Čaj na posílení imunity

1 porce | Při oslabené slinivce lze vypít pozvolna jednu dávku. Čaj není vhodný pro těhotné, viz pozn.

Ingredience pro 1 velkou porci:
  • 10 g strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 čajová lžička kurkumy – s malým kopečkem :-)
  • 1 rovná čajová lžička mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky tymiánu
  • špetička (doopravdy jen velice malinko) mletého černého pepře
  • 400 ml vody
  • med
  • citronová šťáva

Čaj pro zvýšení imunity používáme v rodině již několik let a velice se nám osvědčuje. Nastala vhodná doba jej vyzkoušet a preventivně popíjet, protože obsahuje mnoho přírodních pomocníků k posílení naší odolnosti. Navíc je příjemné chuti.

Příprava je velmi jednoduchá a zabere 15 až 20 minut. Kousek zázvoru omyjeme, okrájíme a nastrouháme na jemno. Spolu s uvedeným kořením vložíme do nádoby, ve které čaj budeme připravovat. Vše zalijeme vařící vodou.

Mletého pepře dáme doopravdy jenom špetičku, ten je tam především ke zvýšení účinnosti kurkumy. Čaj nevaříme, jen zakrytý necháme 15 minut odstát. V době, kdy dochází k vyluhování bylinek a koření čaj několikrát promícháme a nakonec necháme složky usadit na dně.

Po uvedené době čaj zcedíme přes řidší sítko, které zachytí jen drobné kousky zázvoru, ale propustí ostatní koření. Je to důležité, protože tento čaj se potom pije i s jemnou usazeninou, která projde sítkem.

Zcezený čaj, který je již v přijatelné teplotě pro pití, osladíme dle chuti medem. Jelikož je díky bylinkám ostřejší, dávám medu i dvě lžičky na porci.

Po oslazení přijde na řadu již jen citronová šťáva, která dodá vitamín C. Čaj je dobré při pití občas promíchat a vypít jej i s usazeninami na dně.

Přeji dobrou chuť!

Poznámka: Množství čaje na fotografiích není dle množství uvedeného v receptu. Ten si upravte dle počtu osob .-)
Také se nesmíte nechat zmást neprůhlednou konzistencí čaje.
Zde nejde o vzhled, ale o účinek. A mohu říci, že svým složením nám čaj již mnohokrát pomohl při začátku a i v průběhu virových onemocnění. Někdy přímo odvrátit a někdy podstatně zmírnit průběh a zkrátit rekonvalescenci.

Čaj můžeme popíjet v době virových nákaz preventivně nebo podpůrně nějaký čas jednou denně, proto vám jej vřele doporučuji i při současné epidemii.
Jen pro těhotné ženy není vhodný, vzhledem k obsahu stimulujících látek. Mohl by stimulovat dělohu, což v době těhotenství je přínosné až těsně před porodem.

Čaj zvládám i při své oslabené slinivce, ale popíjím ho pomalu a ne najednou, popř. lze čaj zředit ještě trochu vařící vodou a vynechat usazeninu na dně. To už musíte vyzkoušet. Také bych ho asi nepila v době po akutním zánětu slinivky. Malý přídavek kurkumy do stravy sice může v době návratu do klidového stavu pomoci, ale bez ostatních bylinek.

Z použitých bylin či koření musím vyzdvihnout kurkumu, která při denním použití může mnoho pomoci s imunitou a i zmírnit průběh virového onemocnění. Tymián je též velký pomocník při oslabení a infekcích a o protivirových účincích skořice a zázvoru jsem se již zmínila dříve.

Když jsem si před lety přečetla darovanou knížku Kurkuma Ajurvédské koření života, překvapilo mne, jak málo o této bylině a jejích účincích víme.
Možná ani netušíte, že kurkuma může pomoci se širokou škálou potíží, od kožních poranění až po nejrůznější onemocnění.
Při čtení se mi tajil dech a vnímala jsem, že jsem dostala do rukou dar s velkým D.
Některé informace na použití kurkumy jsem již z té knihy vyzkoušela a mnohé také rozdala dál.
Kurkuma hojí zevně i vnitřně, pomáhá při horečkách, při oslabení, při bolestech, infekcích, zánětech, poraněních.
Je toho prostě hodně, s čím nám může pomoci. Podle výzkumu má kurkuma 326 unikátních vlastností, kterými může být lidem prospěšná.. To již stojí za to ji vyzkoušet, alespoň v tomto čaji.

Přeji všem hodně zdraví a sil zvládat těžké časy.
Alemari

Sdílení

    2 227 zobrazení článku

    Zanechte odpověď

    *