Barevný hlávkový salát

2 porce

Ingredience:
  • 350 g hlávkového salátu
  • 200 g mladé cibulky bílé i červené s natí
  • 1 žlutá paprika (cca 180 g)
  • 1 větší rajče (150 g)
  • ½ citrónu
  • 1 lžička panenského slunečnicového oleje
  • ¼ lžičky saturejky
  • mořská sůl

Klasický hlávkový salát milujeme samotný, jenom lehce okyselen umeoctem, ale s další barevnou zeleninou a trochu okořeněn se vždy stane chuťově zajímavější. V případě barevného salátu tvoří jeho hlavní složku.

Hlávkový salát rozebereme na jednotlivé listy, které dobře opláchneme.

Listy necháme okapat a pak je natrháme do velké mísy na drobnější kousky. Žlutou papriku rozkrájíme, očistíme od jadérek a nakrájíme na proužky. Rajče omyjeme a také nakrájíme na menší plátky.

Cibulku nakrájíme i s natí a část nebo všechnu spaříme pro lepší stravitelnost. Veškerou zeleninu promícháme.

Zlehka osolíme, přidáme šťávu z půlky citrónu, trošku saturejky a nakonec pokapeme slunečnicovým olejem.

Připravený salát ještě můžeme chvíli vychladit. Ochucený dlouho neskladujeme, ztrácí svoji svěžest i když chuťově je dobrý.

Salát podaný s pečivem potřeným nějakou pomazánkou může být sytým letním obědem.

Poznámka: Pokud salát nebudeme hned podávat a připravujeme si jej dopředu, je lepší skladovat neosolenou a ničím neochucenou zeleninovou směs. Tu můžeme uchovat 1-2 hodiny v lednici a bude svěží. Je vždy lepší salát dochutit až těsně před podáním, protože zelenina v salátu a hlavně hlávkový salát samotný posolením a okyselením křehne a přidáním oleje pak i vadne.

Pro slinivku doporučuji oddělat část salátu se spařenou cibulkou ještě bez papriky a rajčete. Rajče si přidáme, ale spařené a oloupané. Lehké ochucení neublíží a s nějakým zdravým pečivem může být takto stravitelný i pro oslabenou slinivku.

Salát v původní podobě však nedoporučuji.

Sdílení

    11 375 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *