Bio horká čokoláda

2 porce

Ingredience:
  • 35–40 g kakaových nepražených bobů
  • 60 g sušeného sojového nápoje „Zajíc“ s příchutí smetany
  • 500–550 ml vody
  • špetka kardamonu
  • špetka skořice
  • 1 lžíce javorového sirupu, popř. medu

Nedávno jsem se zvědavosti koupila v prodejně zdravé výživy nepražené kakaové boby, které jsem doposud ještě nikdy neochutnala. Zpočátku jsem se na ně tvářila rozpačitě, ale nakonec mne jejich čistě čokoládová chuť úplně „dostala“. Začala jsem přemýšlet jak a při čem je v kuchyni zužitkovat.

Jako první myšlenka mne napadl horký čokoládový nápoj, ovšem s alternativním mléčným základem.

V podstatě lze tekutou čistou čokoládu připravit dvěma způsoby. Pro oba postupy však kakaové boby jemně rozmixujeme v mlýnku na kávu.

Varianta bez vaření spočívá v tom, že namixované boby společně se sojovým nápojem zalijeme horkou vodou, kvedlačkou ve vyšší nádobě rozmícháme a dochutíme skořicí a kardamonem. Nápoj v přijatelné teplotě můžeme dle chuti osladit alternativním sladidlem, přecedíme a podáváme.

V druhé variantě jsem použila postup přípravy původního kakaa tak jak jsme jej v mém mládí připravovali doma. V horkém mléce se rozmíchalo kakao v prášku a vše se přivedlo krátce k varu. Obdobný postup jsem zvolila také, pouze se záměnou mléka. V horkém sojovém „mléce“ rozpustíme namixované kakaové boby coby čistou čokoládu, dochutíme kořením, necháme krátce přejít varem a odstavíme. Po chvíli chladnutí nápoj scedíme, osladíme a nalijeme do pohárů k podání.

Chuť je v obou případech nezaměnitelná. Nedá se přirovnat ke kakau, je to prostě tekutá čokoláda v té nefalšované podobě.

Oba postupy jsem zkoušela z důvodu ověření, zda mají nějaký vliv na výslednou chuť nápoje, ale rozdíly jsem neshledala. Proto doporučuji raději postup bez dlouhého vaření, abychom zachovali co nejvíce hodnotných látek z tak vzácné suroviny.

I když jsou nepražené kakaové boby ve vyšší cenové hladině, určitě stojí jako nápoj aspoň jednou za vyzkoušení.

Poznámka: Nepražené čokoládové boby jsou snad tou „nejčokoládověj­ší“ čokoládou na světě. Jsou tak chutné, že jsem měla co dělat, abych je nesnědla postupně všechny, ale s problémovou slinivkou to ani nejde, protože jejich tučnost oslabenému trávení neprospívá. „Zobla“ jsem vždy jen tak tři čtyři a měla jsem pocit, že jsem si smlsla pár bonbónů z bonboniéry.

Ovšem srovnat se s bonbóny nedají. Jsou podstatně zdravější, protože jsou nepražené. Zachovávají v sobě všechny minerály, vitamíny i antioxidanty a působí téměř jako afrodiziakum, protože obsahem látek evokujících příjemnou náladu doopravdy pomáhají s uklidněním a s navozením pocitů štěstí a spokojenosti. Je to tím, že tyto látky nejsou pražením zlikvidovány a jsou zde zachovány v čisté nenarušené podobě.

Co mohu k této tekuté pochoutce ještě sdělit, je to, že komu jsem ji nabídla k ochutnání, tak ji chválil.

Sama jsem s oslabenou slinivkou neodolala a ochutnala též. I když mi nápoj velice lahodil, jeho požití nebylo bez následků. Jemně řečeno může náš trávicí trakt bezbolestně pročistit..:-) Tato tekutá čokoláda je s vyšším obsahem tuku a tak působí při nedostatku trávicích enzymů projímavě. Proto při problémech se slinivkou nemohu doporučit. Snad jen malinko ochutnat, ale větší množství je jen na vaše riziko.

Sdílení

    23 493 zobrazení článku
    O autorce
    4 komentáře
    1. KK Odpovědět
      Dobrý den, tak jsem neodolala a sáček koupila - ovšem moc se mi to nepovedlo. Zkusila jsem zrna namlet v mlýnku, ale mám takový hodně starý po dědečkovi :) a nechtělo to tam padat....asi že to bylo jen těch pár gramů...tak jsem to zkusila v hmoždíři. Pak jsem to v tom "mléce" i rozmixovala a nechala chvíli louhovat, ale výsledek nic moc, čokoláda rozhodně nebyla tak tmavá, spíše jak světlé kakao....Ale je fakt, že i tak ta chuť byla dobrá...Přemýšlím co se zbylými 70 gramy :) (edit. A.)
      • Alemari Odpovědět
        Milá KK, tak „zakopaný pes“ bude asi v tom mlýnku. Já mám již nový typ, takový ten tříštivý. Tam se ta zrna pomlela a pak se pomletá hmota přichytila po obvodu a víc se to vlastně již nenamlelo, ale i tak to stačilo... Ale chválím, že jste zkoušela dál, že Vás to neodradilo. Ten hmoždíř byl určitě dobrý nápad. Když si představím, že dříve ta zrna vlastně jenom mačkali válečkem proti desce, tedy jestli jsem to správně viděla v jednom filmu...:-) Co se zbylými ? No já bych věděla...:-) V pořadí vydání bude brzy Čokoládový pohankový puding, tak třeba na něj... Já osobně mám většinou co dělat, abych nepražené kakaové boby nesnědla jenom tak jak jsou..:-) Alemari
    2. Zorka Odpovědět
      Tak jsem si před chvílí udělala tuto Vaši horkou čokoládu a byla úplně úžasná. Také nemám mlýnek na kávu, takže jsem boby pouze rozmixovala, přidala mléko, zalila vodou, znovu rozmixovala a pak přes jemňounké sítko přelila do hrnečku. Ale ten bobový "lógr" jsem snědla, protože byl moc dobrý :-) Chtěla jsem se zeptat, zda nevíte, jakou mají boby výživovou hodnotu? Jako normální tmavá čokoláda nebo třeba oříšky?
      • Alemari Odpovědět
        Milá Zorko, tak zde asi neodpovím přesně. Spíš jen tuším, že to bude něco jako tučné kakao či ta tmavá čokoláda...Takže tak. Zatím jsem se s jejich nutriční hodnotou nesetkala, tedy pokud jsem ji nepřehlédla na sáčku, pakliže tam byla...:-) Ale i tak si myslím, že jsou zdravější než čokoláda, ale tučné to asi budou určitě...:-) Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *