Palačinky úplně bez vajec můžeme připravit z pohankové hladké mouky. V trošce teplé vody rozpustíme sušený obilný nápoj, dolijeme do 200 ml studenou vodou a v tomto „mléce“ rozmícháme hladkou pohankovou mouku.
Tekuté těsto necháme cca 4 hodiny stát při pokojové teplotě.
Mouka se v „mléce“ nabobtná a lépe se prováže s tekutinou.
V době odpočinku těsta si podusíme nebo napaříme mrkev a brokolici nebo jinou zvolenou zeleninu, kterou použijeme do náplně nebo na oblohu upečených palačinek.
Připravené odležené těsto ještě lehce osolíme a na pánev vymazanou olejem nebo včelím voskem lijeme tenké palačinky. Množství těsta vystačí na tři palačinky.
Podáváme je na slano, potřené rajským protlakem a obložené dušenou zeleninou.
Pro tento recept jsem našla inspiraci v podobném receptu uvedeném v literatuře.