
Klasický hlávkový salát milujeme samotný, jenom lehce okyselen umeoctem, ale s další barevnou zeleninou a trochu okořeněn se vždy stane chuťově zajímavější. V případě barevného salátu tvoří jeho hlavní složku.
Hlávkový salát rozebereme na jednotlivé listy, které dobře opláchneme.
Listy necháme okapat a pak je natrháme do velké mísy na drobnější kousky. Žlutou papriku rozkrájíme, očistíme od jadérek a nakrájíme na proužky. Rajče omyjeme a také nakrájíme na menší plátky.
Cibulku nakrájíme i s natí a část nebo všechnu spaříme pro lepší stravitelnost. Veškerou zeleninu promícháme.
Zlehka osolíme, přidáme šťávu z půlky citrónu, trošku saturejky a nakonec pokapeme slunečnicovým olejem.
Připravený salát ještě můžeme chvíli vychladit. Ochucený dlouho neskladujeme, ztrácí svoji svěžest i když chuťově je dobrý.
Salát podaný s pečivem potřeným nějakou pomazánkou může být sytým letním obědem.