Zeleninový salát s kuřecím masem

3 porce | Při oslabené slinivce s malou úpravou – viz poznámka. | Pro bezlepkovou dietu zvolit vhodné bezlepkové pečivo.

Ingredience:
  • 200 g pečeného kuřecího masa
  • 200 g oloupané okurky
  • 100 g mraženého hrášku (v létě čerstvý)
  • 100 g červené papriky
  • 50 g pórku
  • 100 g ředkviček
  • 100 g růžiček brokolice
  • 1 citrón
  • 1–2 lžíce panenského olivového oleje (nebo slunečnicového)
  • sojová omáčka „Tamari“
  • mořská sůl
  • oregano, estragon, saturejka (v sezóně jsou ještě lepší čerstvé bylinky)

Když zůstane pečené kuřecí maso z kuřete, lze je s výhodou spotřebovat studené do zeleninového salátu. Můžeme ale také použít jenom prsní řízky, které nejdřív naložíme do marinády a pak upečeme.

Studené kuřecí maso nakrájíme na kostky, které obalíme ve šťávě, ve které se maso peklo, a necháme úplně vychladnout.

Okurku oloupeme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na plátky. Očištěné ředkvičky nakrájíme na kolečka, hrášek rozmrazíme nebo použijeme čerstvý, pórek nakrájíme také na kolečka a červenou papriku na jemné plátky.

Brokolici nedáváme syrovou, ale rozebereme ji na jemné růžičky a zalijeme vařicí vodou. Necháme ji takto chvíli blanšírovat. Tím se dezinfikuje a také zkřehne. Pak ji vyjmeme z vody, vychladíme a přidáme do zeleninové směsi. Na závěr přidáme pokrájené kuřecí maso.

Vymačkáme šťávu z jednoho citrónu, kterou salát okyselíme. Pak již jen dosolíme, ochutíme bylinkami, kvalitním olejem a sojovou omáčkou Tamari a vše lehce promícháme.

Podáváme vychlazené buď samotné jako dělenou stravu nebo s kváskovým žitným chlebem, jak kdo upřednostňuje.

Poznámka: Tento salát byl prý velice dobrý, ale kuřecí maso již moc nejím, tak většinou volím jinou salátovou variantu.

Intuitivně mi ale do diety pro oslabenou slinivku salát „sedne“, však jedině s následujícími úpravami.  Pokud máme mladý čerstvý hrášek, můžeme ho v malém množství přidat syrový, ale mražený bych uvařila s brokolici co nejvíce do měkka, a červenou papriku vyloučila úplně. Její barevnost nahradíme v salátu spařenými a oloupanými, krájenými rajčaty. Pokrájený pórek doporučuji spařit krátce též, a jinak by při dělené stravě salát mohl vyhovovat.

Salát lze zařadit i do bezlepkové diety s vhodným bezlepkovým pečivem.

Sdílení

    65 971 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *