
K jakýmkoliv celozrnným těstovinám si můžeme připravit velice chutnou, jemnou a pikantní omáčku z mrkve. Ochucení křenem mírně připomíná křenovou omáčku, ale výsledná chuť je jiná. Jako obohacení celého pokrmu přidáme vařenou cizrnu, která svojí oříškovou chutí pokrm doladí.
Odvážené množství očištěné mrkve nakrájíme na kolečka o síle cca 0,5 cm a nasypeme do hrnce. Zalijeme vodou a přidáme oloupanou, na čtvrtky rozkrájenou cibuli a veškeré uvedené koření. Vodu též osolíme a přivedeme k varu.
Vaříme pomalým varem, nejlépe přikryté 15–20 minut, až zelenina zcela změkne.
o uvaření necháme prochladnout a nalijeme do mixovací nádoby.
Mrkev s cibulí rozmixujeme ve vývaru na hladký krém.
Dle toho jak se nám moc vody při vaření odpařilo, můžeme ještě přidat asi 100–150 ml vody.
V mixéru současně rozmixujeme i sušený sojový nápoj a rýžovou mouku. Připravenou omáčku ještě vrátíme do hrnce a krátce za míchání povaříme. Budou stačit 2 minuty.
Strouhaný křen přidáváme již bez následného vaření a současně mrkvovou omáčku i okyselíme umeoctem.
Na úplný závěr přijde omaštění kvalitním olejem a dochucení sojovou omáčkou „Tamari“. Hotovou omáčku nalijeme na uvařené těstoviny a posypeme měkkou cizrnou. Barevnost omáčky podtrhneme přidáním zelené petrželové natě.
Celý pokrm můžeme též promíchat dohromady i s uvařenou cizrnou a podávat jako „jídlo z jednoho hrnce“, viz další foto.