
Ještě máme dost času vyzkoušet „nanečisto“ před vánocemi celozrnnou vánočku kynutou pouze žitným kváskem. Použitím jiných surovin, především mouky, rýžového sirupu na oslazení a kvalitního panenského slunečnicového oleje, získáme zdravější variantu tradičního vánočního pečiva.
Jistě, můžete namítnout, že postup je zdlouhavější, ale odměnou nám bude chuťově výborná vánočka, kterou možná již ze svého repertoáru nevypustíte.
1. krok
Z dříve připraveného kvásku, vody a mouky umícháme startovací těstíčko a pak jej necháme v teple přikryté utěrkou do druhého dne vzejít. Do rána prokvasí a stane se základem pro těsto.
2. krok
Ráno přemístíme připravený kvásek do větší mísy a přidáme odměřené množství vlažné vody, ve které jsme rozpustili sušený rýžový nápoj, dvě špetky soli a rýžový sirup.
Do naředěného základu přimícháme další mouku, 2 žloutky, panenský slunečnicový olej a vše dobře promísíme metlou. Těsto setřeme stěrkou ze stěn mísy, aby tam zbytečně neosychalo. Mísu přikryjeme utěrkou. Naředěné těsto je nyní přikrmené moukou, má již dostatek jednoduchých cukrů ze sirupu a tak je necháme dál odpočívat, aby mohlo probíhat kvašení. Vizuálně je těsto v jednotlivých krocích podobné tomu, ze kterého jsem připravovala velikonoční mazance.
Asi po 4. hodinách by mohlo být těsto prokvašeno. Doba je pouze orientační, protože podle teploty v místnosti může tento krok trvat 4–5 hodin. Mezitím si již předehřejeme troubu a připravíme plech, který vyložíme papírem na pečení.
3. krok
Nyní do těsta ještě přidáme další špaldovou mouku, čímž se těsto dostatečně zahustí a dále rozinky, nasekané či na kousky pokrájené mandle a v závěru vše přivoníme aromatickým citrónovým olejem Just, máme-li. Je to zdravější náhrada strouhané citrónové kůry.
Těsto dobře prohněteme hnětačem. Na vál si dáme 60 g špaldové mouky, ve které budeme těsto obalovat a část jí ještě do těsta také ručně zapracujeme.
Těsto proto vyklopíme z mísy, mísu vytřeme stěrkou a vše dáme na jednu hromadu na vále. Ruce i těsto dobře poprášíme moukou a nyní již jen rukama zapracujeme část mouky obracením a hnětením do těsta. Jakmile se nám těsto k rukám lepí, vždy je opakovaně hned otiskneme v mouce. Z těsta uválíme velký bochník, který zpracujeme na silný válec. Z válce nakrájíme 8 kousků.
Ze čtyř dílů upleteme spodní pletenec a to tak, že díly rozválíme na pruhy a čtyřdílný cop pleteme od středu. Vše je podrobně uvedeno v samostatném článku. Další vrstva bude upletena ze tří kousků, které též rozválíme na pruhy, a z posledního dílu, který ještě rozdělíme na dva, smotáme pouze silný pletenec, který bude tvořit horní vrstvu vánočky.
Upletené vrstvy vánočky klademe postupně přímo na plech na připravený papír, kde upletenou vánočku necháme ještě asi půl hodiny kynout.
Déle nedoporučuji, má tendenci kynout spíš do šířky. Kynutí kváskem není tak pevné a vánočka se pak při pečení spíš roztéká, což však není na závadu její chuti :-)
Mezi tím co vánočka bude kynout, předehřejeme troubu na 200–210°C. Povrch vánočky před pečením opatrně potřeme rozšlehaným vejcem mašlovačkou a do prohlubní vmáčkneme kousky vlašských ořechů.
4. krok
Takto připravenou vánočku vložíme do předehřáté trouby k pečení. Při uvedené vyšší počáteční teplotě dojde nejdříve k prohřátí těsta a též k dalšímu kynutí a tak ze začátku teplotu ke 200°C ponecháme asi 10 minut. Pak ji určitě již snížíme a udržujeme mezi 170–180°C. Pečeme celkem asi 1 hodinu, počítaje i se zapečením a kontrolujeme propečení vpichem dřevěnou špejlí.
Hotovou vánočku necháme dobře vychladnout. Pro zvýšení svátečního efektu ji posypeme nebo jakoby „pocukrujeme“ třebas sušeným ovesným nápojem Oves Milk, ale to až těsně před podáním, protože na teplé vánočce by sušený ovesný nápoj zvlhnul.