K přípravě této bezmasé sekané můžete použít rostlinnou bílkovinu zvanou Céria z prodejny zdravé výživy. Plátky Cérie rozlámeme na menší kousky a rozmixujeme na drobno v sekacím robotu. Vypadá jako mleté maso.
Ke zvýšení výživnosti sekané a také k nadstavení nám výborně poslouží jemné ovesné vločky.
Vločky odvážíme, zasypeme sušeným sojovým nápojem, zalijeme vařící vodou, osolíme a přidáme mletý kmín a koření „Horalku“. Promícháme a necháme 10-15 minut bobtnat.
Cibuli a česnekna krájíme na jemno nebo obojí dohromady rozmixujeme. Pak je krátce orestujeme na olivovém oleji, přidáme mražený hrášek s kukuřicí, promícháme, podlijeme malým množstvím vody a podusíme. Z vajec oddělíme bílky, které si připravíme ke šlehání.
Podušenou zeleninu s cibulí a česnekem přidáme do mísy k husté slané ovesné kaši a promícháme. K této směsi přidáme ještě namixovanou „Cérii“ a žloutky. Nakonec vše osolíme a okořeníme, pokapeme sojovou omáčkou Tamari a vařečkou propracujeme v těsto.
Do této dietnější sekané přidávám hojně majoránku, místo pepře jemnější saturejku a oregano.
Na pečení sekané si připravíme středně velký plech, který vymastíme olivovým olejem a vysypeme kukuřičnou strouhankou. Z oddělených bílků ušleháme se špetkou soli a 2 lžícemi studené vody tuhý sníh, který lehce vmícháme do hmoty na sekanou. Připravené slané těsto vyklopíme na připravený plech, rozprostřeme a dáme péci do mírně vyhřáté trouby. Pečeme při 180-200 °C asi 50-60 minut, nejdříve odkryté a k závěru, abychom zamezili zbytečnému vysušení, přikryté alobalem.
V době pečení si uvaříme brambory a připravíme přílohu. Čínské zelí nakrájíme na hrubší kousky, podlijeme a dusíme do měkka. Zahustíme záklechtkou z vody a rýžové hladké mouky. Osolíme a ochutíme pár kapkami sojové omáčky Tamari. K zelí přimícháme sušený nebo čerstvý sekaný kopr. Hotové dušené zelí již jenom omastíme lžičkou panenského řepkového oleje.
Bezmasou sekanou podáváme s vařeným bramborem, dušeným čínským zelím s koprem a dle chuti se sezónní čerstvou zeleninou.