Brokolicová tofu pomazánka

cca 500 g pomazánky | Pro bezlepkovou dietu zvolit vhodné pečivo!

Ingredience:
  • 1 kostka tofu natural (bez nálevu asi 180 g)
  • 300 g brokolice (růžičky)
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 2–3 lžíce vývaru z brokolice
  • 1 lžička umeocta
  • 1 rovná lžička sušené bazalky
  • 1–2 lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • ½ lžičky estragonu
  • 1,5 lžičky panenského lněného oleje
  • mořská sůl

Brokolice je zelenina, kterou jsem v mládí neznala. Měla jsem vždy ráda květák, ale mám-li nyní volit, tak brokolice vítězí „na celé čáře“. Nejen chuťově, ale i svoji lepší stravitelností. Šetrnou přípravou v páře zachováme brokolici podstatnou část vitamínů a spolu s tofu můžeme vytvořit zdravou pomazánku.

Připravíme si hrnec s trochou vody a pařák. Umytou a na růžičky rozebranou brokolici bez stonku, vložíme na pařák.

Tofu opláchneme, nakrájíme na plátky a vložíme k brokolici napařit též. Přikryjeme pokličkou. Růžičky brokolice před napařování mírně posolíme. Sůl se v páře lépe rozpustí a nebude potřeba tolik solit hotovou pomazánku.

Při napařování hlídáme, aby se z pod pařáku nevyvařila voda úplně. Bude nutno dolévat během varu vařící vodu, ale jen tolik, aby pařák nebyl ve vodě ponořen celý.

Po 20 minutách bude brokolice měkká, a tak necháme vše pomalu chladnout. Nemusíme nechat vystydnout úplně. Pomazánku lze připravovat i z teplých surovin a vychladit na závěr.

Vodu pod pařákem nevyléváme. Trochu budeme potřebovat na rozmixování, a nakonec ještě obsahuje i rozpuštěné minerály a je vhodná na doplnění nějaké polévky.

Měkkou brokolici a nakrájené propařené tofu vložíme do mixéru. Společně s přídavkem vody z napařování, obou kvalitních olejů, umeocta, sojové omáčky „Tamari“ a koření, rozmixujeme do krémové konzistence. Ochutnáme a dle chuti dosolíme. Možná přídavek umeocta, sojové omáčky a i vody z napařování, zajistí slanost pomazánky dostatečně.

Hotovou pomazánku vyjmeme stěrkou z mixovací nádoby a vetřeme do misky. Necháme dobře vychladit.

Brokolicová tofu pomazánka se hodí ke kváskovému pečivu. Jako výborný doplněk se může osvědčit Rajčatový jemný salát připravený dle dříve uvedeného receptu.

Poznámka: Tato pomazánka mi tak chutnala, že jsem se od ní vždy musela doslova „odtrhnout“ a také jsem ji druhým mnoho nenechala :-) Velice mi připomínala kupovanou brokolicovou „Svačinku“, kterou společně s mrkvovou mohu jíst snad denně.

Pro moji oslabenou slinivku byla pomazánka velká lahůdka, a v uvedené kombinaci s jemným rajčatovým salátem mi nedělala problémy s trávením.

S vhodným pečivem splní tento pokrm i požadavky bezlepkové diety a též může uspokojit lidí s alergií na kravské mléko.

Brokolice je jednou z potravin „pro zdraví“ a tak bychom ji měli do jídelníčku zařazovat co nejčastěji. Má velký obsah minerálů, především vápníku, železa a i dalších.

Přídavek lněného oleje jenom doplňuje kvality olivového oleje. Lněný olej obsahuje vysoké procento ligninů, které mají silné antikancerogenní účinky. Oba oleje jsou známé svým množstvím nenasycených mastných kyselin, které působí v těle jako ochrana buněčné membrány.

Sdílení

    35 813 zobrazení článku
    O autorce
    4 komentáře
    1. bigosek Odpovědět
      Dobrý den paní Alemari, nedávno jsem našla Vaše stránky (mám blízký vztah k makrobiotice), protože jsem hledala recepty na luštěninové pomazánky (díky tomu, že jsem dostala ponorný mixér) a jsem nadšená! Díky, díky. Zbyla mi v lednici brokolice, tak jsem zkusila Vaši brokolicovou pomazánku a obávám se, že do zítra toho asi moc nezbyde a to jsem si plánovala svačinku do práce:-) Kam se hrabe kupovaná "Svačinka" od Vitallu, tahle pomazánka nemá chybu (i přesto že jsem nedala estragon). Už se těším, až vyzkouším i další pomazánky. S pozdravem Kateřina Stiborová
      • Alemari Odpovědět
        Krásný večer přeji, milá Kateřino, a děkuji Vám za hezká slova v komentáři. To jste mě potěšila, že Vám tak tato pomazánka zachutnala. Přeji příjemné prožitky u dalších, budou-li také chutnat. To je mi největší odměnou... Srdečně zdraví Alemari
    2. Iva Odpovědět
      Výborná pomazánka, chutnala i zarytým masožravcům. Když jsem ji dělala podruhé přidala jsem do ní i česnek - jen malinko a byla opět velice chutná.
      • Alemari Odpovědět
        Výborně...díky za zprávu, jste šikulka :-))

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *