
Při vymýšlení receptu na mandlová srdíčka se mi zpočátku stávalo, že srdíčka nešla vymodelovat. Přidala jsem trošku oleje, ale těsto se začalo drobit a stalo se nekompaktní. Upekla jsem z něj tedy jen podkladový korpus jako základ pro další dobrotu.
Postup přípravy podkladového těsta je téměř totožný s přípravou těsta na mandlová srdíčka. Přidáme jen navíc trochu oleje a pakliže se nám nechce do modelování, veškerou hmotou vyplníme vymazanou formu na dort tak, abychom měli i malé okraje.
Formu s korpusem vložíme do předehřáté trouby a upečeme základní koláč. Pečeme v mírné troubě s teplotou kolem 180°C 15–20 minut.
Koláč z formy nožem uvolníme a necháme dobře prochladnout. Nevyndáváme jej však z formy. Další kroky budou již jen s využitím vaření na sporáku, ale budeme potřebovat ještě formu pro udržení tvaru výsledných zákusků, proto ji kolem korpusu ponecháme.
V mixéru rozmixujeme tofu natural s vodou, maizenou, sušeným sojovým nápojem a vše přemístíme do hrnce. Za stálého míchání zahříváme a krátce povaříme do zhoustnutí. Osladíme medem nebo rýžovým sirupem a přivoníme aromatickým olejem a za tepla natřeme na korpus.
Necháme zchladnout do ztuhnutí. Mezitím si připravíme borůvky na želé. Já použila borůvky mražené z loňského sběru a tak jsem je nejdříve podlila vodou a rozvařila. Je dobré je po rozvaření ještě i rozmixovat ponorným mixérem na kaši, kterou pak již jen osladíme a zahustíme agar-agarem. Tento krok není vyloženě nutný, chceme-li si borůvky ponechat vcelku.
Agar-agar přisypeme za varu a metličkou rozmícháme a krátce i povaříme.
Borůvkovým želé polijeme korpus s tofu náplní a rozetřeme po celé ploše do hladka a opět necháme ztuhnout.
Záměrně jsem ponechala zákusky bez dalšího zdobení.
To již nechám na vás, zda zvolíte třeba rýžový krém nebo necháte jen tak.
Po dokonalém ztuhnutí a vychlazení nakrájíme z dortu přířezy jednotlivých porcí.