Tvarohové potěšení

2 porce | Při oslabené slinivce jenom trochu na ochutnání.

Ingredience:
  • 250 g měkkého, polotučného nebo i tučného tvarohu nejlépe z „vaniček“
  • 50 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky
  • 5 kapek pomerančového arom. olej „Just“
  • na špičku nože kurkumy
  • 1 vrchovatá lžíce medu (popř. javorového sirupu)
  • čerstvé nebo mražené ovoce

Tento krém se stal v naší rodině náhradou za tvarohové krémy z obchodu, tzv. „termixy“, slazené cukrem, které jsme původně kupovali vždy ve větším množství. Jeho příprava je velice snadná. Ve vyšší nádobě šlehačem našleháme tvaroh se sojovým nápojem s příchutí vanilky.

Krém zředíme a zároveň i osladíme medem nebo javorovým sirupem a obarvíme kurkumou do žluta.

Ochutíme pomerančovým aromatickým olejem a důkladně vyšleháme, aby se příchuť dostala do celé hmoty.

Na dno poháru dáme ovoce, na něj navrstvíme tvarohový krém a čerstvé nebo mražené ovoce naskládáme i na povrch.

Podáváme vychlazené.

Poznámka: Moji velcí synové mají tvarohové potěšení v oblibě a vedle skořicových jogurtů a různých dezertů z tofu jim je občas připravuji jako druhou večeři.

Zvolíme-li aromatický olej citrónový dostaneme také velice chutnou variantu krému. Oba aromatické oleje od firmy Just pozvednou pokrmům nejen chuť, ale jsou současně i léčivé.

Za sebe mohu sdělit, že si občas tvarohové potěšení také trochu „smlsnu“, spíš ze vzpomínek, a moje oslabená slinivka krém z měkkého nebo polotučného tvarohu v klidovém období zatím zvládne.

Tvaroh patří mezi užší výběr výrobků z kravského mléka, které se ještě objevují v našem jídelníčku. Používáme ho na různé pomazánky a nebo na tyto dezerty.

Kurkuma prospívá tělu svými schopnostmi odstraňovat volné radikály v těle. Patří mezi klíčové antioxidanty.

Ještě upřesňuji k tvarohu, že většinou k přípravě tohoto dezertu používám tvaroh z „vaniček“, který je jemnější a i řidší. Mám zkušenost, že při použití tvarohu baleného jako kostka je nutno přidat trochu vody (cca 50 ml) při šlehání a také šlehat déle a i tak v dezertu zůstávají drobné hrudky. Tak jemný krém se nevytvoří.

Sdílení

    48 203 zobrazení článku
    O autorce
    14 komentářů
    1. Tanka Odpovědět
      Opravdu výborné, mohla bych to jíst celý den :-) Doporučuji ještě přidat vlašské ořechy..
    2. Olga Odpovědět
      Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, čím by bylo možné nahradit ten sušený sójový nápoj s příchutí vanilky. Chci to připravit pro moji 2,5letou dceru, která tvaroháčky miluje, tak bych ji chtěla udělat zdravou variantu. Ještě je malá, tak ji moc sóju dávat nechci. Existuje třeba rýžový nebo ovesný nápoj s příchutí vanilky? Děkuji.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá paní Olgo. Bohužel asi zatím ne. V sušené podobě jsem rýžový ani ovesný nápoj s příchutí neviděla. Tedy, jestli je, tak o něm ještě nevím :-) V podobě tekuté, což možná je ovesný, to vím, by zde nebyl moc co platný. Doporučila bych to vyzkoušet s některým, co jste uvedla, a ochutit možná trošku vanilkovým cukrem light, což je fruktóza s vanilkou, namísto medu. Třeba to nebude ani moc poznat a nějakou vůni tomu dáte. Pakliže by nestačila vůně aromatického oleje, který tomu dá asi výborné příchuti nejvíce. Zdravím. Alemari.
      • Magda Odpovědět
        Existuje ovesny s prichuti jahody, tak mozna bude i vanilkovy. Proti sojovemu bych nic nemela - pouziva se u deti jako nahrada za kravske pri alergii...
        • Alemari Odpovědět
          Milá Magdo, odpovídáte na komentář Olgy, ale já Vám nemohu zaručit, že si jej přečte. Je mi líto. Nemám na webu fórum a proto své komentáře můžete směřovat pouze na mne tak jak je uvedeno v podmínkách použití. Děkuji za pochopení. Za sebe mohu odpovědět, že sojové mléko může být někdy u malých dětí zdrojem alergie, tak bych se asi více přikláněla k ovesnému nebo rýžovému jako k náhradě za kravské. Alemari
        • Katka Odpovědět
          Dobrý den, nahradit kravské mléko sojovým při alergii na kravské mléko? Soja má velice podobnou antigenní strukturu jako mléko kravské, proto spousta dětí s alergií na kravské mléko (alergie, ne intolerance kravského mléka) má alergii i na sojovou bílkovinu. Proto náhrada kravského mléka při alergii určitě ne! Katka
          • Alemari Odpovědět
            Milá Katko, souhlasím plně s Vámi, proto jsem v tom duchu i reagovala na komentář Magdy. Tak jak píšu v podmínkách užití webu, nemám zde fórum a proto nelze odpovídat na komentáře jiných čtenářů. To mohu jen já osobně. Váš jsem vydala, třeba si ho Magda přečte, ale dost o tom pochybuji. Čtenáři zde nemají vlastní účet, kde by viděli, kdo jim odepisuje a těžko si budou pamatovat, kam psali před delší dobou. Též nemohu redigovat komentáře druhých lidí. Váš vydávám jen vyjímečně. Děkuji za pochopepní. Alemari
    3. lucka.sun Odpovědět
      Dobrý den Alemari, zkoušela jsem tento recept na tvarohové potěšení a asi jsem tam dala moc kurkumu a bylo to takové nahořklé...je to možné? nebo to bylo karobem, který jsem si tam přidala? Když dělám tofu dezert, nikdy se mi to nestalo :-(. Děkuji za případnou informaci, pěkný den Lucka
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá Lucko. Ano, je to možné, že to může zhořknout. Jednak kurkuma to ráda dělá, když se jí dá více a pak ještě zřejmě ta kombinace s karobem. S tou kurkumou se mi to také jednou skoro stalo a bylo to více nahořklé. Potřeba velice opatrně dávkovat a raději zvolit jen jednu z obou ingrediencí. Asi bych to nedávala dohromady. On také tvaroh má trochu jiný charakter než tofu a mohl být třeba také lehce nahořklý. Shoda více okolností a může to být tak, jak píšete. Mějte se hezky a držím palce. Alemari
    4. Mar.gita Odpovědět
      Místo kurkumy jsem dala skořici a podávala s nakousky nakrájeným jablíčkem. Výborné :-)
    5. Marie Walterová Odpovědět
      Zdravím Vás Alemari, mám k vám dotaz, týká se to citr.oleje Just. Vy ho používáte docela často. Já teď budu péci svatební koláčky, našla jsem si recept, kde se do tvarohové nádivky přidává právě tento olejíček. Mám ho již doma, ale překvapilo mě, že je v příbalovém letáčku napsáno, k vnějšímu použití. Předem děkuji za informaci. Majka
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Majko. Nu, oni se výrobci jistí a na internetových stránkách nemohou vypisovat účinky a zřejmě raději ne ani na krabičku nebo do ní. Nevím, ale zkuste nahlédnout do tištěného katalogu všech výrobků, máte-li jej. Tam se dočtete více. Osobně používám tento olej již 16 let při pečení bez obav. Zdraví Alemari
    6. Marie Walterová Odpovědět
      Milá Alemari, moc děkuji, myslela jsem si to,ale chtěla jsem se Vámi ujistit. Teď se s klidem a láskou pustím do pečení. Přeji pěkný zbytek dne. Majka
      • Alemari Odpovědět
        Rádo se stalo. Ať se dílo podaří. Mějte se hezky. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *