Bramborový guláš na šalvěji

4 porce | Při oslabené slinivce jen malé množství, spíš jen trochu ochutnat!

Ingredience:
  • 1200 g syrových očištěných brambor
  • 330–350 g cibule
  • 50 g panenského olivového oleje
  • 3 vrchovaté lžičky koření „Maso na šalvěji“
  • 1 lžička libečku
  • 2 lžičky sušeného česneku granulátu
  • 2 lžičky koření „pašerák“
  • 2 lžičky sušeného šalvěje
  • špetka mletého bobkového listu
  • 30 g sojového nápoje s příchutí smetany „Zajíc“ + 300 ml vlažné vody
  • 20–25 g bramborového škrobu
  • 1 lžíce kvalitní hořčice bez cukru
  • 1–2 lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • mořská sůl

Často stojím před problémem, co rychle v rodině uvařit, abych zasytila hladové. Bramborový guláš na šalvěji se nabízí svoji snadností a též rychlostí uvaření. Je ho velký hrnec a většinou postačí pro oba syny na dvě jídla.

Není v něm žádné maso, a přesto se ještě nestalo, že by zbyl.

Asi největší část přípravy zabere očištění brambor a jejich nakrájení na kostky, jako bychom je vařili na přílohu. Cibule mnoho není, a tak její nakrájení na drobno nečiní velké problémy.

V hrnci si rozehřejeme panenský olivový olej a cibulku na něm krátce orestujeme, až zesklovatí. Neopékáme ji do tmava. Ještě před přídavkem brambor přidáme k cibulce koření „Maso na šalvěji“ a pěkně ho rozmícháme, aby se v oleji probarvilo.

Jakmile ho máme promíchané, neotálíme s přidáním syrových krájených brambor. Bramborové kostky v cibulce mícháním obalíme a obarvíme kořením, které obsahuje ve velké míře i červenou papriku. Do hrnce přilijeme 700 ml vody, lehce osolíme a přidáme libeček, sušený česnek, koření „pašerák“, šalvěj a špetku mletého bobkového listu. Přikryté dusíme do měkka.

Asi po 12 minutách dušení budou brambory měkké a tak přistoupíme k závěrečnému kroku, což je zahuštění. Tzv. „ctíme barvu“ a bramborový guláš zahustíme bramborovým škrobem, rozmíchaným v sojovém nápoji. Záklechtku přidáme do guláše a povaříme asi 2 minuty.

Hotový guláš dochutíme sojovou omáčkou Tamari a lžicí hořčice. Dle chuti můžeme ještě lehce přisolit. Je výborný s čerstvou zeleninou.

Poznámka: Kdo má oslabenou slinivku může také trochu ochutnat. Sama jsem měla pár lžiček, ale pak jsem si raději vzala jen vařené brambory se zeleninou. Takže minimálně!

Bramborový guláš jistě znáte, není na něm mnoho nového. Spíš mne zaujala chuť guláše s uvedeným kořením. Vařila jsem ho již mnohokrát a vždy s velkým úspěchem. Mohl by se také nazývat bylinkový, ale převaha šalvěje dělá své..:-)

O uvedených směsích koření píšu ve článku  Bylinky a různá koření i a tak se tam můžete dočíst něco bližšího ke složení koření „pašerák“ a koření „Maso na šalvěji“.

21 004 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. Přezůvky Odpovědět
    Lahoda! A to i bez šalvěje, kterou jsem bohužel nesehnal.
    • Alemari Odpovědět
      Tak to jsem moc ráda, že tak chutná. Díky za odezvu. Alemari

Zanechte odpověď

*