Celozrnné krekery s amarantem a rozmarýnem

plný talíř | Při oslabené slinivce můžeme též ochutnat, ale jen malé množství.

Ingredience:
  • 200 g hladké pšeničné mouky špaldové BIO + 30 g na vál
  • 20 g amarantové mouky
  • 25 g mixovaného lněného semínka
  • 10 g mořské soli
  • 10 g lněných semínek vcelku
  • 20 g sezamových semínek
  • 10 g mletého kmínu
  • 50 g panenského oleje (olivový, řepkový, slunečnicový…), je to cca 5 polévkových lžic
  • 150 ml vody
  • sušený rozmarýn ( max. 1 rovná lžička)

Slané krekery bez kypřidel, bez různých zvýrazňovačů a zlepšovačů mouky připravíme velmi snadno i sami doma. Celozrnná mouka, kvalitní tuky, důležité látky z amarantové mouky a zajímavá příchuť rozmarýnu z nich rázem vytvoří velice vhodnou alternativu těm kupovaným.

Jistě, trošku naší práce to bude chtít, ale odměnou nám bude dobrý pocit, že si tělo nezanášíme chemií a ještě mudodáme další výživné látky, které si samo nedokáže vyrobit.

Veškeré suroviny odvážíme, suché dobře promísíme ještě před zalitím tekutinami. Jen tak se i rozmarýn a všechny složky dobře rozptýlí v těstě.

Do smíchaných surovin nalijeme vodu a olej a zpracujeme nejdříve v míse vařečkou vláčné těsto, které poprášíme moukou a necháme asi půl hodiny odpočinout, aby došlo k lepšímu nabobtnání celozrnné mouky.

Odpočinuté těsto vyklopíme na vál, který si posypeme též moukou. Těsto v mouce obalíme a lehce propracujeme. Pak je rozválíme na tenkou placku o síle max. 2–3 mm.

Rádýlkem nakrájíme úhledné tvary, které klademe na plech na pečící papír. Můžeme blízko sebe, protože se neroztečou. Možná se jen na některých místech trošku nafouknou.

Krekery pečeme v mírné troubě (do 200°C) cca 15 minut. Hlídáme a kontrolujeme upečení rozlomením jednoho kousku.

Jsou velice chutné na cesty či jen tak k čaji.

Poznámka: Sama jsem si krekery ochutnala i s oslabenou slinivkou a mohu říci, že v menším množství a dobře pokousané mi nedělaly trávicí problémy. Ale najíst se jich moc, to přece jenom při oslabeném trávení nedoporučuji.

Kdybychom suroviny zalili vodou v míse bez předchozího promísení suchých ingrediencí, museli bychom těsto dlouho propracovávat, abychom dosáhli jednotnosti.

Krekery jsou zdravější nejenom obsahem kvalitních tuků, celozrnné mouky, ale i přídavkem amarantové mouky, která je doplňuje o látku zvanou skvalen. Tato látka velice posiluje lidskou imunitu. Více o amarantu jsem uvedla v poznámce u receptu na Celozrnné placky s amarantem

16 150 zobrazení článku
O autorce
Jeden komentář
  1. Anumati Odpovědět
    Milá Alemari, na začiatok musím poznamenať, že tieto stránky a recepty sú presne to, čo som dlhšie hľadala a budú pre mna veľkou inšpiráciou. Hlavne recepty na pečivo ma očarili, kedže nemôžem mlieko a droždie mi nerobí najlepšie, vajíčka tiež používam dosť výnimočne - mnoho vašich receptov splna potreby veganov. Veľká vdaka za vašu prácu a ochotu podeliť sa o recepty. Tieto celozrné krekery som robila včera a musím povedať, že budú stálicou v mojej kuchyni. Sú vynikajúce. Aj ked musím priznať, že som sa trošinku potrápila. Najprv som pri príprave zistila, že sa mi pokazil mlynček a nemohla som teda do receptu dať mixované ľanové semienko, vyšli veľmi chutné aj bez toho, zrejme to však má mierne inú konzistenciu alebo chuť ako váš originál, porovnám si to najbližšie ked ich budem piecť už presne podľa receptu. Další problém bol, že cesto bolo dosť mäkké a tak som nevedela úhľadne dostať krekry na plech, čo som napokon vyriešila tak, že som cesto vyvaľkala priamo na pečiacom papiery, nakrájala kolieskom a takto som to šupla do trúby. Fungovalo to skvelo, krekry sa ľahko po upečení delili. Sú vynikajúce, presne podľa mojej chuti a teším sa na dalšie recepty. Na víkend upečiem ovsený koláč s tofu a jablkami. Už len čítanie toho receptu je pre mna zážitkom. Ešte raz dakujem a prajem veľa zdaru. Anumati

Zanechte odpověď

*