Velikonoční kváskový mazanec

2 bochníky | Při oslabené slinivce zvolíme co nejdietnější variantu, jak zmiňuji v poznámce.

Ingredience:

1. krok – 1 den v 18:30

2. krok – 2. den v 8.30

  • 50 g sušeného sojového nápoje natural ( i jiný) + 300 ml teplé vody nebo přímo 350 ml tekutého jakéhokoliv obilného nápoje např. „Alnatura“
  • 80–100 g medu
  • 2 žloutky
  • 40–50 g panenského slunečnicového oleje
  • 250 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 5–6 kapek citrónového arom. oleje „Just“
  • 2 špetky mořské soli

3. krok – 2. den v 12:30

  • 40 g sekaných vlašských ořechů
  • 40 g sekaných oloupaných mandlí
  • 20 g nesířených rozinek
  • 40 g pokrájených nesířených sušených meruněk
  • 240 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 40 g hladké špladové mouky na vyvalování mazanců

4. krok – 2. den v 13:45

  • tuk na vymazání forem
  • rozšlehané vejce nebo bílek na potření
  • 30 g na plátky pokrájených mandlí na posypání

Velikonoční mazanec lze připravit místo z kynutého těsta i z těsta kvašeného pomocí kvásku. Vůbec nevadí, že máme jenom kvásek žitný. Jeho množství v celém těstě, které připravíme jinak pouze ze špaldové pšeničné celozrnné mouky, nijak konečnou chuť neovlivní.

Je to vlastně také kynuté těsto, jenom jiným a zdravějším způsobem. Ve výsledku vznikne též dobře porézní pečivo. Ale jelikož těsto má odlišný charakter než klasické, kynuté kvasnicemi, bude lepší mazance pak péci v nějaké formě, která jim pomůže podržet tvar. Buďto v malé dortové nebo v koupených formách z tvrdého alobalu přímo na bochánky. Ty se mi osvědčily jako nejlepší.

V 1. kroku (nejlépe navečer) smícháme 100 g špaldové hladké celozrnné mouky se třemi vrchovatě plnými lžícemi žitného kvásku (100 g), který jsme právě vyndali z ledničky. Nevadí, že je studený. Vlažná voda, kterou k mouce s kváskem přidáme, těstíčku pomůže s návratem k přípravné teplotě.

Těsto dobře metlou promícháme a provzdušníme a pak ponecháme v klidu ležet při pokojové teplotě do druhého dne. Přikryjeme utěrkou, abychom zamezili přístup případným muškám, které sice nyní ještě nelétají, ale v teplých dnech již mohou.

Hodiny mezi jednotlivými kroky nemusíme dodržet přesně, ale mezi prvními dvěma kroky by měl být časový odstup nejméně 12 hodin a maximálně 14 hodin.

Doporučuji uvedený časový odstup dodržet nebo třeba celkově vše posunout. Je však dost možné, že při vyšších teplotách v letním období časové rozestupy mohou být i kratší. Nyní ještě teplota i v bytě není tak vysoká a kvašení je teplotou velice ovlivnitelné.

Do zbylého kvásku přidáme lžíci mouky a vodu (viz návod v článku) a „přikrmený“ moukou jej necháme do rána při pokojové teplotě opět prokvasit. Teprve druhý den vrátíme kvásek ve sklenici do ledničky.

Ráno v 8:30 bude připravené těsto z 1. kroku v kašovité konzistenci a mírně prokvašené.

V 2. kroku přidáme k vzniklému základnímu těstu další ingredience, nejlépe v uvedeném pořadí. Doporučuji zvlášť rozpustit v teplé vodě sušený sojový nápoj, pak k němu přidat med a dobře promíchat. Nebo v případě hotového nápoje jej jenom  mírně ohřát a k němu přidávat ostatní složky.V této tekutině můžeme rozpustit sůl a rozkvedlat žloutky i olej.

Připravenou tekutinu přidáme do mísy a postupně zamícháme odváženou mouku. Vzniklé řídké těsto přivoníme citrónovým aromatickým olejem. Připravené těsto dobře promícháme metlou a tím je opět provzdušníme. Nyní již bude ve větším množství.

Těsto po přídavku surovin z 2. kroku

Těsto takto připravené necháme odpočívat nejméně 4 hodiny.  Po této době budeme již vidět jak proběhlo kvašení a těsto se vlivem kvašení zvedlo:

Následuje 3. krok: 

Nyní přidáme veškeré připravené dobroty do těsta, jako rozinky, oříšky, mandle a krájené meruňky a další mouku, kterou dobře zapracujeme buďto vařečkou nebo hnětacími metlami. Těsto je již hutné, ale není ještě ručně tvarovatelné.

Těsto vyklopíme z mísy stěrkou na moukou dobře posypaný vál. Nelekneme se, že je řidší než jsem zvyklí u těsta kynutého kvasnicemi a celý jeho povrch poprášíme také hustě moukou. Těsto nožem rozdělíme na dva stejné díly a poté je nožem od sebe odsuneme. Rukama zatím nesaháme, přilepili bychom se.

Obě ruce si silně pomoučíme a postupně každou část těsta lehce na vále s moukou ještě zabalováním a překládáním okrajů velmi krátce propracujeme a zakulatíme v bochánky. Zde je nutné ruce opakovaně otiskovat v mouce, protože jinak se nám bochánky budou k rukám silně lepit, protože mají tendenci se mírně roztékat. Dlouho neotálíme s přenesením každého bochánku do forem, protože těsto začíná dále pracovat a pokračuje jeho kynutí.

Každý bochánek tedy co nejdříve vložíme do tukem dobře vymazané formy.

Připravené bochánky ve formách dáme ještě kynout na teplé místo třeba i blízko trouby, kterou si již začínáme předehřívat.

Bochánky po vykynutí, zhruba v uvedený čas 13:45 hod.

Následně je potřeme rozšlehaný vajíčkem (plně postačí i zbylé bílky) a dle zvyklostí nakrojíme nebo lépe nůžkami po kouscích nastřihneme do kříže, aby se mohly pěkně rozevřít.

Povrch posypeme pokrájenými mandlemi.

a po té vložíme formy s těstem do předehřáté trouby.

Trouba by měla být předehřátá asi na 210°C. Po zapečení (zhruba po 10–15 minutách) teplotu zmírníme na 180°C a při této teplotě bochánky pomalu pečeme. Celková doba pečení je cca 50 minut. Teplotu u plynové trouby raději hlídáme a upečení ke konci kontrolujeme vpichem špejle.

Pokud je po vytažení špejle již suchá, jsou bochánky upečeny. Kdyby nám povrch začal moc rychle při pečení tmavnout, tak přes povrchy bochánků položíme noviny a tím zmírníme horní teplotu.

Upečené mazance musíme co nejdříve vyjmout z forem, aby mohly dobře odvětrávat, ale zde raději upozorňuji, že je dobré se je nesnažit vyklopit bez rozmyslu hned, protože by se nám mohly lehce roztrhnout, pakliže by byly někde k formě připečeny, což se mi jednou také stalo.

Proto je nejdříve opatrně uvolníme kolem dokola po obvodu formy, třeba nožem, a až cítíme, že jdou ven, tak je vyklopíme na drátěný prodyšný podstavec, nejlépe na napařovací mřížku, kde je necháme chladnout. Použijeme chňapky.

Po dokonalém vychladnutí posypeme, jenom na ozdobu, sušeným ovesným nápojem. Mazance pak vypadají jako krásně a bohatě pocukrované, ačkoliv cukrem posypány nejsou.

Krájíme a jíme a vychutnáváme si velikonoční atmosféru.

Příjemné prožití velikonočních svátků přeje Alemari.

Poznámka: Většinou se nakrájené mazance na míse dlouho neodleží. Jejich chuť je doopravdy tělu lahodící a vzhledem k nízkému obsahu tuku mohou vyhovovat v malém množství též lidem s oslabeným trávením. Osobně jsem vyzkoušela a neublížily mi. Jistě, pokud je máme s ořechy i mandlemi, je nutné dobře vše rozmělnit a jíst v klidu a pomalu.

Jdou dobře připravit i bez rozinek, i bez ořechů a s jemně nastrouhanými mandlemi. Také množství medu můžete snížit až na polovinu, ale pak již doopravdy nechutnají moc sladce a asi si je budeme doslazovat třeba dobrou marmeládou bez cukru na přířezech. Prostě zde si může každý vybrat, jakou chce variantu a jak chce mít mazance výživné. Dobré budou všechny, i ten dietní s malým obsahem medu a i bez rozinek a ořechů.

Vyzkoušela jsem neplánovaně všechny varianty, spíš z toho důvodu, že jsem jednou dala málo medu, jindy zase zapomněla na rozinky nebo ořechy. Mazance jsem pekla vzhledem k ověřování třikrát a všechny byly dobré a chutné. Poslední variantu jsem pekla včera a mazance obsahovaly vše, co zde uvádím, a jsou také ze všech nejlepší a nejvíc sváteční.

Sdílení

    47 704 zobrazení článku
    O autorce
    44 komentářů
    1. maribaba Odpovědět
      Dobry den Alemari, chtela bych Vam podekovat za skvele recepty, ktere tady pro nas vymyslite, zkousite a pripravujete. Ja osobne nemam zadne zdravotni problemy, ale rada pripravuji zdravejsi alternativu pokrmu. Casto pouzivate v receptech sojovy nebo ryzovy suseny napoj. Nemam moznost si kupovat susenu alternativu, jenom cerstvou. V jakem pomeru je to mozne nahradit cerstvym sojovym nebo ryzovym mlekem. Omlouvam se za nepouzivani interpunkcnich znaminek, ale moje klavesnice mi to nedovoluje. Dekuji za odpoved.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den milá Maribabu. Děkuji Vám za Vaše milá slova v úvodu... Co se týče sušených nápojů, již jsem na to někomu tady odpovídala, ale nemohu najít kde :-), a tak asi bude rychlejší to zopakovat. Jelikož se většina sušených nápojů připravuje tak, že se 25 g rozmíchá ve 250 ml vody, což je návod na krabici, tak se snažte sledovat, kolik je v receptu jednak tekutiny a jednak sušeného nápoje. Je pravda, že když dávám na množství vody dle uvedeného poměru víc sušeného nápoje, tak sleduji zvýšení chuťových vlastností, což možná přímo s tekutým „mlékem“ nedocílíte, protože ho nemůžete zahustit. Třeba tady u receptu na mazance, je celkem tekutin cca 420 ml z obou kroků a sušeného nápoje 50 g. Zde přímo vidíte, že je to více zahuštěno, ale na Vašem místě, když nemáte sušený nápoj, tak bych v 1.kroku dala přímo 120 ml „mléka“ tekutého a pak 300 ml v 2. kroku a neřešila bych to :-). Ono to zas nebude tak velký rozdíl v chuti... Prostě, vždy se dívejte, kolik je v receptu, kde mám použit sušený obilný nápoj, vody a tolik použijte tekutého nápoje, i když někdy v malém procentu vařím přímo i z tekutého sojového „mléka“ Kalma. Ovšem je potřeba sledovat i to, že se bude muset mnohdy pozměnit trochu postup. Třeba vařit kaše je snadnější ve vodě a pak přidat nápoj sušený, protože nemusíte kaši při vaření míchat. Vaření obilovin přímo v tekutém „mléce“ bude vyžadovat vždy míchání a též Vaši pozornost. Mohou se připalovat. Zdravím. Alemari
    2. miquel Odpovědět
      Dobrý den Alemari, tak recept jsem vyzkoušela a mazanec se povedl hned na poprvé na výbornou, vykynul přímo ukázkově, jen na můj vkus byl trochu málo sladký. Možná to bude tím, že jsem použila mléko místo sojového nápoje, který mi přijde sladší. Příště zkusím dát trochu více medu a uvidíme. Díky za recept. Miquel
      • Alemari Odpovědět
        Milá Miguel, tak to mě těší, že se daří... Ano, to píšete správně. V sojovém nápoji je kukuříčný sirup a tak je sladší. Také jsem poprvé udělala málo sladký mazanec a doma naznali, že je to chleba s ořechy a mandlemi :-)...Ale po natření marmelády bez cukru nebo medu nahoru se vše spravilo...a snědlo beze zbytku. Zdravím. Alemari
    3. Bombylius Odpovědět
      Přeji krásný den. Vyzkoušel jsem Váš mazanec i přípravu kvásku, i když mám možnost zakoupit u pekaře kvásek čerstvý. Tento ze zdravé výživy mi přišel méně aromatický. Nevím jak to říci, asi méně chlebový a právě o to univerzálnější. Proto jsem zkusil i tento mazanec a nemaje špaldovou mouku, nasypal jsme tam něco z namixovaných ovesných vloček a trochu kukuřičné, ale nejvíce jsem měl doma pohankové celozrnné, která je dosti hrubá. Přidal jsem namleté oříšky a nasucho opražené namleté ovesné vločky. Osladil výluhem ze stevie. Těsto vyšlo dosti tuhé, ale stejně jsem se pokusil to nechat nakynout a sice ne o moc, ale přeci jen o kousek se těsto pohlo. Nakonec po 3 hodinách jsem to tedy upekl s tím, že budu mít tvrdou cihlu. Ale dost jsem se spletl. Sice nebylo dílo moc porezní, pouze skutečně minimálně. Přesto chuťově takový spíše bych řekl nesladký biskupský chlebíček. Ale pro mě naprosto vynikající, zřejmě tím kváskem to bylo takové na jazyku se rozplývající. Zkrátka jsem si moc pochutnal. Velmi děkuji a přeji krásné dny plné pohody.
      • Alemari Odpovědět
        Tak to před Vámi opět smekám milý Bombyliusi. Musím se ale v duši usmívat, jak jste recept přetvořil, ale velice chválím Vaši tvůrčí činnost při vaření. Tak to nějak má být. Recept samozřejmě můžete udělat přesně dle návodu, ale také Vás může inspirovat k vlastnímu tvoření v rámci toho, co sám chcete do pokrmu dát, či na co jste více zvyklý. Jsem ráda, že Vám i ten Váš mazanec zpestřil jídelníček a že jste si pochutnal. Děkuji za Vaše přání. Též přeji dny plné pohody a nám všem více sluníčka a méně deště. Zdravím. Alemari
    4. Bombylius Odpovědět
      Kdepak, kdepak, já smekám před Vámi. Nebýt Vašeho receptu nikdy bych to zřejmě nezkusil. A hlavně jsem vůbec nevěděl, že když je kvásek žitný, lze péci z úplně jiné mouky. Hlavně musím říci, že Vaše stránky mi opravdu moc pomohly a pomáhají i dál. Ono, když člověk zjistí, že najednou nemůže jíst všechno a stravovat se jako ostatní, težko někde najde inspiraci či radu, alespoň tedy v mém okolí není od koho čerpat. A i po prolistování internetu to není kolikrát o nic lepší, ale Vaše stránky jsou v tomhle vážně pro mne bezkonkurenční. Vše jste sama vyzkoušela a tak mám jistotu, že když něco opravdu sám nezkazím, tak si pochutnám :) Je pravdou, že sem tam něco vynechám podle toho na co se momentálně cítím nebo co mohu, ale to jsem se již tak nějak naučil, jak to třeba obelstít či nahradit něčím jiným. Zkrátka MNOHOKRÁT DÍKY za Vaše stránky. S přáním samých krásných dní s úsměvem na rtech i při ošklivém počasí. Bombylius :)
      • Alemari Odpovědět
        Milý Bombyliusi, děkuji Vám za Vaše nádherná slova, která jsou pro mne velkou odměnou a i povzbuzením do další tvůrčí práce. Srdečně Vás zdravím a přeji též jenom krásné dny... Alemari
    5. Luthien Odpovědět
      Pěkný den všem. Také bych ráda poděkovala Alemari za úžasné stránky, kde často čerpám inspiraci. Pekla jsem již kváskový chléb a povedl se (jen na mé formy je málo těsta, musím přidat půl dávky) a včera jsem se inspirovala těstem na mazanec a udělala podle něj, s drobnými úpravami (kvůli alergii jsem nahradila med třtinovým cukrem a sójový nápoj rýžovým), těsto na "kynutý" koláč na plech s domácími švestkovými povidly a drobenkou a musím říct: naprosto vynikající, s klasickým kynutým těstem se nedá vůbec srovnat, jak tu již někdo psal, prostě se rozplývá na jazyku... Těsto vyšlo z daného množství dost vysoké, ale to vzhledem k jeho chuti, vláčnosti a nadýchanosti vůbec nevadí, jedla bych ho i samotné :-) Ještě jednou děkuji za možnost inspirace!
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám, milá Luthien, za hezké řádky. Nejvíc mne mrzí, že mi nyní zhavaroval počítač a nemohu vydávat dál. Na řadě byl právě kynutý táč s borůvkami, něco na způsob, co jste připravila s povidly. No nic, jak se říká, ten kdo počká, ten se dočká a když ne, tak se do toho pustí sám...:-) Držím všem palce a prosím “Vydržať“. Určitě ještě nekončím...:-) Přeji pěkné a slunné dny... Alemari.
    6. Renanka Odpovědět
      Dobrý den, zajímá mě, jestli se chystáte letos přidat na Vaše stránky také zdravější recept na Vánočku. Já osobně bych to uvítala. Děkuji :-) :-)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Renanko, včera jsem právě dopekla opakovaně mazance a myslím si, že z tohoto těsta nebo z podobného, jen ještě trochu hustšího půjde vánočka uplést. Ovšem jak se zachová v troubě, tak to ještě nevím, zda udrží tvar, neboť kváskové těsto je celkové řidší a bude chtít spíš formu. Ale něco s tím vymyslím...:-) Možná to bude náhradní cesta, dát těsto pak do formy na vánočku, to ještě nevím. Budu to ale zkoušet klasicky pletením, a když se povede, to víte, že se o postup podělím :-) Jinak celozrnnou vánočku, se zdravějšími surovinami, s celozrnnou moukou, bez cukru, jen s trochou fruktózy, zato s rozinkami, mandlemi, zadělaná rýžovým mlékem se slunečnicovým panenským olejem s citrónovýn olejíčkem Just pro krásnou vůni atd....ale s droždím :-( jsem již dělala a povedla se, ale je žel kynutá klasicky. Ale to byl první krok a já ji nepovažuji za "zdravou". Je sice ze surovin, které zdravé jsou, ale to kynutí s droždím tam bohužel ponechá kyselinu fytovou a tak ji necítím na vydání sem...:-)) Zdravím Alemari
    7. Renanka Odpovědět
      Tak určitě dejte vědět, jak se Vám podaří nebo ne. I když já věřím, že se povede a určitě nejsem jediná, koho nový zdravější recept potěší :-)
      • Alemari Odpovědět
        Povede-li se, to víte, že dám vědět, najdete ji na webu :-) Alemari
        • Alemari Odpovědět

          Celozrnná vánočka, nakynutá žitným kváskem bude! :-) Dnes jsem poprvé odzkoušela trochu pozměněný recept na celozrnnou vánočku a zatím mohu sdělit, že z hustšího, trochu jiného těsta ji lze docela dobře uplést a také i upéct.

          vanocka1.kom Dokonce mi i pěkně nakynula jako ta původní, kynutá s droždím a ani se moc „nerozjela“. Je to zatím pouze první výtvor a tak ji ještě nemohu vydat, není to ověřeno opakovaně, a také mne ještě napadlo něco vylepšit, ale nebojte se, do vánoc recept určitě bude. Udržujte kvásek v pohotovosti! :-) Zdravím. Alemari Doplněno později: A celozrnnou kváskovou vánočku najdete již zde na webu :-)
    8. Makys Odpovědět
      Dobrý den, chtěla bych se zeptat kde se dá zakoupit forma na bochánky z alobalu (popř. pod jakým názvem hledat), zkoušela jsem ji hledat na internetu - ale neúspěšně. Děkuji.
      • Alemari Odpovědět
        Různé formy na pečení a zapékání z alobalu koupíte v papírnictví. Alemari
    9. Makys Odpovědět
      Mohla bych se ještě zeptat na přibližnou velikost forem na uvedený recept? Děkuji.
      • Alemari Odpovědět
        Mohla, Makys, mohla :-) Až přijdete do papírnictví, uvidíte, že kulatá forma je jen jedna, tedy, alespoň u nás v Brně jsem našla jen tuto. Ostatní jsou všelijaké podnosy, plechy, plíšky, talíře, misky a misečky v různých tvarech a velikostech. Ta jediná hluboká kulatá, co jsem objevila, má horní průměr 18 cm a u nás stojí 7 Kč. Alemari
    10. Janička Odpovědět
      Dobrý večer Alemari, včera jsem se rozhodla, že dnes něco dobrého upeču z kvásku. Rozhodnutí padlo va kváskový mazanec a k tomu bochánky. V kuchyni jsem strávila téměř celý den. Ale to mi nevadí. Povedlo se! Obojí pečení. Musím se pochválit, protože nejsem nijak zdatná kuchařka. Nikdy mě vaření nebavilo, nejlepší byly pro mne recepty typu "vezmi hrnec, vše do něj dej, zamíchej a upeč nebo uvař". Ale od té doby, co jsem objevila Vaše stránky a zúčastnila se kurzu v Koutech se to změnilo. Kváskový chléb peču 2x týdně a ode dneška mám v plánu pečení chlebíků střídat s pečením bochánků. Protože jsem doma neměla alobalové formy na mazance, použila jsem dortovou jednu formu a mazanec je také vynikající. Dnešní pečivo má ale jeden velký nedostatek! Obávám se, že do rána nevydrží, leda bych ho zamkla do spíže a klíč poslala k sousedům. Děkuji za Vaše stránky, protože mě učí vařit zdravě a vaření chápat zcela jinak, než tomu bylo dříve. Vařím s láskou a je to na jídle znát. S úctou Janička
      • Alemari Odpovědět
        Nádherné ! Gratuluji ! A srdečně zdravím milá Janičko. To jste mne potěšila, ani nevíte jak. Děkuji za krásný komentář. Moc mne to hřeje u srdce, že jste se tak dala do vaření a že k tomu trochu přispěl i ten kurz, co jsem měla s bylinkářkou Hankou v Koutech. Moc Vám držím palce a třebas někdy zase někde na viděnou. A když ne osobně, tak zde na stránkách..:-) Ať se Vám vše daří ! Alemari
    11. Aka Odpovědět
      Dobré dopoledne, chtěla bych se zeptat, zda lze připravit Velikonoční mazanec i bez již výše uvedeného aktivovaného žitného kvásku... Bohužel nemám čas tři dny na jeho přípravu:-/ Prosím o radu, jak proces urchlit. Děkuji moc, ráda bych si zdravý mazanec upekla, ale nevím si rady.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji, milá Ako. Aktivovaný žitný kvásek je v kváskovém mazanci a vůbec v jakémkoliv kváskovém pečivu základní a nutnou surovinou, aby se to nakypřilo zdravě...bez kvasnic. Pro rychlé kynutí byste musela zvolit kvasnice, kterým se zde na svém webu právě vyhýbám. Proč, to popisuji v článku "Jak začít s pečením kváskového pečiva":http://www.varimezdrave.cz/jak-zacit-s-pecenim-kvaskoveho-peciva v poslední kapitole. Existuje mnoho receptů na klasické pečení s kvasnicemi, tak třeba začněte alespoň tím, že "ozdravíte" suroviny :-) Bohužel. Víc Vám zde neporadím. Nějaký rychlý způsob kváskového kynutí nemám zatím ověřen. Možná s větším množstvím kvásku lze proces trochu zkrátit, ale celkově vždy trvá přirozené kynutí déle. Pěkné svátky přeji. Alemari
    12. Lucka Odpovědět
      Dobrý den Alemari, nevím, jak položit svoji otázku, ale ráda bych upekla na Velikonoce pro svého prcka velikonočního Beránka. Koukala jsem se na vaše recepty a nevím, co z toho vybrat do této formy. Mám kameninovou formu Beránka. O víkendu jsem zkoušela velikonoční ořechový koláč, ale ten mi v tom asi tak nenaběhne, každopádně chuťově byl moc dobrý. Můžete mi prosím poradit? děkuji moc Lucka
      • Alemari Odpovědět
        Milá Lucko, nemám, žel, vyzkoušen žádný konkrétní recept, beránky nepeču, ale tento dotaz se opakuje, tak mohu i já jen opakovaně poradit. Zkuste třeba těsto na medový piškot nebo tvarohovou či tofu bábovku. Budete si muset odzkoušet množství, to určitě neodhadnu. Dle velikosti beránka. Volila bych to pečivo, co naskočí a formu dokáže pak vyplnit. Více nemohu poradit, ale Vy jste šikovná, určitě to zvládnete. Pro větší jistotu bych možná volila raději těsto, kypřené práškem bez fosfátů nebo to pojistit trochou sody, aby to vyplnilo dobře formu. Držím palce. Alemari.
    13. Kajmanka Odpovědět
      Hezký den. Tak kvásek u nás doma prožívá svoji renesanci, po přečtení Vašich receptů jsem mu dala opět šanci. Povedl se chleba i mazanec. I když tomu také dopomohlo, že poslední kvašení nechávám už rovnou ve formě. Dříve jsme jej zkoušeli kulatý a vyklápět se moc nedařilo, až jsme ho zavrhli. Ale nyní si doma pochutnáváme na výborném kváskovém chlebu i mazanci.
    14. Anka Odpovědět
      Dobrý den, bylo by možné udělat mazanec s jinou než špaldovou moukou? Jsem bohužel alergická na pšenici (včetně špaldy).Myslíte že z žitné nebo ječné mouky by to také mohlo jít? Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den milá Anko, myslím si, že to půjde. Z ječné mouky jsem dělala koláčky a s těstem se velice dobře pracuje, je dosti podobné. Žitná mouka by také šla, ale nepekla jsem z ní na sladko, tak to budete muset vyzkoušet. Držím palce. Alemari
    15. Jane Odpovědět
      Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by šlo péct kváskové pečivo i v remosce ? Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Jane. Nemohu posoudit, remosku nevlastním. Zkoušela jsem pouze péci kváskový žitný chléb v pekárničce, kterou ale nevlastním, a šlo to. Ovšema až tak od druhého kroku. Co se týče ostatního kváskového pečiva, asi jak které. Ale je možné ledacos, chce to jen ověřit, ale zkušenosti s tím nemám. Zdravím. Alemari
    16. Jitka Odpovědět
      Dobrý den, paní Aleno, letos na Velikonoce se chystám upéct "váš" velikonoční mazanec. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné udělat mazanec i bez žloutků. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Myslím si, že ano...Peču nyní již většinou kváskové pečivo "na sladko" bez vajec...viz např. poslední táč a i dřívější. I vánočku tu mám bez vajec a to je velice podobné těsto. Zdravím. Alemari
    17. Jitka Odpovědět
      Dobrý večer paní Aleno, dnes jsem tedy pekla tento mazanec a musím říct za mě i celou rodinu, že je vynikající!!! A děkuji moc za recept. Jeden "bochánek" zmizel ještě skoro za tepla, nedalo se přestat jíst... Ještě že se peče jen jednou do roka :)))
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám, milá Jitko. Moc jste mne potěšila. Přeji krásný večer a též i svátky. Zdravím. Alemari
    18. Jitka Odpovědět
      Paní Aleno, chci se ještě zeptat všeobecně na celozrnné pečivo. Zda ho mohou konzumovat i malé děti (mám dítě 15 měsíců staré). Myslíte, že bych mu mohla dát celozrnný mazanec nebo celozrnný žitný chléb, který peču také podle vašeho receptu?
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji milá Jitko. Pokud si sama pečete celozrnné pečivo dle zde uvedených receptů, jako třeba kváskové, tak bych se dát trochu a opatrně nebála. I když většinou poradci pro výživu celozrnné pečivo malým dětem nedoporučují, tak dle mého soudu není zase pečivo jako pečivo. To co se prodává jako celozrnné pečivo bych dětem určitě nedávala, kolem celých zrn to spíš jen "šlo" :-) Ta celozrnnost je tam většinou dána tím, že se k bílé mouce přidají navíc otruby a ty jsou pak v pečivu zátěží pro jemný trávící trakt dítěte, protože jsou ostré a působí trochu jako smirkový papír ve střevě. Tuto informaci vsak jen předávám. Není z mé hlavy, ale vcelku s ní souhlasím, že to tak může být. Když ale upečete pečivo kváskové k celozrnné mouky sama doma a nejlépe třeba i z čerstvě namleté a ještě přesáté, také třeba i bez dalších semínek, tak toto pečivo je vlivem kvašení určitě lépe stravitelné a to bych se odvážila dítěti uvedeného věku již dát ochutnat. Ale to je prosím jenom můj osobní názor, nedělám si právo konkurovat studovaným odborníkům na výživu, já se řídím spíš svou intuicí :-) S pozdravem Alemari

        P.S. : Ještě připisuji, že některé celozrnné mouky i z prodejen zdravé výživy jsou tak na hrubo pomleté, že si je ještě přesívám sama, protože mé trávení s oslabenou slinivkou je skoro podobné tomu dětskému :-). Ale to se musíte podívat a uvidíte při provzdušnění mouky na sítě, kolik Vám tam té hrubé složky zůstane. Celozrnné mouky kupuji především ty na jemno pomleté, ale nyní Vám výrobce neřeknu, ale dobré zkušenosti mám s těmi, co mám na fotce zde v článku...

    19. Jiřina Chaja Svobodová Odpovědět
      Ještě jednou zdravím, milá Alemari, i když u mazanců již s křížkem po Velikonocích.. Jen jsem chtěla napsat, že se povedly náramně a ve variantě samá mandle - žádná rozinka, byly mooooc povedeně dobré. To jen naokraj pro ty, co z nějakého důvodu nemusí rozinky v těstě jako naše malá slečna. Takže pořádná porce loupaných mandlí v těstě (i za rozinky) a trocha neloupaných nasekaných navrch (místo loupaných lupínků) je také dobrota. S úsměvem Jiřina
      • Alemari Odpovědět
        Milá Jiřinko, děkuji za zprávu. Jsem vždycky ráda, když lidem podle mých receptů chutná :-). Srdečně zdravím. Alemari
    20. Šárka Odpovědět
      Dobrý den, musím se pochlubit, včera jsem se také pustila do pečení a jak chleba se srdíčky tak tento mazanec vynikající. Udělala jsem si tedy pár změn a myslím, že vůbec nebyly na škodu. Začala jsem s 300 gramy čistě žitného kvásku, místo Zajíce jsem si udělala domácí kokosové mléko a přidala agávový sirup, místo citr.oleje jsem tam nastrouhala kus zmraženého bio citronu a přidala jsem koření badián a muškát. Anýz mi doma chyběl, ale i tak výsledek moc dobrý. Po vymazání forem kokosovým olejem šlo vše i krásně ven. Moc děkuji za recept a pečení zdar:-)
      • Alemari Odpovědět
        Rádo se stalo milá Šárko. Těší mne, že nacházíte inspiraci na mých stránkách a také že tvoříte dle sebe a své intuice, díky za Vaše poznatky...Držím palce. Zdraví Alemari
    21. Dáša Odpovědět
      Dobrý den, také ráda peču z kvásku, zatím jen chleba, zkusím i vánočku po vašem vzoru, jen mám jednu připomínku. Při diskuzích o zdravých pokrmech, všímá si vůbec někdo, co obsahuje tzv. sojový či rýžový nápoj v prášku? Mizivé procento rýže, nebo soji nebo ovsa pokud je to sojové, zbytek jsou nezdravé fosforečnany, kukuřičný sirup apod., Zlaté mléko, pokud je z farmy a nemáte alergii. Zdravím Dáša
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji milá Dášo. Ano, určitě si někdo všiml :-) Můžete se dočíst i třeba zde v mém článku... a více i v jeho závěru. S nazorem, že je mléko, myšleno zřejmě kravské, zlaté, mnoho nesouhlasím, ale každý má právo mít názor svůj a své zkušenosti s jeho prospěšností. Zdraví Alemari
    22. Jitka Odpovědět
      Neuvěřitelné! Tak dobrý mazanec jsem nikdy ani nejedla, ani neupekla. Moc děkuji, je prostě geniální. Už jen ta práce byla radost sama.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Jitko, přeji dobrý den a děkuji moc za potěšující zprávu. Přeji radostné i další pečení :-) Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *