Bezmasá sekaná s čínským zelím

3 porce | Při oslabené slinivce pokrm jíst jako dělenou stravu bez brambor, jen se zelím. Též by bylo vhodnější použít místo hrášku a kukuřice raději mrkev, celer a petržel.

Ingredience:

Sekaná:

  • 200 g rostlinné bílkoviny „Ceria“
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 250 ml horké vody
  • 150 g cibule
  • 70 g česneku (lze kombinovat i se sušeným česnekem)
  • 2 vejce
  • 30 g sušeného sojového nápoje s příchutí smetany
  • panenský olivový olej
  • sojová omáčky „Tamari“
  • koření „Horalka“, mletý kmín, saturejka, majoránka, oregano,
  • 150 g mraženého hrášku
  • 150 g mražené kukuřice
  • kukuřičná strouhanka na plech
  • mořská sůl

Příloha:

  • brambory
  • čínské zelí
  • kopr
  • sojová omáčka „Tamari“
  • mořská sůl
  • hladká rýžová mouka na zahuštění

K přípravě této bezmasé sekané můžete použít rostlinnou bílkovinu zvanou Céria z prodejny zdravé výživy. Plátky Cérie rozlámeme na menší kousky a rozmixujeme na drobno v sekacím robotu. Vypadá jako mleté maso.

Ke zvýšení výživnosti sekané a také k nadstavení nám výborně poslouží jemné ovesné vločky.

Vločky odvážíme, zasypeme sušeným sojovým nápojem, zalijeme vařící vodou, osolíme a přidáme mletý kmín a koření „Horalku“. Promícháme a necháme 10-15 minut bobtnat.

Cibuli a česnekna krájíme na jemno nebo obojí dohromady rozmixujeme. Pak je krátce orestujeme na olivovém oleji, přidáme mražený hrášek s kukuřicí, promícháme, podlijeme malým množstvím vody a podusíme. Z vajec oddělíme bílky, které si připravíme ke šlehání.

Podušenou zeleninu s cibulí a česnekem přidáme do mísy k husté slané ovesné kaši a promícháme. K této směsi přidáme ještě namixovanou „Cérii“ a žloutky. Nakonec vše osolíme a okořeníme, pokapeme sojovou omáčkou Tamari a vařečkou propracujeme v těsto.

Do této dietnější sekané přidávám hojně majoránku, místo pepře jemnější saturejku a oregano.

Na pečení sekané si připravíme středně velký plech, který vymastíme olivovým olejem a vysypeme kukuřičnou strouhankou. Z oddělených bílků ušleháme se špetkou soli a 2 lžícemi studené vody tuhý sníh, který lehce vmícháme do hmoty na sekanou. Připravené slané těsto vyklopíme na připravený plech, rozprostřeme a dáme péci do mírně vyhřáté trouby. Pečeme při 180-200 °C asi 50-60 minut, nejdříve odkryté a k závěru, abychom zamezili zbytečnému vysušení, přikryté alobalem.

V době pečení si uvaříme brambory a připravíme přílohu. Čínské zelí nakrájíme na hrubší kousky, podlijeme a dusíme do měkka. Zahustíme záklechtkou z vody a rýžové hladké mouky. Osolíme a ochutíme pár kapkami sojové omáčky Tamari. K zelí přimícháme sušený nebo čerstvý sekaný kopr. Hotové dušené zelí již jenom omastíme lžičkou panenského řepkového oleje.

Bezmasou sekanou podáváme s vařeným bramborem, dušeným čínským zelím s koprem a dle chuti se sezónní čerstvou zeleninou.

Poznámka: Tato sekaná je dietní oběd i pro oslabenou slinivku. Vyzkoušela jsem sekanou s dušeným čínským zelím a neublížila mi, i když při její přípravě nejsou zachovány principy dělené stravy. Při obědě jsem pouze vyloučila brambory a víc vše doplnila zeleninou. Dle mého soudu se jídlo při vaření sjednotilo a nedělalo mi pak problémy při trávení.

Čínské zelív této podobě je velice jemné. Většinou je jíme jenom syrové v salátech, ale v kombinaci s koprem, jako teplá příloha, bylo velmi chutné a dobře stravitelné.

Céria je rostlinná bílkovina v předem připravených plátcích, kterou jsem objevila v prodejně zdravé výživy. Protože jsem chtěla rodině zpestřit jídelníček, řekla jsem si, že ji vyzkouším. Nijak zvlášť mne svoji chutí pro přímou spotřebu nenadchla, ale na sekanou se hodila velice dobře. Tato sekaná se dá jíst i studená na chleba s trochou kvalitní hořčice a zeleninou a je to pak dobrá svačina.

17 214 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*