Celerová pomazánka s ovesnými vločkami

cca 700 g pomazánky

Ingredience:
  • 250 g uvařeného celeru
  • 30 g jemných ovesných vloček + 100 ml vařící vody
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička koření „Horalka“
  • mořská sůl
  • 100 g kvalitního másla
  • 100 g jemně pokrájené a spařené cibulky
  • 1 rovná lžička sušeného libečku
  • špetka sušené bazalky
  • ½ lžičky saturejky
  • 10–15 g hořčice „Delikatess Senf“ od Alnatury, 
  • 10 g lněného oleje
  • 1 lžička umeocta (lze i lák ze zelí)
  • 100 g kysaného zelí bez láku

Dobrá pomazánka pomůže svým složením zasytit a ještě dodá tělu i potřebné stavební látky a i vlákninu. Celerová pomazánka s obsahem ovesných vloček splňuje obojí, a navíc si ponechává i lahodnou příchuť máslového základu.

Příprava je velice snadná, jen je potřeba mít předem uvařený celer anebo si ho uvařit speciálně jen pro tuto pomazánku zvlášť a vývar zužitkovat přidáním do jakékoliv polévky. Nemáme-li celer dopředu uvařený začneme nejdříve touto přípravou.

Na to, abychom získali 250 g uvařeného celeru budeme potřebovat bulvu asi tak o hmotnosti 400 g. Něco okrájíme a něco navíc, co nám pak po uvaření zbude, můžeme smlsnout a sníst při přípravě pomazánky. Též však můžeme  množství surovin odvodit od množství celeru a připravit si pomazánky víc.

Celer očistíme, okrájíme, nakrájíme na plátky a uvaříme ve slané vodě s 2 kuličkami nového koření a 1 bobkovým listem do měkka. Po uvaření celer scedíme a necháme dobře vychladnout. Na prkénku jej nožem rozetřeme jako když se tře česnek, pěkně na jemnou hmotu.

Očištěnou a nakrájenou cibuli spaříme vařící vodou a necháme asi tak 2-3 minuty ve vařící vodě odležet, abychom ji co nejvíce zjemnili a připravili ve vhodné konzistenci i pro oslabenou slinivku. Máslo vyndáme z ledničky a necháme při pokojové teplotě změknout.

Do hlubší misky vsypeme 30 g jemných ovesných vloček. Máme-li jenom ovesné vločky normální velikosti, doporučuji je krátce namixovat na mlýnku na kávu. Budou pak lépe v pomazánce schovány. Vločky smícháme s kořením  „Horalka“, solí a mletým kmínem. Zalijeme vše vařící vodou a hned promícháme. Vločky necháme nabobtnávat do vychladnutí.

Až máme takto vše připraveno, přidáme do misky k vločkám změklé máslo, trochu lněného oleje, spařenou a scezenou cibulku, rozmělněný uvařený celer a dobře vařečkou promícháme. Pomazánku dochutíme  bazalkou, saturejkou, umeoctem a hořčicí. Solíme dle své chuti, ale raději méně než více. Ovesné vločky jsou již slané a tak musíme být opatrní, abychom pomazánku nepřesolili.

Úplně na závěr k pomazánce přidáme na drobno pokrájené kysané zelí bez láku, které jí dodá na pikantnosti i na objemu.

Pomazánku mažeme na pečivo, ale lze ji upotřebit i na pečené placky. Podáváme s čerstvou zeleninou nebo i bez, jak kdo má rád.

Poznámka: Tuto pomazánku jsem již připravovala víckrát a vždy s úspěchem… Chutná mi též a mohu směle říci, že v množství jen tak pro jednu porci na žitný chléb jsem ji neměla problém strávit ani s oslabenou slinivkou. Toho másla tam není co do objemu mnoho, je tam spíš pro vůni, a obsah dalších složek je pro slinivku vyhovující. Pakliže netrpíme zažívacími potížemi, použijeme na pomazánku cibuli nespařenou. Bude mít více vitamínů a bude i více pikantnější.

Sdílení

    44 938 zobrazení článku
    O autorce
    8 komentářů
    1. Iva Odpovědět
      Nevím, co jsem udělala špatně, ale pomazánka se mi srazila. Všechny ingredience včetně másla měly stejnou teplotu.
      • Alemari Odpovědět
        Tak to netuším, ani já...Musela bych být u toho...Tuto pomazánku připravuji častěji než ostatní, ale nevím, co si mám představit pod pojmem „srazila“...Ona sama nemá konzistenci vyloženě jemného krému, ...je to směs mnoha ingrediencí, především tedy jemně rozetřeného celeru, cibulky a vše drží dohromady nabobtnané ovesné vločky, trochu másla, oleje a hořčice... Není to doopravdy krém jako jiné pomazánky. Ani foto tomu nenasvědčuje. To jako, že se Vám v ní něco oddělilo? Když tak, prosím, upřesněte...A když ji rozmícháte opakovaně, tak to nepomůže? Doopravdy, takto Vám neporadím. Ještě by se mohl vzít v potaz leda vliv dnešního úplňku :-)

        Ještě mne napadá, zda jste tam nedala ingredience naráz. Je třeba nejdříve vše rozmíchat dle postupu jak píši a okyselit zelím doopravdy až v závěru.

        Však vyzkoušejte opakovaně, nevzdávejte to, milá Ivo...Držím palce...

        Zdravím. Alemari
    2. Majka Odpovědět
      Vyzkoušela jsem celerovou pomazánku s vločkami, moc všem chutnala a tak mám radost, určitě ji zase brzy udělám.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji za zpětnou vazbu, milá Majko. To mě těší...Alemari
    3. Venda Odpovědět
      Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda jste nezkoušela tuto pomazánku i s jiným druhem vloček (třeba pohankové nebo rýžové)?
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý dne přeji milá Vendo. Ne, nezkoušela jsem, ale můžete vyzkoušet. Vnímám, že oba uvedené druhy jsou možné. Možná místo rýžových, které mnohdy hůře bobtnají, by šlo použít třeba i instantní rýžovou mouku na zahuštění. Alemari
    4. Kacka Odpovědět
      Dobry den, chtela bych pomazanku vyzkouset bez kysaneho zeli. Myslite, ze je potreba chut zeli necim nahradit? O objem pomazanky mi nejde a pikantni ji snad trosku muzu udelat i s chilly korenim. Dekuji.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer Kacko. Vyzkoušet ji můžete, ale bude asi málo kyselkavá... To zelí tomu dodává nejen na objemu, ale právě i lehkost a také to zdravé okyselení místo třeba sterilovaných okurek, které již do pomazánek nepoužívám. Není nad kvašené zelí, ale to je na Vás, co si tam dáte či ne...Tyto uvedené pomazánky mám vyzkoušené co do chuti a pikantnosti. Ovšem každý může sám dotvářet a přetvářet dle libosti. Chilly koření určitě dodá také na pikantnosti, pakliže ho můžete do jídla používat a nebrání Vám žádný zdravotní problém, ale pomazánku neodlehčí a neokyselí. Však vyzkoušejte, bude to jiná varianta, ale určitě také dobře jedlá :-) Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *