Tofu dezert

uvedené množství je na jeden pohár

Ingredience:

Základní krém:

  • 200 g tofu natural
  • 30 g sušeného sojového nápoje s vanilkovou příchutí + 50 ml teplé vody nebo
  • 1 lžíce medu, popř. javorového sirupu
  • 3 kapky pomerančového nebo citrónového arom. oleje „Just“

Přísady dle varianty:

  • na špičku nože kurkumy (pro ovocnou i vanilkovou variantu)
  • 5 sušených nesířených meruněk (ovocná varianta)
  • 1 vrchovatá lžička karobu („čokoládová“ varianta)

Tofu dezerty jsou velice vhodné pro děti místo tučných smetanových krémů, které zahleňují a jsou zbytečně kalorické. Kostku tofu natural opláchneme, rozlámeme na menší kousky a vložíme do nožového sekacího mixéru.

V 50 ml teplé vody rozmícháme sušený sojový nápoj s vanilkovou příchutí a toto „mléko“ nalijeme k tofu do mixéru. Společně s jednou lžíci medu nebo javorového sirupu namixujeme do krémové konzistence. Lze použít přímo i tekuté obilné „mléko“ , již hotové.

Musíme být trpěliví a nenechat se odradit hrudkovitou strukturou zpočátku.

Hladší krém docílíme po delší době mixování, až 3 minuty. V jeho průběhu je vhodné jednou přerušit chod mixéru a stěrkou setřít nerozmixované drobky tofu ze stěn nádoby do krému.

Když je krém hladký, můžeme ho obarvit dle zvolené varianty dezertu kurkumou nebo karobem, popřípadě do ovocné varianty ještě přidat nakrájené změklé meruňky.

Na závěr při mixování dezert ochutíme citrónovým nebo pomerančovým aromatickým olejem dle zvoleného postupu. Z uvedeného množství naplníme jeden pohár. Přizdobíme mandlemi, hrozinkami, krájenými meruňkami apod. Dezert vychladíme a nejlépe v den přípravy sníme.

Varianty:

Vanilkový tofu dezert

Vanilkový dezert připravuji jako základní krém buď bez obarvení nebo obarvený kurkumou a s příchutí citrónovou nebo pomerančovou.

Tento základní krém je velmi vhodný také jako nádivka do pečiva nebo místo tvarohu do palačinek.

 

Ovocný tofu dezert

Místo medu či javorového sirupu lze krém osladit předem namočenými a po té na jemno nakrájenými pěti sušenýminesířenými meruňkami, které se při mixování tofu přidají do mixéru nakonec. Přidáme trochu kurkumy, ochutíme pomerančovým aromatickým olejem a dostaneme chutnou meruňkovou variantu, kterou na povrchu posypeme nakrájenými sušenými meruňkami.

 

Karobový tofu dezert

Přidáme-li při mixování karob a trochu citrónového aromatického oleje dostaneme tzv. „čokoládovou“ variantu tofu dezertu.

Povrch zdobíme hrozinkami, mandlemi, popř. oříšky, jak kdo má rád.

Poznámka: Karob, neboli Svatojánský chléb používám často místo kakaa jako jeho zdravější náhražku. Je přirozeně sladký, obsahuje vitaminy skupiny B, mnoho vápníku, hořčík, draslík, železo, mangan, bílkoviny a je bohatým zdrojem vlákniny (pektinu). Má příznivý vliv na trávení a vylučování a na snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Tofu je nízkokalorický sojový „tvaroh“, který obsahuje mnoho výživných látek a je zdraví prospěšnou náhradou živočišných bílkovin.

Když mám sama chuť na sladké, ráda si připravím nějaký tofu dezert a pokud ho moc neosladím, snáším ho dobře i s nemocnou slinivkou. Obzvlášť preferuji ovocnou variantu s meruňkami bez doslazení. Vřele doporučuji vyzkoušet. Myslím si, že lidem s nemocnou slinivkou a i s cukrovkou mohou tofu dezerty zpestřit jídelníček.

Sdílení

    27 565 zobrazení článku
    O autorce
    18 komentářů
    1. janeeS Odpovědět
      Dobrý den, Alemari nedávno jsem objevila Vaše stránky a musím Vám za ně poděkovat. Díky Vám dieta není otrava a od ted ráda zkouším recepty, které jsou zdravé, ba i velice chutné. Dnes jsem vyzkoušela jáhelné dietní koláčky, kde jsem přidala skořici a malinko javorového sirupu, naprostá delikatesa!!! Jen otázečka, mají být duté? Nebo jsem je přesušila? Večer mě honila mlsná a tak jsem se rozhodla vyzkoušet ještě jeden Váš recept a to tento tofu dezert s karobem. Přidala jsem si k tomu banán a ten sám mi to osladil, aniž bych musela přidávat nějaké sladidla. Měla jsem co dělat, abych si krém uchránila před zbytkem rodiny :) Takže ještě jednou bych Vám ráda moc moc poděkovala za Vaše stránky. Jste báječná a jen tak dál!!! Ať se Vám daří. JaneeS
      • Alemari Odpovědět
        Milá janeeS, děkuji za tak pozitivní ohlas a příspěvek. Moc jste mne potěšila. S tou skořicí u receptu na Jahelné koláčky jste udělala dobře, přiznám se, že se mi někam z receptu zatoulala, již jsem ji tam na základě Vaší zmínky doplnila. Většinou jáhly na sladko vařím přímo se skořicí, lze vařit i s nemletou, jako s kouskem kůry, a pak ji vyndat. No, duté být mohou, to nebude na škodu, chuti jim to neubere. Srdečně zdravím a přeji pěkný den. Alemari.
    2. katie Odpovědět
      Zdravím, dávám palec nahoru tofu dezertu...s přítelem jsme si ho zamilovali.. Dělala jsem ho mamce v pomerančové variantě, taťkovi čokoládový.. všem chutnal.. Teď jsme na něj s přítelem dostali chuť, tak já letím do krámu pro tofu :))
      • Alemari Odpovědět
        Milá katie, děkuji za Vaše vyjádření. Jen jsem ho trošku poopravila, protože tady na webu nemám diskuzní fórum, jako „holka“ se zde vyskytuji jenom já :-), Alemari. Zdravím.
    3. Aneta Odpovědět
      Dobrý den, tento recept je naprosto báječný! Nejenže zažene mlsnou, ale můžu si ho dopřát bez výčitek. Zasytí a rozhodně tento dezert považuji za plnohodnotné jídlo.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Aneto a děkuji za Váš komentář. Tak to jsem moc ráda, že Vám tofu dezert chutná. Jeden čas jsem měla tyto dezerty ve velké oblibě...:-)
    4. Hana Odpovědět
      Tak tohle vypadá úplně jako můj oblíbený karamelovo-banánový. Sbíhají se mi sliny jen to vidím. Díky za recept, určitě vyzkouším.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám, milá Hano, za příspěvek. Přeji dobrou chuť. Alemari
    5. kaca Odpovědět
      Dobrý den, tofu mám moc ráda naslano, ale ve sladkých jídlech se mi zatím nepodařilo zamaskovat jeho "luštěninovou" pachuť, která mi tam hodně vadí. Máte na to prosím nějaký tip nebo oblíbenou značku tofu, kde je ta pachuť minimální? Předem moc děkuji!
      • Alemari Odpovědět
        Přeji hezký den milá kaco :-) Nu, já na tyto dezerty používám jenom tofu natural. Musí být především čerstvé, pak tam ani žádnou pachuť nevnímám. A také přídavek aromatického citrónového nebo pomerančového oleje udělá divy :-) Výborné bylo přímo japonské tofu hedvábné, tak to byla lahůdka. Ale netuším, zda jej ještě někdo vyrábí...Kdysi Sojenka, ale ta kompletně ukončila výrobu, bohužel. Zdravím Alemari
    6. Alena Odpovědět
      Dobrý večer,hedvábné tofu objednáván z internetu. Občas je vidět v supermarketech, ale cena kolem 100 korun. Na pomazánky a sladké dezerty je opravdu vynikající. A sojaneza je z něho přímo vynikající. Má dlouhou trvanlivost. Používám je na pomazánky a sladkosti.

      editováno Alemari

      • Alemari Odpovědět
        Milá Alenko, ano, hedvábné tofu je doopravdy vynikající. Zdravím. Alemari
    7. Lenka Odpovědět
      Dobrý den, na úvod děkuji za Vaše užitečné rady s chutnými recepty a mnoha vychytávkami. U tohohle receptu mne překvapilo, že se tofu předem tepelně neupravuje. V mé oblíbené knize o makrobiotice se píše, že se natural tofu musí min 5 minut tepelně upravovat. Snad ten recept bude pro uvařené tofu stejně chutný :-)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji milá Lenko. Já se nepasuji na makrobiotika a tak udělejte určitě tak jak to cítíte nejlépe...Myslím si, že to půjde...Zdravím. Alemari
    8. Michaela Odpovědět
      Dobrý den, chci se zeptat, dal by se ten sojový sušený napoj nahradit něčím jiným ? Třeba klasickým rostlinným mlékem, vanilkový puding nebo... ? Děkuju :-)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji Michaelo. Jistě, můžete, již jsem to doplnila i do textu. Postupně recepty rozšiřuji i o nové varianty, které v době jejich tvorby ještě nebyly tak cenově dostupné nebo prostě ještě nebyly :-) Jen nevím, kam nebo místo čeho byste chtěla použít ten vanilkový puding, ten v receptu nikde nemám :-). Možná ho chcete navíc? Nu, je to škrob, asi bych ho k tomu již nepřidávala. Jinak samozřejmě mé recepty nejsou dogma, můžete je volně přetvářet dle svých chutí a preferencí. Zdravím. Alemari
        • Michaela Odpovědět
          Děkuju za odpověď :-) Co se týká pudingu, to byl jen takový nápad kvůli té chuti, já radši vařím dle receptů, improvizace se mi moc nevyplácí :-D A pokud jde o chuť, tak tedy zřejmě vanilkový lusk, že ? :)
          • Alemari Odpovědět
            Milá Michaelo, v Tofu dezertu není tepelná úprava a tak ta vanilková vůně by tam snad šla dostat jedině tak, že si v trošce vody povaříte kousek lusku a pak tuto voňavou vodu použijete k přípravě tak jak uvedeno. ještě je tu možnost použít přímo vanilkový jemný bio prášek, který přidáte, ale bude asi vidět jako malé černé tečky v dezertu, ovšem to nemusí být na závadu :-) Tento prášek doma mám a tak píšu ze své zkušenosti, když vařím domácí vanilkový puding za přídavku právě tohoto prášku :-) Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *