Banánová dietní zmrzlina

2 porce zmrzliny | Při oslabené slinivce nesladit anebo použít jako sladidlo bylinku stévii.

Ingredience:
  • cca 300 g oloupaných banánů
  • 70 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky nebo s příchutí smetany
  • 20 g fruktózy nebo 50 ml výluhu ze stévie (lze i bez jakéhokoli oslazení)
  • 2 kapky citrónového arom. oleje „Just“

Na trhu jsou často k dostání hodně zralé banány. Není třeba se k nim stavět negativně, pár hnědých flíčků je jenom znamením úplné zralosti. Tyto banány jsou výborné na dobrou a dietní zmrzlinu. Banány oloupeme a odkrojíme dolní konec. Pak je rozlámeme na menší kousky a rozmixujeme v sekacím robotu na kaši.

K banánové kaši přidáme postupně sušený sojový nápoj v sypké konzistenci, výluh ze Stévie nebo fruktózu a 2 kapky citrónového aromatického oleje. Vše dokonale rozmixujeme na řídkou hmotu a tuto pak vyklopíme do misky nebo do umělohmotné krabičky a dáme do mrazničky.

Necháme dobře ztuhnout. Před podáním krabičku nahřejeme pod teplou vodou a zmrzlinu vyklopíme. Nožem nakrájíme úhledné kostky, které servírujeme v pohárech nebo v miskách.

Poznámka: Jestliže bychom chtěli dosáhnout krémové konzistence, pak zmrzlinu při mražení hlídáme a promícháváme metličkou a správný okamžik pak servírujeme. Příprava zmrzliny v kostkách je jednodušší. Zmrzlina bude stejně při konzumaci měknout.

Banány mnoho nejím, ale tato dietní zmrzlina oslazená stévií mi velice chutná a slinivce nedělá problémy. Původně jsem ji připravovala s fruktózou ponejvíc pro druhé a když jsem si vzala, tak jsem brzy zjistila, že mému oslabenému trávení příliš ovocných cukrů neprospívá.

Ve zmrzlině oslazení použitím stévie místo fruktózy není vůbec znát a proto mohu jenom doporučit vyzkoušet. Je to také forma zmrzliny, vhodná především pro ty, co si musí nebo jenom chtějí hlídat přijímaný cukr a to i ovocný a také kalorie.

Fruktóza je také vhodná (pro ty co jí sladí), protože jako ovocný cukr jenom doplní a zvýrazní sladkost banánů a tělo nezatíží jako cukr bílý.

V poslední době tuto zmrzlinu připravuji úplně bez jakéhokoliv doslazení a sladkost samotných zralých banánů úplně postačuje.

17 087 zobrazení článku
O autorce
4 Komentářů
  1. Anonymní Odpovědět
    Poprvé jsem tuto zmrzlinu dělala podle předpisu. Když jsem se ale snažila nakrájet kru zmrzlé banánové kaše, podkluzovala se pod nožem a celá linka byla upatlaná. Příště jsem hmotu místo do misky nalila do formiček na led. Manipulace je velmi snadná a nemusíme se zatěžovat porcováním.
    • Alemari Odpovědět
      Pro větší počet strávníků nemám k dispozici tolik tvořítek na led, i když je také používám, jako například při přípravě Jahodové zmrzliny. Manipulace s tvořítky je pak snadná a doopravdy se nemusíme „zatěžovat“ porcováním :-). Určitě je to vhodný způsob. Předpokládám, že si ti, co nemají tvořítka na led, poradí se zmrzlou „krou“, která po pár minutách ponechání při „kuchyňské teplotě“ mírně změkne a jde snadno a bez problémů nakrájet na prkénku. Také si lze pomoci zahřátým nožem. Buďto pod horkou vodou nebo i nad plamenem plynového hořáku, tedy pokud máme…:-)
  2. jindra Odpovědět
    Dobrý den, ten sušený nápoj se tam sype jako prášek nebo už smíchaný s vodou? Děkuji:)
    • Alemari Odpovědět
      Ano, jako prášek, milá Jindro, čtu si to po sobě, jak jsem to uvedla v receptu....K banánové kaši přidáme postupně sušený sojový nápoj....je-li to srozumitelné, asi to ještě doplním přesněji. V případě, že by se měl rozpustit v určitém množství vody, bylo by to přesně uvedeno v popisu nebo většinou to uvádím hned v ingrediencích. Banány maji dost vody, jejich rozmixováním vznikne řídká kaše a v ní se nápoj rozpustí velice snadno. Alemari

Zanechte odpověď

*