Celozrnná kvásková vánočka

1 velká vánočka | Při oslabené slinivce můžeme tak dva až tři přířezy, pokud ji máme v klidovém období.

Ingredience:

1. krok – 1. den večer

  • 100 g aktivovaného žitného kvásku
  • 100 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 120 ml vlažné vody (dle suchosti mouky)

2. krok – 2. den ráno

  • 50 g sušeného rýžového nápoj „Zajíc“+ 300 ml teplé vody nebo 350 ml rýžového tekutého nápoje, např. „Alnatura“l
  • 80–100 g rýžového sirupu (popř. medu)
  • 2 žloutky
  • 40 g panenského slunečnicového oleje
  • 250 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 2 špetky mořské soli

3. krok cca po 4–5 hodinách

  • 50 g sekaných oloupaných mandlí
  • 60 g nesířených rozinek nebo na drobno pokrájených sušených nešířených meruněk
  • 250 g hladké celozrnné špaldové mouky do těsta
  • 100-120 g hladké špaldové mouky na vyvalování dílů vánočky
  • 6 kapek citrónového arom. oleje „Just“

4. krok

  • rozšlehané vejce nebo bílek na potření
  • 40 g vlašských ořechů na povrch vánočky

Ještě máme dost času vyzkoušet „nanečisto“ před vánocemi celozrnnou vánočku kynutou pouze žitným kváskem. Použitím jiných surovin, především mouky, rýžového sirupu na oslazení a kvalitního panenského slunečnicového oleje, získáme zdravější variantu tradičního vánočního pečiva.

Jistě, můžete namítnout, že postup je zdlouhavější, ale odměnou nám bude chuťově výborná vánočka, kterou možná již ze svého repertoáru nevypustíte.

1. krok

Z dříve připraveného kvásku, vody a mouky umícháme startovací těstíčko a pak jej necháme v teple přikryté utěrkou do druhého dne vzejít. Do rána prokvasí a stane se základem pro těsto.

2. krok

Ráno přemístíme připravený kvásek do větší mísy a přidáme odměřené množství vlažné vody, ve které jsme rozpustili sušený rýžový nápoj, dvě špetky soli a rýžový sirup.

Do naředěného základu přimícháme další mouku, 2 žloutky, panenský slunečnicový olej a vše dobře promísíme metlou. Těsto setřeme stěrkou ze stěn mísy, aby tam zbytečně neosychalo. Mísu přikryjeme utěrkou. Naředěné těsto je nyní přikrmené moukou, má již dostatek jednoduchých cukrů ze sirupu a tak je necháme dál odpočívat, aby mohlo probíhat kvašení. Vizuálně je těsto v jednotlivých krocích podobné tomu, ze kterého jsem připravovala velikonoční mazance.

Asi po 4. hodinách by mohlo být těsto prokvašeno. Doba je pouze orientační, protože podle teploty v místnosti může tento krok trvat 4–5 hodin. Mezitím si již předehřejeme troubu a připravíme plech, který vyložíme papírem na pečení.

 3. krok

Nyní  do těsta ještě přidáme další špaldovou mouku, čímž se těsto dostatečně zahustí a dále rozinky, nasekané či na kousky pokrájené mandle a v závěru vše přivoníme aromatickým citrónovým olejem Just, máme-li. Je to zdravější náhrada strouhané citrónové kůry.

Těsto dobře prohněteme hnětačem. Na vál si dáme 60 g špaldové mouky, ve které budeme těsto obalovat a část jí ještě do těsta také ručně zapracujeme.

Těsto proto vyklopíme z mísy, mísu vytřeme stěrkou a vše dáme na jednu hromadu na vále. Ruce i těsto dobře poprášíme moukou a nyní již jen rukama zapracujeme část mouky obracením a hnětením do těsta. Jakmile se nám těsto k rukám lepí, vždy je opakovaně hned otiskneme v mouce. Z těsta uválíme velký bochník, který zpracujeme na silný válec. Z válce nakrájíme 8 kousků.

Ze čtyř dílů upleteme spodní pletenec a to tak, že díly rozválíme na pruhy a čtyřdílný cop pleteme od středu. Vše je podrobně uvedeno v samostatném článku. Další vrstva bude upletena ze tří kousků, které též rozválíme na pruhy, a z posledního dílu, který ještě rozdělíme na dva, smotáme pouze silný pletenec, který bude tvořit horní vrstvu vánočky.

Upletené vrstvy vánočky klademe postupně přímo na plech na připravený papír, kde upletenou vánočku necháme ještě asi půl hodiny kynout.

Déle nedoporučuji, má tendenci kynout spíš do šířky. Kynutí kváskem není tak pevné a vánočka se pak při pečení spíš roztéká, což však není na závadu její chuti :-)

Mezi tím co vánočka bude kynout, předehřejeme troubu na 200–210°C. Povrch vánočky před pečením opatrně potřeme rozšlehaným vejcem mašlovačkou a do prohlubní vmáčkneme kousky vlašských ořechů.

4. krok

Takto připravenou vánočku vložíme do předehřáté trouby k pečení. Při uvedené vyšší počáteční teplotě dojde nejdříve k prohřátí těsta a též k dalšímu kynutí a tak ze začátku teplotu ke 200°C ponecháme asi 10 minut. Pak ji určitě již snížíme a udržujeme mezi 170–180°C. Pečeme celkem asi 1 hodinu, počítaje i se zapečením a kontrolujeme propečení vpichem dřevěnou špejlí.

Hotovou vánočku necháme dobře vychladnout. Pro zvýšení svátečního efektu ji posypeme nebo jakoby „pocukrujeme“ třebas sušeným ovesným nápojem Oves Milk, ale to až těsně před podáním, protože na teplé vánočce by sušený ovesný nápoj zvlhnul.

Poznámka: Celozrnnou kváskovou vánočku snese i oslabená slinivka, ale raději jen v malém množství. Do vánočky je možné přidat i sekané ořechy a také ji lze připravit i jako bezvaječnou, ale o tom bude ještě další, trochu pozměněný recept :-)

Máte-li pocit, že se vám těsto při 3. kroku při zpracování na vále moc lepí, přidejte 20-50 g mouky ještě na vále navíc. I více mouky nebude naškodu, těsto bude hutnější, ale zase vánočka bude pomaleji kynout.

Pakliže se mi podaří zjistit optimální přídavek mouky, který by zajistil ještě lepší výsledek, určitě recept upravím. Recepty z kváskového těsta jsou velice variabilní a nelze s absolutní určitostí říci, že se vždy přesně a stejně opakovaně podaří. Velkou roli hraje kvalita mouky.

Kváskovou celozrnnou vánočku jsem též ochutnala i při své dietě a mohu říci, že mi nikterak neublížila. Ovšem nesmíme se zase přejíst. I zde platí všeho s mírou.

Doplněno později :  Začínáme-li péci vánočku ráno přímo z 320 g kvásku, tedy začneme přímo krokem 2. ale z kvásku, který je cele žitný, musíme počítat s tím, že se to projeví na spotřebě mouky. Bude jí potřeba více, protože žitný kvásek těsto více ředí. Zkoušela jsem tento postup a použila skoro o 100 g mouky víc. Také vánočka kynula déle než z kvásku pšeničného.

Sdílení

    27 481 zobrazení článku
    O autorce
    21 komentářů
    1. žroutik_alik Odpovědět
      Krásné a poklidné prožití svátků! Snad je Vám, Alemari, dárkem, že naší domácností voní Vaše vánočka a stůl je plný cukroví pečeného podle receptů z Vaší kuchyně :) Šťastné a veselé přeji všem příznivcům těchto stránek.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám mnohokrát za krásná slova. To je doopravdy milé a je to pro mě tím největším dárkem. Alemari
    2. ipaletova Odpovědět
      Dobrý den paní Alenko, tak jsem zkoušela na vánoce péct tuto vánočku a musím říct, že je skvělá. Sice jsem nevychytala pečení, jelikož mám 2 trouby a ta jedna peče více zprudka, a taky jsem zároveň pekla i chleby, které už mám vyzkoušené v té mírnější troubě, tak jsem vánočku dala do té prudší a byla trošku přičmoudlejší, ale i tak vynikající. Dnes ji peču znovu, ale zkusím ji upéct v té mírnější troubě a už se na ni moc těším. Tímto děkuji za tento skvělý recept a přeju hezký den. Ivana
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji též paní Ivanko. Děkuji Vám za zprávu. Jojo, je to s tím pečením trochu složitější. Také jsem to pečení při páté přípravě „nevychytala“. Myslela jsem si, že to již znám, ale stále se učím... Vánočka se mi nejdříve začala již na plechu místo kynutí spíš roztékat (chtěla asi trochu víc mouky do těsta, tuším..i když nevím, proč až po páté anebo to bylo čerstvým kváskem, který měl velkou sílu a chtěl mi to dokázat..:-) ) a tak jsem s ní hned spěchala do trouby, ale tam jsem měla ještě nízkou teplotu. Říkala jsem si, že ji zastavím v tom kynutí a raději zapeču, ale ona v troubě pokračovala v kynutí do šíře a pak se při vyšší teplotě „trhla“ a šla nahoru, ale chuťově je stále dobrá... Kupodivu, uprostřed nebyl žádný „zákalec“, ale byla také krásně porézní... No a ten vzhled?... Když se to „popráší“ Oves Milkem a nakrájí, tak se nic nepozná :-) Jsem ráda, že Vám vánočka dle tohoto receptu chutná a moc přeji, ať se podaří... Alemari
    3. Karolína Bučková Odpovědět
      Dobrý večer, Váš recept mne velice zaujal, protože se snažím vzhledem k přítomnosti malého děcka v rodině péci zdravější dobrůtky. :-) Rozhodně do Vánoc zkusím otestovat, aby se mi na svátky povedla. Měla bych dotaz- lze použít místo rýžového "Zajíce" ovesného nebo je nutný přesně ten rýžový ? Mockráte děkuji a přeji pěkný celý Advent. Karolína B.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Karolínko. Ano je možné použít jakékoliv obilné "mléko", třeba i přímo tekuté v množství 350 ml...Zdravím a přeji, aby se Vám povedla. Alemari
    4. Karolína Bučková Odpovědět
      Dobrý večer Alemari, musím Vám poděkovat za recept, vánočka se opravdu povedla !!!! :-) Jen je pro nás, kteří jsme zvyklí na klasickou, relativně málo sladká, což asi není na škodu...přesto, mohu ji udělat sladší tím, že dám více medu nebo mám použít jiné sladidlo ? Jinak konzistencí je výtečná a myslím, že ji zařadíme na náš vánočí stůl. Díky za recept i za rady ! Krásný večer přeje Karolína.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Karolínko, určitě můžete dát více medu nebo obilného sirupu. Drží palce. Alemari...Oba komentáře jsem obdržela, pouze jsem byla u svého novorozeného vnoučka, tak jsem nepracovala na webu. Ten druhý stejný komentář mažu :-)...Přeji hezké Vánoce.
    5. Lucka Odpovědět
      Chystám se na pečeni Vaší zdravé vánočky. Trošičku si to hodlám zjednodušit a to tak, že těsto dám ohnout do formy na vánocku. U klasické nezdravé ji pletu z osmi pramenů, ale tady nehodlám moc riskovat. Děkuji za recepty a moc se těsím, až ji ochutnám. Snad se mi ten kvásek povede. Krásné Vanoce přeje Lucka
      • Alemari Odpovědět
        Milá Lucko, držím palce, aby se Vám povedla. Právě se na ni opět po roce chystám a jdu si připravit kvásek na 1. krok. O Vašem způsobu vložení těsta do formy jsem také již uvažovala, ale nemám formu a tak si to opakovaně zkouším plést. Uvidím jak letos...Krásné Vánoce Vám i všem...:-)
    6. Radka Odpovědět
      Dobrý den, děkuji moc za spoustu inspirace. Nejsme "slinivkáři", ale GFCF - tedy bezlepkobezmlékaři. Neměla byste tip pro nás, z jaké mouky vánočku udělat? Snažím se péct bez Jizerek a podobných směsí, ale kynuté těsto bez Jizerky zatím neumím. Mám doma přitom spoustu mouk: rýžovou, kukuřičnou, pohankovou, lupinovou, teffovou, tapiokovou, čirokovou, (kaštanová mi bohužel došla a nemůžu nikde před Vánoci sehnat), plus si melu různé druhy oříšků. Máte tip? Díky Radka
      • Alemari Odpovědět
        Milá Radko, přeji dobrý večer. Jejda, děvče milé, tak to nevím. Zde Vás zklamu. Nezkoušela jsem péci tuto vánočku z jiné mouky, ale možná to z nějaké půjde...Zkusila bych pohankovou, ta mi k tomu "ladí", ale zde se asi přímo obraťte na stránky, kde pečou kváskové pečivo z bezlepkových náhradní mouk. O kváskovém bezlepkovém chlebu vím, že jde, ale toto budete muset asi vyzkoušet. Máte náročnou kombinaci alergie, to Vám povím. Víc zkušeností s bezlepkovou vánočkou, žel, nemám. Alemari
    7. Silva Odpovědět
      Dobrý den, objevila jsem nedávno Vaše stránky a jsem za ně opravdu moc ráda, hledala jsem zdravé recepty dlouho a ty Vaše se mi opravdu moc libí. Dělala jsme podle Vás kvásek (poprvé), a následně vánočku (také poprvé). Byla jsem překvapena jak to bylo snadné, pěkně se pletla, teplotu jsem si nastavila na 150°C (raděj) a dokonce byla i dřív upečena o cca 15 min, což mě překvapilo. Jinak vše v pořádku, doporučuji a děkuji za recepty.
    8. Jana Odpovědět
      Dobrý den, Alemari, chystám se na tuto vánočku, a chtěla jsem se zeptat, jestli by bylo možné přidat ve třetím kroku místo špaldové mouky celoz. ječnou. Co myslíte? Moc děkuji a přeji krásne a pohodové Vánoce:-) Jana
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji. Nu, technicky vzato by to jít mohlo. Ječná mouka kvasí dobře, ale jestli těsto nebude ve výsledku na zaplétání řidší, to nevím... Zde bude asi nejlepší to vyzkoušet :-) Přeji též krásné Vánoce! Alemari
    9. Jana Odpovědět
      Dobrý den, Alemari, tak je v troubě, ale těsto se hodně roztéká, vůbec mi nedrží tak jak Vám na obrázku..:-( nevíte, čím to může být? Postupovala jsem přesně podle receptu, nakonec jsem dala jenom špaldovou mouku a neexperimentovala s ječnou, ale i tak..věřím, že chuť to vynahradí, ale chtěla bych vědět, kde může být chyba a Vy máte více zkušeností...Předem děkuji :-) Jana
      • Alemari Odpovědět
        Hezký sváteční den přeji milá Jano. Tak to bohužel neporadím...Nevím, jak bylo těsto pevné při splétání, nebyla jsem u Vás, na dálku neodhadnu příčinu. Poradím jedině, že opakování je matkou moudrosti. Někdy se mi také nedaří...občas za to může i Měsíc. Šel do úplňku, třeba tím? Jojo, jsou věci mezi nebem a zemí... vydržte a zkoušejte, ono se to poddá. Alemari
    10. Eva Odpovědět
      Hezký předvánoční čas přeji, zkoušela jsem Vaší vánočku, akorát se mi vždycky stane, že je povrch tvrdší, vnitřek je, myslím, dobrý, ale ten povrch mě štve. Nevíte, čím to může být? Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji milá Evi. Hmm, netuším...Potřela jste ji něčím? Třeba rozšlehaným vajíčkem nebo tukem či nějakým obilným mlékem? Na dálku to neodhadnu. Já ji nemívám na povrchu tvrdou. Těžko zde radit. Také je dobré povrch při pečení přikrýt papírem, nebude tolik shora vysychat při pečení. Více neporadím, bohužel, musela bych být u toho. Alemari
    11. Romana Odpovědět
      Dobrý den, moje vánočka dle Vašeho receptu měla dosti kyselou chuť. Udělala jsem někde chybu nebo je to u kváskové vánočky normální? Na mírně nakyslou chuť kváskového chleba jsem zvyklá. Vánočka se mi však zdála kyselá moc. Jak udělat aby ta kyselost nebyla tak cítit?
      • Alemari Odpovědět
        Milá Romano, přeji dobrý večer. První co mne napadalo bylo to, že jste měla možná již dost prokvašený kvásek, ten to někdy může udělat. Jako by byl již na hranici použitelnost. Kváskové pečivo obecně by nemělo být nakyslé...Někde se stala asi chyba...Zkuste si udělat nový kvásek čerstvý...Víc takto na dálku neporadím. Těžko mohu odhadnout víc, co se asi stalo...Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *