Zeleninová polévka s devatero kořením

2 porce | Pro bezlepkovou dietu vyloučit tekuté polévkové koření, obsahuje krom jiného fermentovanou pšenici.

Ingredience:
  • 250 g zeleniny: mrkev, petržel a celer (čerstvé nebo i mražené)
  • 2 velké brambory
  • 1 červená řepa
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • zelené části pórku, popř. stonek od brokolice
  • 1 lžička koření „Horalka“, ½ lžičky mletého kmínu, trochu saturejky, 4 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 1 lžička majoránka, ½ lžičky sušeného libečku, špetka estragonu a bazalky
  • mořská sůl
  • sojová omáčka „Tamari“
  • 2 vrchovaté lžíce sušeného sojového nápoje s příchutí smetany (popř. 150 ml tekutého sojového nápoje)
  • tekuté polévkové koření bez glutamanu
  • 1 lžíce panenského slunečnicového oleje
  • čerstvý libeček, popř. petrželka nebo pažitka

Jemnou a voňavou zeleninovou polévkou můžeme podat i jako samostatný chod a nejenom držíme-li šetřící dietu. Veškerou zeleninu a brambory očistíme, omyjeme, pokrájíme na menší kousky a dáme vařit do osolené vody s uvedeným kořením.

Koření dáváme dle vlastní chuti a zvážení, ale je to vesměs koření na podporu trávení, takže se nemusíme obávat aromatičnosti.

Všechny suroviny spolu vaříme v dostatečném množství vody do měkka. Čas bude různý, ale měl by se odvíjet od uvaření červené řepy, která se vaří nejdéle. Proto je lepší, když si červenou řepu nakrájíme na tenké plátky.

V polévce uvaříme, máme-li, i zelené části pórku, který je už hodně tmavozelený a nehodí se na syrové zpracování.

Také v ní můžeme popř. uvařit silné stonky od brokolice, které nakrájíme podélně, aby se rychleji provařily. Získáme tak do polévky další minerály.

Po uvaření stonek od brokolice a uvařený pórek vyjmeme. Ze stonku brokolice můžeme měkké středy vyškrábnout a vrátit k uvařené zelenině do polévky zpět. Až je veškerá zelenina měkká, necháme polévku prochladnout a pak ji rozmixujeme do jemné konzistence.

Při mixování polévku buďto ještě zředíme tekutým sojovým nápojem natural nebo přidáme sušený sojový nápoj s příchutí smetany a trochu převařené vody. Polévku ještě dochutíme sojovou omáčkou a přelijeme zpět do hrnce.

Těsně před podáním polévku přihřejeme na požadovanou teplotu a omastíme slunečnicovým olejem.  Na talíři sypeme čerstvou zelenou natí, nejlépe sekaným aromatickým libečkem nebo i petrželkou.

Poznámka: Tuto polévku můžeme zařadit mezi šetřící a přitom sytící zeleninové polévky do diety pro oslabenou slinivku a i do všedních jídel zdravých strávníků. Obsah škrobu z brambor v mixované konzistenci spolu se zeleninou snese velice dobře i oslabená slinivka.

Přídavek bylin pomůže slinivce s aktivizací trávicích enzymů. Nemáme-li polévku jako samostatný pokrm, není potřeba přikládat již pečivo. Polévka dobře připraví trávicí trakt i na další chod nejlépe slaného pokrmu.

Sdílení

    15 719 zobrazení článku
    O autorce
    3 komentáře
    1. Lenka K. Odpovědět
      Milá paní Aleno, můžu se prosím zeptat, kde koupíte tekuté polévkové koření bez glutamanu? Nejspíš v prodejnách se zdravou výživou, napište prosím název. Pokud to nejde, tak moc prosím na můj e-mail. Děkuji, Lenka K.
      • Alemari Odpovědět
        Milá paní Lenko, ano máte pravdu, tekuté polévkové koření bez glutamanu kupuji v prodejnách se zdravou výživou. Přesný název je Koření do polévky na přírodně fermentovaném základě. Také jsem je viděla ve specializované prodejně s kořením. Zdravím. A.M.
        • Lenka K. Odpovědět
          Mockrát Vám děkuji za odpověď! Jsem zase o něco moudřejší:-) Pěkný večer! Lenka K.

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *