Bulgur se zeleninou

2 porce | Při oslabené slinivce použít jinou zeleninu – viz poznámka.

Ingredience:
  • 150 g bulguru
  • 1 cibule
  • 6–8 stroužků česneku
  • 1 větší kedlubna
  • 50 g mraženého nebo čerstvého hrášku
  • 50 g mražené kukuřice
  • půlka červené papriky
  • rajčata a ledový salát na ozdobu
  • bazalka
  • sojová omáčka „Johsen Shoyu“
  • čerstvá petrželka na ozdobu
  • panenský olivový olej
  • mořská sůl

Bulgur propláchneme, přidáme asi 400 ml vody, trochu soli a dáme pomalu vařit. Přikryjeme pokličkou. Velice mírným varem a bez míchání bude bulgur měkký asi za 20 minut.

Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Společně s hráškem, kukuřicí a nakrájenou červenou paprikou ji uvaříme ve slané vodě zvlášť. Zcedíme a vývar ponecháme na podlévání.

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme uvařenou zeleninu, krátce orestujeme, podlijeme trochu zeleninovým vývarem, okořeníme bazalkou a chvíli vše podusíme.

Zeleninovou směs dochutíme sojovou omáčkou a přimícháme bulgur. Nezahušťujeme, pouze prohřejeme.

Teplý bulgur se zeleninou natlačíme do misek, upěchujeme a pak vyklopíme na talíře. Obložíme rajčaty a listy ledového salátu a ozdobíme čerstvou petrželkou.

Poznámka: Bulgur je vyroben z celozrnné tvrdé pšenice, která byla oživena namáčením. Tím v ní došlo k částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry. Následným usušením a nadrcením na hrubo vznikl jedinečný výživový produkt, který máme v oblibě především pro jeho snadnou přípravu, lehkou stravitelnost a osobitou oříškovou chuť.

Jiný způsob přípravy uvádí, že bulgur s vodou v poměru 1:2 necháme jenom 2–3 minuty povařit a pak ho dáme na 20 minut dojít pod peřinu.

Já mám vyzkoušen výše uvedený postup. Když časově nestíhám, tak si bulgur uvařím dopředu a nechám ho také v peřinách. Je ještě chutnější a navíc ho uchovám horký, dokud nemám připravenu zeleninu.

Bulgur podporuje střevní peristaltiku a blahodárně působí na nervovou soustavu. Se zeleninou připravenou na trošce oleje je velice dietním pokrmem a současně zdravým a výživným.

Doporučuji vyzkoušet nejen lidem držícím dietu. Při onemocnění slinivky je vhodnější použít jiné druhy zeleniny s méně slupkami, např. mrkev, celer a petržel, popř. loupané rajče a vše připravit spíš na vodě. Sneseme-li trochu oleje, tak je lepší ho jen přimíchat do hotového pokrmu.

221 967 zobrazení článku
O autorce
18 Komentářů
  1. Rumvilka Odpovědět
    Tento recept jsem dělala dnes na oběd, jen jsem ještě přidala mrkev a byl naprosto výborný! Bulgur jsem dělala poprvé v životě a i přítel si pochutnával. Příjemně mě překvapila kombinace s kedlubnou, které jsem se trochu bála, takže děkuji za recept! :-)
    • Alemari Odpovědět
      Přeji pěkný den, milá Rumvilko :-) Jsem ráda, že Vám chutnalo...a budu ráda, když budete zkoušet dál...:-) S mrkví je to dobrá volba, skoro lepší než s paprikou nebo lze obojí, jenže já doma neuspěla, protože jeden člen rodiny ji tehdy nerad... Alemari
  2. Renata Odpovědět
    Zdravím Vás, běžně vařím bulgur a dneska jsem vyzkoušela tento recept, je výborný a chutná skvěle a hlavně pro moji dceru, která je pescetarián. Děkuji za další recept. Dávám si Vás do oblíbených.
    • Alemari Odpovědět
      Zdravím Vás též a děkuji za pozitivní ohlas. Alemari
  3. Bára Odpovědět
    Dokonalost sama! Poprvé v životě jsem ochutnala bulgur. Předtím jsem ani netušila, co to je a jsem nadšená. Mockrát děkuji za rychlý a vynikající recept. Už se těším, až vyzkouším další.
    • Alemari Odpovědět
      :-) Děkuji vám Báro za pochvalu. Ano, bulgur má úžasnou chuť. Těší mne, že Vám zachutnal. Člověk stále objevuje... Srdečně zdravím. Alemari
  4. Danča Odpovědět
    Pěkný den přeji. A musím napsat,že bulgur je výborný. Dnes jsem ho měla s cuketou, lilkem, mrkvičku, trošku řapíkatého celeru, úžasné, je chutnější než-li kus kus... Chvála, mooc dobré. Určitě vyzkouším i jiné recepty. D
    • Alemari Odpovědět
      Pěkný večer přeji, milá Dančo. Tak to mne moc těší...Také mám bulgur moc ráda...Je to dobrá příloha, se zeleninou je vynikající a i buchta - makovec z něj jde...I ten doporučuji vyzkoušet :-) Přeji příjemné vaření. Alemari
  5. Adriana Odpovědět
    Recept je super. Ja som namiesto červenej papriky dala zelenú, kaleráb som nedávala a po osmahnutí cibule som tam pridala nadrobno nakrájané surimy-tyčinky ("krabie" tyčinky). Výsledok bol výborný.
    • Alemari Odpovědět
      Hmm :-) tak to musela být dobrota. Děkuji za zprávu. Zdravím. Alemari
  6. Bozena Odpovědět
    Bulgur jsem neznala, je výborný. Jsme masožravci, ale bulgur se zeleninou nám moc chutnal, dala jsem cuketu, mrkev, celer, petržel, provensálské koření a ode dneška přecházíme (občas) z masové na zeleninovou stravu.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Boženko. Tak to je dobrá zpráva. Jsem ráda, že vám v rodině bulgur zachutnal. Občas je dobré vybočit z klasiky, viďte že? Zdravím. Alemari
  7. Emička Odpovědět
    Dobrý den, muzu se zeptat, uvari se ta mrkev do meka a nebo je tvrdsi ,
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Emičko. Je mi líto, ale zde v tomto receptu není uvedena mrkev...Ale samozřejmě, že se může dát jakákoliv zelenina a zvlášť si ji uvaříme do měkka.
  8. Renča Odpovědět
    Výborné, ta sojová omáčka to senzačně dochutí.
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji.
  9. Petr Odpovědět
    Bulgur jsem objevil na dovolené u Turků. Úžasný gastro zážitek. Příprava, vaření kolem šesti minut a použití jak za tepla, místo rýže, tak za studena. Výborně chutná s tuňákem v olovovém oleji. Využití je x násobné. Petr z Ol.
    • Alemari Odpovědět
      Ano, bulgur je velice chutný, souhlasím s Vámi. Připravuji si ho občas tak jak píšete i jen jako přílohu. Děkuji za příspěvek. Jsem ráda, že Vám chutná. Alemari.

Zanechte odpověď

*