Těstoviny s mrkvovou omáčkou s křenem

na 2-3 porce | Pro bezlepkovou dietu použít těstoviny pohankové.

Ingredience:
  • 500 g syrové mrkve
  • 100 g cibule
  • cca 700 ml vody
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • špetka saturejky
  • 1 lžička sušeného libečku
  • 1 rovná lžička mořské soli
  • 30 g hladké rýžové mouky
  • 40 g sušeného sojového nápoje „Zajíc“ s příchutí smetany
  • 0,5–1 lžíci umeocta
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 15–20 g strouhaného křenu
  • 1 lžička panenského oleje (sezamový, slunečnicový, řepkový)
  • 100 g vařené cizrny
  • 300 g celozrnných žitných těstovin BIO (popř. pohankových)
  • petrželová nať, krájený pórek

K jakýmkoliv celozrnným těstovinám si můžeme připravit velice chutnou, jemnou a pikantní omáčku z mrkve. Ochucení křenem mírně připomíná křenovou omáčku, ale výsledná chuť je jiná. Jako obohacení celého pokrmu přidáme vařenou cizrnu, která svojí oříškovou chutí pokrm doladí.

Odvážené množství očištěné mrkve nakrájíme na kolečka o síle cca 0,5 cm a nasypeme do hrnce. Zalijeme vodou a přidáme oloupanou, na čtvrtky rozkrájenou cibuli a veškeré uvedené koření. Vodu též osolíme a přivedeme k varu.

Vaříme pomalým varem, nejlépe přikryté 15–20 minut, až zelenina zcela změkne.

o uvaření necháme prochladnout a nalijeme do mixovací nádoby.

Mrkev s cibulí rozmixujeme ve vývaru na hladký krém.

Dle toho jak se nám moc vody při vaření odpařilo, můžeme ještě přidat asi 100–150 ml vody.

V mixéru současně rozmixujeme i sušený sojový nápoj a rýžovou mouku. Připravenou omáčku ještě vrátíme do hrnce a krátce za míchání povaříme. Budou stačit 2 minuty.

Strouhaný křen přidáváme již bez následného vaření a současně mrkvovou omáčku i okyselíme umeoctem.

Na úplný závěr přijde omaštění kvalitním olejem a dochucení sojovou omáčkou „Tamari“. Hotovou omáčku nalijeme na uvařené těstoviny a posypeme měkkou cizrnou. Barevnost omáčky podtrhneme přidáním zelené petrželové natě.

Celý pokrm můžeme též promíchat dohromady i s uvařenou cizrnou a podávat jako „jídlo z jednoho hrnce“, viz další foto.

Poznámka: Pro lepší stravitelnost celého pokrmu si dáme tu práci a uvařenou cizrnu oloupeme od slupek. Pro malé děti bych to určitě doporučovala. Chceme-li se vyhnout ručnímu loupání, použijeme k oloupání návod dle článku Jak uvařit a připravit cizrnu. Sice budou její zrníčka trošku rozpolcená, ale kvalitě jí to neubere.

Cizrnu je potřeba mít namočenou dopředu a raději i uvařenou, protože se vaří déle než omáčka, ale nemáme-li, bude se na doplnění též hodit například i krájené marinované tofu.

Celozrnné těstoviny uvaříme dle návodu. V mém případě jsem použila žitné, ale určitě můžete vyzkoušet i jiné druhy. V prodejnách se zdravou výživou jich mají širokou nabídku.

Tuto omáčku jsem ověřovala dvakrát na svém těle a zvládla ji i oslabená slinivka, ale nesmí se to s tím křenem přehnat. :-)

Samotná omáčka je vhodná do bezlepkové diety a tak při volbě správných těstovin tam můžeme celý pokrm zařadit také.

Sdílení

    15 381 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. Zuzana Odpovědět
      Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi rýžovou moukou a rýžovou instantní moukou? :) Předem děkuji za odpověď.
      • Alemari Odpovědět
        Ryžová instantní mouka se nemusí vařit. Je vhodná přímo na zahuštění pomazánek, polévek, omáček. Také je výborná na rychlou přípravu teplé kaše jen rozmícháním v horkém, třeba i rýžovém „mléce“... Kaše houstne bez vaření před očima... Tato mouka je již vlastně tepelně předzpracovaná a tak jen bobtná v tekutině a vlastně je takto schopna odebírat přebytečnou vlhkost v pokrmu, kde jsme třeba něco neodhadli přesně. Klasická rýžová mouka bývá v podobě jako hladká i jako krupice a tyto mouky se musí tepelně opracovat. Prostě musí projít buď varem nebo vyšší teplotou při pečení. Jsou vhodné na kaše, krémy, pudingy, do pečiva a i na přípravu omáček. Ráda je používám již z toho důvodu, že jsou cenově dostupnější než ta instantní. Zase však není na škodu mít doma i instantní mouku, „pro případné havárie“ :-) nebo při nedostatku času na zmíněnou rychlou kaši... Instantní mouka je také trochu odlišná svoji konzistencí. Kaše z ní připravená je poněkud hrubší ve srovnání s kaší z hladké rýžové mouky, ale je zase hladší než uvařená rýžová krupice. Alemari.

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *