Bramborový salát se sojolkou

3 porce

Ingredience:
  • 400 g předem uvařených brambor
  • 200 g mražené zeleniny (směs pod svíčkovou) nebo 100 g mrkve, 50 g celeru a 50 g petržele
  • 60 g bílé cibule
  • 1 lžička hořčice nejlépe bez cukru
  • 1 lžička řepkového panenského oleje
  • 80 g sojolky (sojová tatarka)
  • 75 g kysaného zelí
  • umeocet
  • koření „Horalka“, bazalka, saturejka
  • mořská sůl

Tato zdravější varianta bramborového salátu nebude mít vliv na náš cholesterol. Předem uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na plátky nebo protlačíme mřížkou. Zvlášť uvaříme nakrájenou zeleninu ve slané vodě. Po uvaření vodu slijeme a tento vývar můžeme použít třeba do polévky.

Zeleninu dáme vychladit. Cibulku nakrájíme na jemno, spaříme nejlépe na sítku vařící vodou a ochladíme. Kysané zelí odmáčkneme z nálevu a překrájíme na jemno.

Postupně do brambor přidáme zeleninu, krájenou cibulku, nakrájené kysané zelí, sůl, trochu umeocta, lžičku oleje a hořčice, koření a asi půl kelímku sojolky (cca 2-3 lžíce). Vše zlehka promícháme, přendáme na mísu a můžeme ozdobně obložit čerstvou zeleninou a petrželkou.

Podáváme vychlazené buď jako samostatný chod třeba s červenou řepou v umeoctu nebo i s jiným čistě zeleninovým salátem, ale je vhodný i jako příloha.

Poznámka: Salát ze surovin v uvedené kombinaci snese i oslabená slinivka. Tento bramborový salát si připravuji většinou na sváteční dny, kdy ostatní v rodině mají klasický, pro moji slinivku těžce stravitelný salát s vajíčkem, majonézou, jogurtem, třeba ještě s hráškem a okurkou. Místo krájené okurky, kterou slinivka nemá moc ráda, používám trochu kysaného zelí. Salát příjemně ochutí a navíc dodá vitamín C, kterého ve vařené zelenině již moc není.

Bramborový salát se sojolkou nejím často, ale o svátcích mi zatím neublížil. Když jiný salát nepřipravím, chutná i ostatním v rodině.

Sojolka- tatarská omáčka nebo Sojolka – sojová majonéza jsou k dostání v prodejnách zdravé výživy. Obě jsou vhodné právě místo klasické majonézy nebo tatarky do salátu.

Kdo drží bezlepkovou dietu musí pozorně vybírat sojovou majonézu. Od některých výrobců bývá obohacena vlákninou a ta bude, s velkou pravděpodobností, obsahovat lepek. Pokud nejsou zatížení alergií na mléko, mohou použít jako náhradu lehkou kysanou smetanu nebo bílý jogurt.

Sdílení

    8 419 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *