Nedávno jsem se zvědavosti koupila v prodejně zdravé výživy nepražené kakaové boby, které jsem doposud ještě nikdy neochutnala. Zpočátku jsem se na ně tvářila rozpačitě, ale nakonec mne jejich čistě čokoládová chuť úplně „dostala“. Začala jsem přemýšlet jak a při čem je v kuchyni zužitkovat.
Jako první myšlenka mne napadl horký čokoládový nápoj, ovšem s alternativním mléčným základem.
V podstatě lze tekutou čistou čokoládu připravit dvěma způsoby. Pro oba postupy však kakaové boby jemně rozmixujeme v mlýnku na kávu.
Varianta bez vaření spočívá v tom, že namixované boby společně se sojovým nápojem zalijeme horkou vodou, kvedlačkou ve vyšší nádobě rozmícháme a dochutíme skořicí a kardamonem. Nápoj v přijatelné teplotě můžeme dle chuti osladit alternativním sladidlem, přecedíme a podáváme.
V druhé variantě jsem použila postup přípravy původního kakaa tak jak jsme jej v mém mládí připravovali doma. V horkém mléce se rozmíchalo kakao v prášku a vše se přivedlo krátce k varu. Obdobný postup jsem zvolila také, pouze se záměnou mléka. V horkém sojovém „mléce“ rozpustíme namixované kakaové boby coby čistou čokoládu, dochutíme kořením, necháme krátce přejít varem a odstavíme. Po chvíli chladnutí nápoj scedíme, osladíme a nalijeme do pohárů k podání.
Chuť je v obou případech nezaměnitelná. Nedá se přirovnat ke kakau, je to prostě tekutá čokoláda v té nefalšované podobě.
Oba postupy jsem zkoušela z důvodu ověření, zda mají nějaký vliv na výslednou chuť nápoje, ale rozdíly jsem neshledala. Proto doporučuji raději postup bez dlouhého vaření, abychom zachovali co nejvíce hodnotných látek z tak vzácné suroviny.
I když jsou nepražené kakaové boby ve vyšší cenové hladině, určitě stojí jako nápoj aspoň jednou za vyzkoušení.