
Brokolice je zelenina, kterou jsem v mládí neznala. Měla jsem vždy ráda květák, ale mám-li nyní volit, tak brokolice vítězí „na celé čáře“. Nejen chuťově, ale i svoji lepší stravitelností. Šetrnou přípravou v páře zachováme brokolici podstatnou část vitamínů a spolu s tofu můžeme vytvořit zdravou pomazánku.
Připravíme si hrnec s trochou vody a pařák. Umytou a na růžičky rozebranou brokolici bez stonku, vložíme na pařák.
Tofu opláchneme, nakrájíme na plátky a vložíme k brokolici napařit též. Přikryjeme pokličkou. Růžičky brokolice před napařování mírně posolíme. Sůl se v páře lépe rozpustí a nebude potřeba tolik solit hotovou pomazánku.
Při napařování hlídáme, aby se z pod pařáku nevyvařila voda úplně. Bude nutno dolévat během varu vařící vodu, ale jen tolik, aby pařák nebyl ve vodě ponořen celý.
Po 20 minutách bude brokolice měkká, a tak necháme vše pomalu chladnout. Nemusíme nechat vystydnout úplně. Pomazánku lze připravovat i z teplých surovin a vychladit na závěr.
Vodu pod pařákem nevyléváme. Trochu budeme potřebovat na rozmixování, a nakonec ještě obsahuje i rozpuštěné minerály a je vhodná na doplnění nějaké polévky.
Měkkou brokolici a nakrájené propařené tofu vložíme do mixéru. Společně s přídavkem vody z napařování, obou kvalitních olejů, umeocta, sojové omáčky „Tamari“ a koření, rozmixujeme do krémové konzistence. Ochutnáme a dle chuti dosolíme. Možná přídavek umeocta, sojové omáčky a i vody z napařování, zajistí slanost pomazánky dostatečně.
Hotovou pomazánku vyjmeme stěrkou z mixovací nádoby a vetřeme do misky. Necháme dobře vychladit.
Brokolicová tofu pomazánka se hodí ke kváskovému pečivu. Jako výborný doplněk se může osvědčit Rajčatový jemný salát připravený dle dříve uvedeného receptu.