
Brokolice je pro oslabenou slinivku mnohem vhodnější než květák. Patří mezi nejdůležitější jídla prospěšná lidskému zdraví. Opranou brokolici vložíme do kastrolu a zalijeme vodou. Společně s růžičkami můžeme navíc uvařit i rozkrojený stonek z brokolice, který po uvaření z polévky vyjmeme.
Brokolici vaříme ve slané vodě s cibulí a přídavkem uvedeného koření od varu zhruba 18-20 minut. Až je měkká, tak var přerušíme a polévku necháme chladnout.
Z polévky si oddělíme pár brokolicových růžiček na ozdobu a mírně prochladlou polévku po té nalijeme do mixéru.
Z uvařeného stonku vyškrábneme měkkou dužninu, kterou přidáme ještě k polévce. Brokolici s vývarem namixujeme do krémové konzistence společně se sušeným sojovým nápojem. Hotovou krémovou polévku na talíři omastíme řepkovým olejem a ozdobíme uvařenými růžičkami brokolice.
Komu by sytost polévky nestačila, může si k ní přidat i nějaké celozrnné pečivo nebo obilné placky. Ti, co mají bezlepkovou dietu, vhodnost pečiva musí volit dle své diety.