé děti.

Kurkuma je nejen krásné přírodní barvivo, ale obsahuje takové množství prospěšných látek, že není divu, že je nazývána ajurvédským kořením života.
Tempeh s mrkví a špenátem by mohl sloužit pro rozšíření jídelníčku lidem s celiakíí, s alergiemi na mléko, a i lidem co mají oslabené trávení kvůli snížené funkci slinivky.

Jídla, která vnímám intuitivně jako vhodná i pro oslabenou slinivku, testuji vždy několikrát na svém těle. Výše uvedený pokrm mi nedělá žádné problémy s trávením, je jemný a šetrný a moc mi chutná. Obsahuje kvalitní ingredience a přídavek podpůrného koření ještě zvyšuje jeho stravitelnost.

Sdílení

    19 036 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *