V době mého mládí nebylo na trhu tolik obilných káv, co najdete v nabídce zdravých výživ nyní. Protože mám bílou kávu ráda již od dětství, zkoušela jsem si připravit další druhy. Žitnou, čekankovou, z ječmene, ale nejvíce mně zachutnal nápoj uvařený ze špaldové mleté kávy.
Jelikož konkrétně toto „kafe“ často připravuji i na kurzech vaření, na přání klientů jsem ho zařadila do receptů.
Obilné kávy v instantní podobě využijeme když nemáme čas, ale vychutnat si celý rituál přípravy špaldového „kafe“ stojí za to, protože její výsledná chuť je nezaměnitelná.
Odměřené množství vody dáme vařit do vhodné nádoby a při varu vsypeme 3 lžíce mleté špaldové kávy. Od plotny neodcházíme, protože první co bude, je to, že káva vzkypí.
Moje maminka mne učila, že má káva při vaření vzkypět třikrát a tak je dobré teplotu vždy zmírnit a zase zvýšit a hlídat hrnec, aby nám káva při varu „neutekla“. Je to raz dva :-). Někdy do kypící kávy začnu i silně foukat, protože i po zmírnění teploty pod hrncem nechce pěna klesat.
Přitom jak pěna klesá, začínám vždy lžičkou seškrabovat ulpělou kávovinu ze stěn hrnce zpět do vařící tekutiny, aby se množství kafe, které potřebujeme dobře povařit nezmenšilo. Za dozoru kávu povaříme 3 minuty a pak ji na 5 minut odstavíme.
Po této době přecedíme uvařenou kávu přes jemné sítko třeba do skleněné nádoby a za tepla v ní rozpustíme sušený obilný nápoj. Nalijeme do hrnků a dle chuti osladíme. Stačí pouze jedna lžička medu do každého hrnku a skvělý nápoj máme připraven.
Přeji Vám dobrou chuť.