Broskvová zmrzlina s javorovým sirupem

2 porce

Ingredience:
  • 300 g oloupaných vypeckovaných broskví
  • 200 ml vody
  • 80 g sušeného sojového nápoje „Zajíc“ s příchutí smetany
  • 2–3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • javorový sirup

Šťavnaté broskve patří určitě mezi nejlákavější a nejchutnější plody léta. Jsou-li v plné zralosti, sladké svým vlastním cukrem, můžeme z nich snadno připravit velice osvěžující a chutnou zmrzlinu. Bude bez bílého cukru i tuku, vhodná do jídelníčku i tehdy, snažíme-li se nějaké to kilo shodit.

Broskve vypeckujeme a oloupeme. Nakrájíme na kousky, podlijeme vodou a v hrnku je podusíme. Měkké budou za chvíli. Ještě k teplým přimícháme do tekutiny sušený sojový nápoj a vše necháme vychladnout. V mixéru na koktejl rozmixujeme do jemné konzistence.

Při mixování broskvovou mléčnou kaši osladíme 2 lžicemi javorového sirupu a přivoníme aromatickým pomerančovým olejem. Nalijeme do krabičky, přikryjeme víčkem a necháme v mrazničce zmrazit.

Pak jenom zmrzlinu vyklopíme na desku, nakrájíme nahřátým nožem úhledné kousky a podáváme v pohárech.

Komu sladkost nestačí, může si ještě zmrzlinu polít javorovým sirupem.

Máme-li vyzrálé broskve, není potřeba ani mnoho sladit, a chceme-li se vyhnout slazení vůbec, můžeme si připravit následující variantu úplně bez jakéhokoliv doslazení, byť i alternativními sladidly.

Broskvová zmrzlina se stévií

2-3 porce | Pro bezlepkovou dietu bez ovesné „smetany“.

Ingredience:
  • 400 g oloupaných vypeckovaných broskví
  • 100 ml vody k broskvím
  • 80 g sušeného sojového nápoje „Zajíc“ s příchutí smetany
  • 75 ml silného výluhu ze stévie
  • případně ještě asi 100 ml převařené vody na zředění broskvové kaše
  • 2–3 kapky citrónového aromatického oleje „Just“

Postup je velmi podobný. Broskve též oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme podusit v trošce vody.

Mezitím si připravíme silný výluh ze sladké bylinky stévie přelitím vrchovaté polévkové lžíce suché bylinky asi 100 ml vařící vodyPo 5 minutách scedíme a budeme mít přímo výluh k oslazení zmrzliny.

Podušené broskve namixujeme s vývarem i výluhem ze stévie, a za chodu mixéru přidáme sušený sojový nápoj. Kaši ovoníme pomerančovým aromatickým olejem. Jde-li mixér těžce, ještě broskvovou kaši zředíme přídavkem vody.

Nalijeme opět buď do krabičky nebo třebas i do tvořítek na led, a dáme zmrazit.
Po dokonalém zmražení vyklopíme , krájíme, servírujeme a jíme.

Tato varianta je při podání polita ovesnou „smetanou“, která je uvedená u receptu Polévka s červenou řepou, chcete-li zachovat podobné sevírování, ovšem nedoporučuji těm, co jsou alergičtí na lepek. Ovesné „mléko“ obsahuje i ovesnou mouku.

Poznámka: Tuto zmrzlinu snáší i oslabená slinivka a to v obou variantách. Záleží na vás, zda chcete jen zdravěji jíst nebo držíte současně i redukční dietu.

Pro vaši informaci jsem počítala kalorickou hodnotu zmrzliny.
První varianta s javorovým sirupem představuje 143 kcal/100 g.
Druhá varianta se stéviií jenom 106 kcal/100 g.

Chuťově se mnoho neliší a myslím si, že v horkém létě osvěží obě varianty stejně dobře. Kterou si vybrat, to je již na vás. :-)

Sdílení

    12 642 zobrazení článku
    O autorce
    4 komentáře
    1. Glara Odpovědět
      Výborný nápad Alemari, kam Vy na to stále chodíte?? Zmrzliny zbožňuji, nicméně jsou poměrně tučné, a proto se jim snažím vyhýbat. Toto je výborný recept a věřím, že i velice chutný. Hned koupím broskve a jdu na to :-)
      • Alemari Odpovědět
        Recept na tuto zmrzlinu mám vyzkoušen již z minulého roku, a doma broskvovou zmrzlinu zařadili hned za zde uvedenou jahodovou. Snad ještě banánová z mého repertoáru může občas konkurovat. Ne, že by ostatní zmrzliny neuvítali, ale tyto prostě mají svoje priority...:-) Díky milá Glaro za komentář. Kam na to chodím? Inu, tam nahoru :-) Zdravím a přeji, ať zmrzlina splní Vaše představy. Alemari
    2. žroutik_alik Odpovědět
      Dobrý den. Tak jsem, milá Alemari, prubla hned několik zmrzlinových receptů. Několik, protože vybrat jedinou variantu z té lákavé zásoby je trochu nad moje schopnosti a pouhé čtení postupů nehorázně dráždí moje chuťové buňky:o) ! Dobroty zmizely jak pára nad hrncem, a nutno dodat, že to rozhodně nebylo způsobené horkem, - ten den se značně ochladilo! :o)) Dokonce jsem do jednoho receptu propašovala místo Zajíce se smet. příchutí rovnou sojovou smetanu, a to se jen zaprášilo, to je pak radost něco kuchtit!:o)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Žroutíku_Alíku :-), když se dílo podaří a dobrota se vypaří, to je doopravdy radost kuchtit. Vřele s Vámi souhlasím. Tak, teď vidím, že jsem si i trochu zarýmovala. :o) A je pravdou, že doma také zmrzlina „jede“, a vůbec nezáleží na počasí.. Kuchařku vždy potěší, když chutná. Též i mě to moc těší. Děkuji za milou zprávu. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *