Bylinky a různá koření

K ochucení jídel v naší kuchyni slouží především bylinky a různá koření. Jednotlivé druhy kvalitně usušených bylinek a koření kupuji buďto na trhu, kde má jedna paní svůj stánek jenom s kořením nebo v prodejnách se zdravou výživou. Tam zase najdu kvalitní směsi bez soli. Výborné směsi koření kupuji také v místní specializované prodejně s kořením.

Popíšu vám jejich složení, kdybyste je třeba marně sháněli anebo ve vaší blízkosti nebyla podobná prodejna. Tato koření mohu doporučit, doopravdy pomohou s vylepšením chuti mnoha jídel a můžete si podobné namíchat i doma ze samostatných surovin.

Koření „pašerák“

Vynikající směs aromatických bylin s kurkumou a sezamem. V rodině zdomácněla pod jménem „pašerák“. Obsahuje papriku, kurkumu, tymián, kmín, oregano, rozmarýn a sezam. Tato směs se nám stala již téměř neodmyslitelnou pro přípravu nejrůznějších jídel. V rodině je populární nejen do těstovin, masa, k okořenění sojového masa, ale i do pomazánek, slaných omelet a různých omáček.

Maso na šalvěji

Směs koření sloužící pro přípravu kuřecího masa na pánvi, ale kdo rád, tak i vepřového. Složení: šalvěj, kmín, 20% soli, paprika sladká, koriandr, česnek, chilli, hořčičná moučka. V naší kuchyni tuto směs používám především pro přípravu masa kuřecího a sojového, restovaného, pečeného i dušeného, ale též do bramborového guláše.

Provensálské koření

Tato směs je asi známější. Je to tradiční směs francouzské kuchyně a je určená k přípravě drůbeže, do salátů, bylinných omáček apod. Obsahuje rozmarýn, tymián, saturejku, bazalku, estragon a šalvěj.

Chicken masala

Pikantní indická směs koření vhodná k přípravě kuřecího masa. Obsahuje chilli, kurkumu, cumin (římský kmín), cibuli, zázvor a česnek.

Chimichuri

Přísně střežená indiánská receptura na vynikající koření na bázi sušeného kečupu je určena k ochucení minutek. Přidává se do marinád ve směsi s olejem, ve které se maso nechává odležet. Je vhodná i do zeleninových salátů, pomazánek a vaječných nebo sýrových pokrmů. Směs je argentinského původu a původní domorodé použití je na salát z okurek, pórku a dalších druhů zeleniny nebo k ochucení fazolí.

Čínská specialita Wu–fen

Směs koření určená k přípravě východoasijských pokrmů z masa, zeleniny a rýže. Obsahuje zázvor, hřebíček, šafrán, kurkumu a skořici. Zmiňuji ji zde, protože mne její složení zaujalo natolik, že mám chuť tuto směs také vyzkoušet do nějakého pokrmu.

Koření na špagety

Používám občas k ochucení omáček, podávaných spolu se špagetami a jinými těstovinami. Pochází z italské kuchyně a lze ho použít i na polévky či zeleninové lečo. Obsahuje karotku, sůl, česnek, tymián, bazalku, pepř, majoránku, oregáno, rozmarýn a saturejku.

V prodejnách se zdravou výživou kupuji z ochucovadel především koření Horalku a také kvalitní skořici, dále pak různé sojové omáčky a tekutá polévková koření bez glutamátu.

Koření Horalka

Toto koření je vlastně jenom směs sušené kořenové zeleniny s obsahem sušené petrželové natě a sušené cibule. Neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti a také je bez soli. Je vynikající do pomazánek, do salátů, do různých polévek a jiných pokrmů.

Ostatní bylinky a koření

V mé kuchyni má nezastupitelné místo i mnoho dalších bylin jako je dobromysl (oregano), bazalka, saturejka místo pepře, který je dosti ostrý a pro oslabený trávicí trakt dráždivý. Milujeme majoránku, rozmarýn, šalvěj, mletý kmín, zázvor a fenykl. Používáme i tymián, bobkový list, který lze koupit také v mleté podobě a tudíž odpadá jeho pracné hledání a lovení v hotových omáčkách.

Sušenou červenou papriku kupuji jenom nepálivou a nově jsem zavedla mezi koření i sušenou červenou řepu, která dodává také zajímavé zabarvení pokrmům. Mezi kořením se zabydlel i koriandr, mletý muškátový oříšek a důležitý antioxidant kurkuma. Toto krásné žluté přírodní barvivo bývá obsaženo i v hotových směsích jako např. curry, které používáme na ochucení masa i rýže. Kurkumu lze použít i do mnoha sladkých jídel jako jsou kaše, pudingy a dezerty. Jako další koření do jídel na sladko hodně používám skořici a hřebíček, občas kardamon, anýz a badyán.

Skořice má blahodárné antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky na lidský organizmus a není na závadu její každodenní konzumace. Je výborná se strouhaným jablkem a i do kaší a müslí. Hřebíček pomáhá potlačovat mikroby a také snižovat vysoký krevní tlak. Musí se s ním ale opatrně.

Asi se mi nepodaří vyjmenovat úplně všechny druhy bylinek a koření, které mi již prošly rukama a které jsou natrvalo zabydlené v naší kuchyni. Bylinky v zásobě mám sušené, ale v létě raději sáhnu po bylinkách čerstvých, které mají ještě lepší aróma. Někdy si je předpěstuji sama a jindy si je koupím přímo na trhu. Taková čerstvá bazalka, šalvěj, rozmarýn nebo meduňka s převahou v kuchyni vítězí nad sušenými bylinkami.

Neumím si vůbec vaření bez bylinek představit. Jednak nám částečně nahrazují sůl, jejíž spotřebu lze použitím bylinek výrazně omezit a jednak jsme si na ně tak zvykli, že by nám jídlo připadalo bez bylinek nehotové.

Bylinky dodávají krásnou chuť pokrmům a mají současně nezastupitelné místo ve své léčivé pomoci lidskému organizmu.

Poznámka: Informace o směsích koření jsem čerpala z internetových stránek, o skořici a hřebíčku z knihy Nebezpečné plísně kolem nás.

Sdílení

    31 338 zobrazení článku
    O autorce
    10 komentářů
    1. Tiina Odpovědět
      Zdravím! chtěla bych pochválit tyto stránky - zcela mě nadchly!!! Super, jen tak dál. Takhle pěkných stránek o zdravém jídle moc není! Mám novou motivaci do zdravého stravování :)
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám Tino za pochvalu. Mějte se krásně. Zdravím též. Alemari.
    2. ziri Odpovědět
      Musím říct, že mě tyto stránky naprosto nadchly. Mám vleklé zdravotní potíže a zdá se, že jsou způsobeny právě nemocnou slinivkou. Rok jsem na bezlepkové a bezmléčné dietě, nyní ale začínám jíst ječmen-na zkoušku.Právě když jsem hledala nějaké recepty z ječné mouky narazila jsem na tyto stránky. Chci vám opravdu pogratulovat, myslím si, že na českém webu nemáte konkurenci-o takových stránkách se mi zdálo v mých nejrůžovějších snech. Dovolím si však vás upozornit na jednu drobnost. Pokud používáte jako sladidlo med, tak to jídlo již nezahřívejte. Nejvhodnější je medem sladit až pokud má pokrm teplotu do 40°C. Při zahřátí totiž uvolňuje toxiny a ztrácí většinu hodnotných látek.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám za pochvalu. Většinou osobně již medem sladím minimálně, na slinivku není také nejvhodnější, ale také se ho snažím přidávat až do hotových a chladnoucích pokrmů. Pouze jsem z něj zkoušela péci a dle historie to není nic nového. Med se přidával do pečiva v lidské historii často. O tom, že po zahřátí k teplotám nad 45 -50 °C (různé zdroje - různé informace), ztrácí léčivé vlastnosti vím, peču z něj, protože obsahuje jednoduché cukry a nahrazuje v pečivu bílý cukr a tak ho používám i za cenu ztráty látek, které se teplem ničí. Ty cukry určitě zůstávají. Ale že by uvolňoval přímo toxiny, tak to se přiznám, to slyším poprvé. Prosím, kde jste se o tom dočetla? Děkuji Vám za zprávu. Alemari
    3. ziri Odpovědět
      Zajímám se o ajurvédu a čínskou medicínu a podle nich med uvolňuje (po zahřátí na vyšší teplotu) toxiny. Neznamená to vlastně nic tragického, ale moc prospěšné pro organismus to není. Četla jsem to ale i v "normální" literatuře týkající výživy v západní medicíně, že to není vhodné med zahřívat. Editováno Alemari: po zahřátí na vyšší teplotu.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám za odpověď. Váš názor Vám nevyvracím. Mohla by se vést o tom i polemika, protože jsme lidé různí a každý si jde po své cestě. Někdo vyznává naši přírodní medicínu, dle tradic našich bylinkářů, někdo čínskou medicínu, ajurvédu a někdo klasickou medicínu a léčí se chemickými léky, které jsou možná více toxické, než zahřátý med. Osobně se kloním ke své intuici a občas si to potvrdím i kineziologicky. Dle té mi zahřátý med neubližuje. Ale nejsem uzavřena novým poznatkům. Doopravdy je to na mých čtenářích, aby si vybrali podle svého gusta a přesvědčení. Určitě lze i místo medu používat pouze fruktózu nebo glukózu, popř. obilný slad, který je hodně medu svojí konzistencí podobný. Není to dogma, co zde předkládám a proto je na každém osobně, aby zvážil. Každopádně však děkuji za informaci. Zdravím. Alemari.
    4. Monika Odpovědět
      Dobrý den, prosím poraďte, kde mohu koupit koření "Pašerák" a Maso na šalvěji, nikde ho nemohu sehnat. Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Moniko. Ta to bude trochu problém, zde v Brně máme specializovanou prodejnu na koření, kde mají tato koření běžně v nabídce a já netuším, mají-li zásilkový prodej. Snad jedině namíchat dle výše uvedeného složení. Kromě sezamu je ve zmíněných kořeních vše mleté. Alemari
    5. Jana Odpovědět
      Dobrý den,chci se zeptat,zdali koření Kurkuma je totéž co koření Curry? Děkuji Jana.
      • Alemari Odpovědět
        Koření kurkuma je čisté koření z kořene kurkumy. Curry obsahuje především kurkumu (podle druhu curry 60 - 80 %) a ostatní složky mohou býr např. paprika, chilli, koriandr, zázvor, muškát, pepř, kardamom, římský kmín, muškát, skořice a další. Není to tedy totéž. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *