
Šťavnaté broskve patří určitě mezi nejlákavější a nejchutnější plody léta. Jsou-li v plné zralosti, sladké svým vlastním cukrem, můžeme z nich snadno připravit velice osvěžující a chutnou zmrzlinu. Bude bez bílého cukru i tuku, vhodná do jídelníčku i tehdy, snažíme-li se nějaké to kilo shodit.
Broskve vypeckujeme a oloupeme. Nakrájíme na kousky, podlijeme vodou a v hrnku je podusíme. Měkké budou za chvíli. Ještě k teplým přimícháme do tekutiny sušený sojový nápoj a vše necháme vychladnout. V mixéru na koktejl rozmixujeme do jemné konzistence.
Při mixování broskvovou mléčnou kaši osladíme 2 lžicemi javorového sirupu a přivoníme aromatickým pomerančovým olejem. Nalijeme do krabičky, přikryjeme víčkem a necháme v mrazničce zmrazit.
Pak jenom zmrzlinu vyklopíme na desku, nakrájíme nahřátým nožem úhledné kousky a podáváme v pohárech.
Komu sladkost nestačí, může si ještě zmrzlinu polít javorovým sirupem.
Máme-li vyzrálé broskve, není potřeba ani mnoho sladit, a chceme-li se vyhnout slazení vůbec, můžeme si připravit následující variantu úplně bez jakéhokoliv doslazení, byť i alternativními sladidly.
Broskvová zmrzlina se stévií
Postup je velmi podobný. Broskve též oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme podusit v trošce vody.
Mezitím si připravíme silný výluh ze sladké bylinky stévie přelitím vrchovaté polévkové lžíce suché bylinky asi 100 ml vařící vody. Po 5 minutách scedíme a budeme mít přímo výluh k oslazení zmrzliny.
Podušené broskve namixujeme s vývarem i výluhem ze stévie, a za chodu mixéru přidáme sušený sojový nápoj. Kaši ovoníme pomerančovým aromatickým olejem. Jde-li mixér těžce, ještě broskvovou kaši zředíme přídavkem vody.
Nalijeme opět buď do krabičky nebo třebas i do tvořítek na led, a dáme zmrazit.
Po dokonalém zmražení vyklopíme , krájíme, servírujeme a jíme.
Tato varianta je při podání polita ovesnou „smetanou“, která je uvedená u receptu Polévka s červenou řepou, chcete-li zachovat podobné sevírování, ovšem nedoporučuji těm, co jsou alergičtí na lepek. Ovesné „mléko“ obsahuje i ovesnou mouku.