
Jiný druh bramborového salátu připravuji bez klasické zeleniny, kterou je mrkev, petržel a hodně celeru. Samozřejmě nesmí chybět cibule a něco kyselého. Místo okurky, která je nakládaná v octovém nálevu a pro trávení je zátěží, často používám kvašené zelí.
Tento salát je určen pro ty, co nemají v oblibě vařenou mrkev, petržel i celer. Bez této zeleniny se lze obejít, ale bez brambor ne. :-)
Uvařené, oloupané brambory nakrájíme na plátky a zlehka osolíme. Dvě lžíce umeocta zředíme jednou lžící studené vody a tímto nálevem polijeme brambory. Promícháme.
Nakrájenou cibulku spaříme vařící vodou. Neproléváme ji, ale necháme ji v horké vodě asi 1 minutu odležet, aby se odstranily nadýmavé látky. Pak horkou scezenou cibulku přimícháme k bramborám. Okyselené brambory s cibulí promícháme a dáme zaležet do chladu, alespoň na 2 hodiny.
Očištěnou kedlubnu nakrájíme na drobné kostečky a společně s hráškem uvaříme do měkka.
Červenou paprik upřidávám pro zpestření salátu místo mrkve. Nakrájíme ji na menší kousky a zvlášť ji v trošce vody krátce ovaříme. Zeleninu scedíme a dáme zchladit.
Kvašené zelí odmáčkneme v dlani od nálevu a odvážíme. Na okyselení salátu ho není potřeba mnoho, ale je vhodné ho překrájet co nejvíc na malé kousky, aby se v salátu „netahaly nudle“. :-)
Do připravených brambor vmícháme hořčici, sojanézu se sojovým jogurtem, kterým zvýšíme obsah spojovací složky, ale současně nepřidáváme mnoho kalorií. Pak do salátu „vyklopíme“ veškerou zeleninu a také mraženou petrželku a již jenom vše zlehka promícháme.
Kdo má rád salát ostřejší, přidá si trochu saturejky, jinak není dalšího ochucení potřeba. Salát je hotov a připraven k servírování. Je dobré ho nechat ještě trochu vychladit a pak teprve podávat třeba jenom s ohřátými „Ďobáčky“.