Brokolicová krémová polévka

2 porce

Ingredience:
  • 300–330 g růžiček brokolice + 1,2 l vody
  • 70 g cibule
  • 1 rovná lžička mořské soli
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • 1 vrchovatá lžička koření „Horalka“
  • 20 g sušeného sojového nápoje „Zajíc“ s příchutí smetany nebo 50 ml rýžového nápoje tekutého a pak dát míň vody o to na začátku vaření
  • 2 lžičky panenského řepkového oleje

Brokolice je pro oslabenou slinivku mnohem vhodnější než květák. Patří mezi nejdůležitější jídla prospěšná lidskému zdraví. Opranou brokolici vložíme do kastrolu a zalijeme vodou. Společně s růžičkami můžeme navíc uvařit i rozkrojený stonek z brokolice, který po uvaření z polévky vyjmeme.

Brokolici vaříme ve slané vodě s cibulí a přídavkem uvedeného koření od varu zhruba 18-20 minut. Až je měkká, tak var přerušíme a polévku necháme chladnout.

Z polévky si oddělíme pár brokolicových růžiček na ozdobu a mírně prochladlou polévku po té nalijeme do mixéru.

Z uvařeného stonku vyškrábneme měkkou dužninu, kterou přidáme ještě k polévce. Brokolici s vývarem namixujeme do krémové konzistence společně se sušeným sojovým nápojem. Hotovou krémovou polévku na talíři omastíme řepkovým olejem a ozdobíme uvařenými růžičkami brokolice.

Komu by sytost polévky nestačila, může si k ní přidat i nějaké celozrnné pečivo nebo obilné placky. Ti, co mají bezlepkovou dietu, vhodnost pečiva musí volit dle své diety.

Poznámka: Uvedená polévka patří mezi moje „pohlazení“ pro slinivku. Není ji potřeba nijak zvlášť ochucovat ani sojovou omáčkou nebo BIO zeleninovým bujónem.

Krémová brokolicová polévka je velice chutná, dietní a přitom sytá i bez pečiva. Pro naše zažívání je velmi šetrná jako všechny mixované zeleninové polévky. Také je velmi vhodná do dětského jídelníčku obsahem cenných minerálů a též pro bezlepkovou dietu.

Sdílení

    69 225 zobrazení článku
    O autorce
    8 komentářů
    1. Lucie Odpovědět
      Je to moc dobrý recept na brokolicovou polevku. Děkuji a papa
      • Alemari Odpovědět
        Tak to jsem ráda, že Vám chutná. Já ji mám osobně také moc ráda. Zdravím...
    2. zuza Odpovědět
      Výborná, přidala jsem ještě trojúhelníček taveného sýra.:D
      • Alemari Odpovědět
        Reaguji se zpožděním. Možná by stálo, milá Zuzo, za zvážení ten tavený sýr vypustit. Obsahuje totiž tavící soli, na jejichž eliminaci tělo potřebuje vápník, takže je to sice paradox, ale tento druh sýrů tělu moc neprospívá. Asi bych dala spíš smetanu sojovou nebo kdo může, tak třeba trochu kravské. Alemari
    3. Bluma Odpovědět
      Včera jsem vyzkoušela a byla jsem velmi mile překvapená jemností polévky a plnou chutí. Přidala jsem trochu sójové smetany a mně osobně chutná víc než "klasika". Dětem jsem do ní opekla trochu celozrné bagetky a byla nadšené. Díky!
      • Alemari Odpovědět
        Rádo se stalo. Děkuji za zprávu. Jsem ráda, že chutnala. Zdravím. Alemari
    4. Bara Odpovědět
      Vyborna :) my tam davame jeste cesnek :)
      • Alemari Odpovědět
        S česnekem to může být také dobré, ale už bych to zde nemohla zařadit pro lidi s oslabenou slinivkou...Může ji totiž dráždit.

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *