Zapékané müsli

2-3 porce

Ingredience:
  • 130 g BIO ovesných vloček (popř. směs vloček)
  • 70 g hrubé celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžíce slunečnicového popř. řepkového panenského oleje
  • 1 větší lžíce medu, sladu, fruktózy apod. (cca 40 g)
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • na špičku nože mleté skořice

Zapečené müsli je jednoduché na přípravu a dává nám možnost zvolit si přesně, co do obilninové směsi chceme dát. Můžeme použít jenom vločky ovesné, ale také lze müsli zkombinovat dle svých priorit z více druhů vloček.

Odvážené množství ovesných vloček pokropíme čtyřmi lžícemi studené vody, aby zvlhly a lépe na sebe navázaly mouku.

Pak je ochutíme skořicí a aromatickým citrónovým olejem, přilijeme slunečnicový olej a osladíme zvoleným alternativním sladidlem. Dobře promícháme a nakonec zahustíme hrubou špaldovou moukou.

Na oslazení většinou volím akátový med, který je více tekutý a jde lépe do vloček zapracovat.

Všechny suroviny v míse nejdříve lžící a pak rukou promísíme a propracujeme. Dále je pak nadrobíme, jako když připravujeme drobenku na koláč. Propracovanou hmotu drobíme přímo na plech vyložený papírem na pečení a snažíme se jednotlivé kousky rozprostřít v jedné vrstvě a oddělit od sebe. Plech vkládáme do středně vyhřáté trouby.

Pečeme asi při 200°C a kontrolujeme po deseti minutách. Při pečení müsli hlídáme a vždy lopatkou prohrabeme, aby se propékalo rovnoměrně. Pokud nám začíná tmavnout, zmírníme troubu a dopékáme při nižší teplotě asi tak 160–180°C. Celková doba pečení závisí na teplotě trouby a na tom, jak chceme mít müsli křupavé. Většinou při pečení hrudky ochutnávám a dle toho volím dobu. Ale nebude delší než 25 minut.

Upečené müsli vyklopíme na talíř a necháme zchladnout. Dokonale křupavé bude až úplně vystydne.

Müsli můžeme promíchat se sušeným ovocem, kdo snese tak i s oříšky nebo mandlemi a nebo je můžeme „křoupat“ jenom tak, samotné…

Poznámka: Moje plynová trouba peče nestejnoměrně a tak raději ke konci pečení posedávám u trouby a hlídám si plech… Spálené müsli je nahořklé a bylo by to škoda. Jak surovin tak našeho času a energie…

Zapečené müsli je možné vzít s sebou na cesty nebo ho mlsat u televize nebo počítače.

Müsli smíchané jenom se sušeným ovocem je dietní, přitom dostatečně sytivé a vhodné i pro oslabenou slinivku. Doma si k němu ostatní dávají i bílý jogurt. Já tuto variantu s jogurtem nevolím, protože do „slinivkové“ diety není vhodná.

Sdílení

    42 874 zobrazení článku
    O autorce
    4 komentáře
    1. JarkaSmutna Odpovědět
      Recept jsem vyzkoušela, ale neměla jsem doma po ruce BIO ovesné vločky. Nahradila jsem je obyčejnými ovesnými vločkami od Bonavita a taky to bylo dobrý :-).
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Jarko. Jistě, jdou použít i jiné ovesné vločky. Váš komentář jsem upravila. Nevydávám odkazy viz Podmínky použití. Děkuji za pochopení a zdravím. Alemari
    2. Soňa Odpovědět
      A nemusí být jen ovesné..... já dělám i z žitných nebo pohádkových vloček.....záleží jaké mám po ruce
      • Alemari Odpovědět
        Určitě milá Soňo. Přesně tak :-)...Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *