
Období zdraví prospěšných borůvek je díky různému času jejich dozrávání široké. Na trhu jsou k dostání téměř po celé léto a tak si borůvky můžeme vychutnat nejen syrové, ale můžeme je použít do různých buchet a táčů.
Borůvkové řezy z těžšího piškotového těsta připravíme podle jednoduchého postupu z celozrnné mouky, bez bílého cukru a také bez prášku do pečiva.
Nejdříve si připravíme borůvky, které přebereme, propláchneme a necháme na sítu dobře okapat.
Mírně roztopíme troubu a připravíme si plech, který vyložíme papírem na pečení. Nijak nemastíme, řezy půjdou snadno oddělit.
Pak si „rozbijeme“ vajíčka a oddělíme si žloutky od bílků. V bílcích by neměly být tzv. „uzlíky“, aby šly dobře ušlehat. Žloutky si připravíme do samostatné mísy s dextrózou a dáme již vodu do varné konvice i do ledničky. Odvážené mouky si také promícháme. Vše je dobré mít připravené, protože je nutné pracovat rychle.
Oddělené bílky nejdříve trochu osolíme a s přídavkem 4 lžic studené vody ušleháme tuhý sníh. Sníh si dáme v teplé kuchyni raději na chvíli do chladu, aby nám neklesl.
V konvici si přivedeme do varu vodu a začneme šlehat žloutky s dextrózou a postupně přidáme 5 lžic vařící vody za soustavného šlehání.
Šleháme při vysokých otáčkách do tekuté pěny, do které postupně přidáváme odváženou mouku. Když nám mouka po prvním až druhém přídavku, dle množství, žloutkovou pěnu moc zahustí, přidáme již k těstu část ušlehaného sněhu. Opět těsto rozšleháme a tak „na střídačku“ zašleháme postupně mouku i bílky. Poslední dávku bílků již jenom vmícháme metlou.
I když se nám může zdát, že je těsto málo našlehané, není tomu tak. Jsou v něm bublinky vzduchu, které nám piškot při pečení nadzvednou. Připravené těsto nalijeme na plech na papír a stěrkou rozprostřeme v tenké vrstvě, dle velikosti plechu asi do výšky 1 cm. Okapané borůvky posypeme po povrchu těsta a plech dáme hned do mírně vyhřáté trouby. Pečeme pomalu při 150-180 °C asi 45-50 minut.
Po upečení a mírném zchladnutí opatrně krájíme pravidelné řezy, které ještě za tepla oddělíme špachtlí nebo nožem od papíru. Oddělení by nemělo činit žádný problém.
Vychladlé řezy jsou kompaktní a i v tenké vrstvě se dobře servírují. Jsou díky přídavku kukuřičné a sojové mouky pevnější a vlhčejší.
Chceme-li mít řezy něčím „pocukrované“, tak je posypeme třeba vanilkovým „mlékem“, ale není potřeba, jsou pěkné na podnose i tak.