Bílá špaldová káva

2 větší hrnky (každý s 300 ml hotového „kafe“)

Ingredience:
  • 700 ml kvalitní vody (filtrované popř. kojenecké)
  • 3 mírně navršené polévkové lžíce špaldové kávy mleté (celkem 25 g)
  • 40 g sušeného obilného nápoje
  • 2 čajové lžičky medu

V době mého mládí nebylo na trhu tolik obilných káv, co najdete v nabídce zdravých výživ nyní. Protože mám bílou kávu ráda již od dětství, zkoušela jsem si připravit další druhy. Žitnou, čekankovou, z ječmene, ale nejvíce mně zachutnal nápoj uvařený ze špaldové mleté kávy.

Jelikož konkrétně toto „kafe“ často připravuji i na kurzech vaření, na přání klientů jsem ho zařadila do receptů.

Obilné kávy v instantní podobě využijeme když nemáme čas, ale vychutnat si celý rituál přípravy špaldového „kafe“ stojí za to, protože její výsledná chuť je nezaměnitelná.

Odměřené množství vody dáme vařit do vhodné nádoby a při varu vsypeme 3 lžíce mleté špaldové kávy. Od plotny neodcházíme, protože první co bude, je to, že káva vzkypí.

Moje maminka mne učila, že má káva při vaření vzkypět třikrát a tak je dobré teplotu vždy zmírnit a zase zvýšit a hlídat hrnec, aby nám káva při varu „neutekla“. Je to raz dva :-). Někdy do kypící kávy začnu i silně foukat, protože i po zmírnění teploty pod hrncem nechce pěna klesat.

Přitom jak pěna klesá, začínám vždy lžičkou seškrabovat ulpělou kávovinu ze stěn hrnce zpět do vařící tekutiny, aby se množství kafe, které potřebujeme dobře povařit nezmenšilo. Za dozoru kávu povaříme 3 minuty a pak ji na 5 minut odstavíme.

Po této době přecedíme uvařenou kávu přes jemné sítko třeba do skleněné nádoby a za tepla v ní rozpustíme sušený obilný nápoj. Nalijeme do hrnků a dle chuti osladíme. Stačí pouze jedna lžička medu do každého hrnku a skvělý nápoj máme připraven.

Přeji Vám dobrou chuť.

Poznámka:
Příprava kafe není složitá a je též popsána na obalu. Co tam není je to, jaké obilné  „mléko“ se k ní hodí nejvíce a kolik ho tam dát, aby to bylo vše tak akorát.

Jistě, můžete mít každý jiný názor, ale já do této kávy přidávám sušené sojové mléko s příchutí smetany především proto, že na dně hrníčku nezůstává pak žádný hustý „spodek“, který nemusí lidem chutnat. Navíc smetanová příchuť je u této kávy velmi lahodící. Kdo má ráda mléko jiné, možnost jeho použití mu neberu, ale pro ty co kravské mléko nemohou, je volba alternativního nápoje dobrou cestou.

Chcete-li použít obilný nápoj již tekutý, vaříme kávu v menším množství vody, aby výsledek byl podobný, protože jinak by se káva naředila a tím i její chuť. Musíme počítat, že přidaný tekutý nápoj též kávu ochladí. Pozor však na to, některá tekutá obilná „mléka“, se po přidání do horké kávy sráží. Ale to si již můžete vyzkoušet, pokud budete chtít ještě více zdravější variantu.

Mírné oslazení hotové kávy medem jenom podtrhne její schopnost pohladit nejen tělo, ale i duši :-), a když se přidá k nějakému zdravému pečivu nebo ranní kaši, je skvostné menu na světě.

Tento nápoj vyhovuje i oslabenému slinivce a lze si jej vychutnat i při alergii na mléko…Doporučuji vyzkoušet.

Sdílení

    24 279 zobrazení článku
    O autorce
    8 komentářů
    1. Fellicity Odpovědět
      Milá Alemari, musím Vám poděkovat za tento recept. Špaldovou kávu (instantní) mám doma už delší dobu a nijak jsem jí nepřišla na chuť. Ale s Vaším receptem je to opravdová mňamka a jak píšete, pohladí tělo i duši.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Felicity, to je dobře, tak to jsem ráda, že má špaldová káva další přiznivce :-) Alemari
    2. Marienka Odpovědět
      Milá Alemari, vďaka za zdravý a chutný recept na skvelú kávičku :-). Dávam tip na obmenu: keď dáme do nápoja pohánkový nápoj Zajíc, káva chutí ako capuccino ;-). A na spodku šáločky sa mi vždy z pohánkového Zajíca ráta tá usadeninka z pohánky, ktorá mi chutí ako opražené oriešky ;-). Vždy si ich vychutnávam s lyžičkou. Mňam. Na zdravie so špaldou! ;-)
      • Alemari Odpovědět
        Marienko milá, přeji hezký den. No, úplně si to umím představit :-) Přeji dobrou chuť! Alemari
        • Marienka Odpovědět
          Ďakujem milá Alemari :-). A veľa veľa ďalších skvelých receptov Vám prajem zo srdca.
          • Alemari Odpovědět
            Děkuji za přání a mějte pěkné dny.
    3. roman Odpovědět
      Prosim o radu. Je melta dobra při onemocneni dnou? Dekuji za odpoved.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji, romane. Škodit by určitě neměla, tedy aspoň jsem o tom nikde neslyšela. Sice přímo s dietou s omezením purinů nemám osobní zkušenosti, ale myslím si, že meltu pít můžete bez obav. Je bylinného původu a puriny neobsahuje. Alemari

    Napsat komentář: Fellicity Zrušit odpověď na komentář

    *