Žitné placky se lněným semínkem

8 placek, asi 3 porce

Ingredience:
  • 180 g hladké žitné celozrnné mouky + 25 g na vyvalování
  • 200 ml vody
  • 40 g mixovaného lněného semínka
  • 1 vrchovatá lžička drceného nebo mletého kmínu
  • trochu mořské soli

Všechny možné druhy pečených celozrnných placek zahrnuji do kategorie rychlého pečiva. Jsou vhodnou náhradou klasického chleba a rohlíků. Žitné placky s přídavkem lněného semínka jsou chutné a dobře stravitelné.

Lněné semínko pečivo změkčí a dodá mu velmi kvalitní tuky.

Odvážené množství lněného semínka nejdříve na jemno nameleme v mlýnku na mák nebo jej namixujeme v mlýnku na kávu.

Společně s hladkou žitnou moukou, vodou, solí a kmínem zaděláme jemné těsto. Soli není potřeba mnoho, dala jsem asi půl čajové lžičky.

Těsto propracujeme nejdříve v hlubší míse vařečkou. Pak stěrkou setřeme těsto z vařečky a ze stěn, lehce je poprášíme ještě žitnou moukou a necháme asi 45 minut v chladu odpočívat. V této době mouka dobře nabobtná. Protože obsah lepku je v žitné mouce nižší než v mouce pšeničné, je tento čas pro dobré následné zpracování těsta potřebný.

Odpočaté těsto vyklopíme na vál posypaný žitnou moukou, obalíme v mouce a pak je ještě zlehka propracujeme tak, aby se nechytalo válu. Vyválíme z něj váleček, který nakrájíme na 8 stejných dílů. Každý díl též obalíme v mouce a rozválíme na placku o síle asi 3-5 mm a placky přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.

Plechy vkládáme do středně vyhřáté trouby. Placky pečeme při teplotě 180 max. 200 °C po dobu 15-20 minut. Při pečení musíme placky hlídat, tedy alespoň já musím, protože plynová trouba mi neudrží konstantní teplotu.

Je velice dobré si na jedné placce rozlomením ověřit stupeň propečení. Doba pečení se bude odvíjet též od síly placek. Tenčí budou propečeny dříve a může se nám stát, že je propečeme až tak, že budou křupavé.

Osobně mi takto placky chutnají nejvíce. Většinou při delším ponechání stejně naberou vlhkost a zvláční. Protože jsou placky vyváleny na tenko, tak je při pečení není nutno obracet.

Upečené placky podáváme k zeleninovému salátu nebo s nějakou zeleninovou pomazánkou, prostě tam, kde nám mohou nahradit tradiční kynuté pečivo z bílé mouky.

Poznámka: Je ještě lepší nechat těsto stát i více hodin, vůbec mu to neublíží, ba naopak. Takže se nenechte stresovat, nic se neděje, když nemáte čas připravené těsto hned dále zpracovávat. Pak ovšem doporučuji těsto přikrýt, aby neosychalo nebo vložit do igelitového sáčku a opět do chladu.

Při práci s těstem na vále je vhodné mít také ruce pomoučené, abychom se k těstu nelepili a ono k nám :-). Jsou i jiné různé „fígle“ jak si pomoci. Například si při tvarování placek ruce namastíme olejem. Někdy praktikuji i to, že si ruce navlhčím vodou, ale jen v závěru, když mám již placky na plechu a chci je ještě trochu roztáhnout do šířky.

Při pečení se většinou utvoří v placce prostor, dutina, kapsička, a někdy se i nafouknou. To je v pořádku, placka je pak dvouvrstvá a to lze využít i k naplnění, třeba zeleninovou nádivkou.

Žitné placky jsou vhodné i pro oslabené trávení, ale je potřeba je dobře pokousat. Protože placky nejsou kynuté, jsou tužší, ale zase nenadýmají při trávení a většinou s nimi mám jen nejlepší zkušenosti.

Čistě žitné pečivo je navíc velmi vhodné pro ty, co chtějí zpevnit tělo, ztratit tuky a posílit svaly.

Sdílení

    64 537 zobrazení článku
    O autorce
    28 komentářů
    1. Petra_B Odpovědět
      Milá Alemari, děkuji za další báječný recept, placky jsou opravdu velmi chutné. Trochu jsem váhala při pečení, jak dlouho je nechat v troubě, nakonec jsou většinou křupavé, pouze některé zůstaly ve středu měkké. No ale výborné jsou oba typy, uvidím zda změknou i ty tvrdší, i když možná zmizí dříve než budou mít šanci zvláčnět. S pozdravem, Petra_B
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji milá Petro_B za komentář. Zdravím Alemari
    2. Mar.gita Odpovědět
      Vynikající :-) Také děkuji nejen za tento recept, ale i ostatní. Nějak se teď vždy moooc těším na jídlo :-D Mar.gita
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji milá Mar.gito. Vždyť já vím, že jste šikovné děvče. Když jste zvládla tyto placky...Ony nejsou zas tak jednoduché, jak se může zdát. I zde jsou úskalí...hlavně při pečení. Nevysušit, jsou pak moc křupavé... Mějte se fain. Alemari
    3. Katka Odpovědět
      Dobrý den, na Vaše stránky jsem narazila teprve nedávno a spousty receptů jsem si vytiskla. Měla jsem zdrav. problémy a po úpravě jídelníčku a nahrazení některých surovin jsem snad na dobré cestě k pevnému zdraví :-))) Postupně Vaše recepty zkouším - např. tyto placky uchvátily nejen mě, ale i přítele, který je ovšem spíš příznivcem zabijačkových pochoutek atd. :-D Takže ještě jednou děkuji. K.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Katko, držím palce na cestě za zdravím. Určitě si můžete pro osobní potřebu recepty i vytisknout a co se týče přítele, je krásné, že jste ho dokázala nadchnout mými plackami...Vše postupně...Ono je to tak, že mnohdy, dokud člověk nemá problémy, tak nemusí mít potřebu se měnit. Zdravím. Alemari
    4. Lucka Odpovědět
      Dobrý den, tyto stránky jsem objevila teprve dnes a hned jsem musela zkusit tyto placky. Žiju dlouhodobě v zahraničí, s pečivem je to katastrofa, mají jen toustový chléb, celozrnné pečivo, které miluju, neznají. Tak jsem hledala alternativu... A tyto placky jsou skvělé!! Musela jsem sice použít celozrnnou pšeničnou mouku (nic jiného se tu sehnat nedá) a místo lněného semínka (taky není) jsem do těsta dala nasekaná slunečnicová a dýňová semínka a výsledek prostě super. Takže děkuji za tento i další recepty, určitě budu zkoušet dál :-)
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji milá Lucko, přeji hodné úspěchů. Alemari
    5. Láďa Odpovědět
      Zdravím Vás, už mi těsto odpočívá, uvidim večer, až placky upeču a podám je k salátu, co na to řekne manželka :) Díky za zajímavý tip!
      • Alemari Odpovědět
        :-) Držím palce! Alemari
    6. Pavel Odpovědět
      Dnes jsem je pekl na zahradě na plynovém grilu. Pecka, jen se po nich zaprášilo. Zítra jich napeču do zásoby více. Suoer.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Tak to jsem ráda, že Vám chutnají. Zdravím. Alemari
    7. Lucie Odpovědět
      Dnes ráno jsem je upekla...hmmm, chutnají peckově. Děkuji za receptík. Lucka
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji milá Lucie, jsem ráda, že chutnají "peckově" :-) Alemari
    8. Luenka Odpovědět
      Dobry den, dnes jsem objevila Vase stranky. Recepty vypadaji velmi dobre. S pritelem prechazime na zdravý životní styl, a proto jsem se rozhodla i pece domaci pečivo. Chtela jsem se zeptat, jestli je vhodně toto testo připravovat v domaci pekárně?
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Luenko. Jejda, nevím. Nemám pekárnu a moc ráda s těstem pracuji ručně a asi bych pro pár placek ani pekárnu nešpinila. Jestli myslíte jako jen na to umíchání těsta, tak možná v jeho větším množství ano. Vím, že to tam má nějaké vrtulky, které to míchají...Zkoušela jsem v pekárně jednou péci, tedy ne ve své, ale na návštěvě, a zvládla kváskový chléb od druhého kroku a byl dobrý. Většinou zde nemám velká množství těsta, tak to budete muset vyzkoušet, zda se Vám pekárnu bude chtít špinit a pak čistit, pakliže chcete jen umíchat těsto... Ono s těstem, když pracujete ručně, dáte do něj svou energii, svůj dotek a lásku a jeto pak na tom pečivu znát. Není jen na zasycení, ale pohladí i duši. Zdravím. Alemari
    9. Pavlína Odpovědět
      Dobrý den. Je možné použít místo hladké žitné mouky polohrubou žitnou mouku? Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji Pavlínko. Nu, já jsem to z polohrubé nezkoušela, ale všeobecně vzato, mělo by to jít také...Ovšem je to z mé strany bez záruky :-) Alemari
    10. Hela Odpovědět
      Ahoj, právě mám placky dopečené. Taky je máte nejdříve vevnitř takové blátivé?
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji milá Helo. Myslím si, že jste je neměla dopečené. Já mívám uvnitř těsto minimálně uvařené a ztuhlé a okraje pak vždy upečeny. Alemari
    11. Renata Odpovědět
      Dobrý den, dnes jsem zkoušela podle receptu placky, ale neudělaly se mi tam ty nafouklé kapsy, nevíte čím to může být. Předem děkuji za radu.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Abych pravdu řekla, nevím jistě. zde Vám moc asi neporadím. Možná je to tloušťkou placky, tlustší se budou rozdělovat, možná i teplotou a průběhem pečení, zda zprudka či pomalu... Také je nemívám všechny s dutinou, někdy jen některé. Alemari
    12. Renata Odpovědět
      Moc děkuji za odpověď, nenafoukly se, ale chuťově byly dobré, byly více upečené, takže křupavé. O víkendu chci zkusit další placky z Vaší nabídky, místo klasického pečiva je to super. Jinak Vás musím moc pochválit, za Váš web, je super a je zde spousta dobrých rad pro ty co se snaží trochu zdravě žít a je pravda, že jsem dlouho hledala alternativu pečiva a tyto jsou super.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám, milá Renato, za pochvalná slova. Potěšilo mne to. Přeji hodně úspěchů v kuchařské činnosti. Zdravím. Alemari
    13. Dana Odpovědět
      Dobrý večer. Dneska jsem upekla žitné placky podle Vašeho receptu a byly výborné. Moc děkuji. Dana
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Rádo se stalo. Zdravím a děkuji. Alemari
    14. Běla Odpovědět
      Konečně vím co jím ohledně pečiva. Naprosto luxusní placičky bez zbytečných přísad. K masové směsi nebo klidně dezertu z tvarohu. Děkuji za recept
      • Alemari Odpovědět
        Rádo se stalo. Děkuji Vám, milá Bělo za pozitivní zprávu. Moc mne to potěšilo. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *