Velice slavnostně působí i košíčky ozdobené obilným krémem, nebo spíše pudingem, který můžeme připravit jak z rýže tak z jáhel. Jejich velikost je tak akorát do rukou pondělním koledníkům. Budou však vhodné na jakékoliv sváteční posezení s dobrým čajem nebo i ajurvédskou či obilnou kávou.
K přípravě nebudeme potřebovat tentokrát ani vál na těsto, ale postačí jenom hlubší mísa. Odvážíme si do ní mouku, přidáme strouhané ořechy, vejce, zakápneme pár kapkami aromatického oleje a nakonec vše zalijeme olejem a připraveným vlažným rýžovým „mlékem“. Vařečkou dobře promísíme a zaděláme vláčné a zatím ještě lepivé těsto.
I když to vypadá, že z něho nepůjde dál nic udělat :-), nesmí nás to zneklidnit. Stěrkou setřeme těsto do jedné větší hromádky a zlehka ho posypeme moukou a postupným nadzvedáváním poprášíme i dno mísy pod těstem. Těsto se takto obalí a bude lépe zpracovatelné.
Jednou rukou těsto v míse prohněteme a vytvoříme z něj „bochník“. Necháme ho v chladu a zakryté odpočívat půl hodiny.
Mezitím si dobře vymastíme rozpuštěným tukem formičky. Z těsta postupně oddělujeme kousky asi po 23 g a vtlačujeme je do formiček. Připravené naplněné formičky dáme péci do předehřáté trouby. Pečeme velmi pomalu při 160-180 °C maximálně 40 minut.
Po upečení je co nejdříve vyklopíme a necháme vychladnout. Buď je následně dále plníme nebo je v této podobě můžeme zmrazit a mít je připraveny jako polotovar pro rychlé pohoštění při jiné příležitosti.
Košíčky plníme marmeládou bez cukru nebo i Dia marmeládou a zdobíme rýžovým krémem dle receptu na Sváteční ovesnou buchtu anebo je můžeme též zdobit žlutým krémem připraveným z uvařených jahel.
Jahelný krém ke zdobení
Jáhly vsypeme na síto a vložíme do misky, která bude sítko dobře kopírovat svoji velikostí. Zalijeme je vařící vodou a promícháme. Síto nadzvedneme a vodu z misky vylijeme.
Postup opakujeme ještě dvakrát a tímto odstraníme případnou hořkost zrnek, která může být způsobena zoxidovanou vrstvičkou na povrchu zrníčka.
Spařené jáhly vyklepneme do hrnce a zalijeme vodou. Vaříme asi 15-20 minut pomalým varem až se voda úplně vyvaří. Měkké a velmi zahuštěné jáhly zasypeme vanilkovým „mlékem“ a rozmixujeme v robotu na hladký krém.
Jahelný krém sladíme medem a můžeme i trošku omastit slunečnicovým olejem.
Nakonec ještě krém „ovoníme“ aromatickým pomerančovým olejem a ještě hodně teplým krémem zdobíme košíčky. V chladu nám krém pěkně ztuhne. Košíčky přikryjeme do doby konzumace, aby krém na povrchu neoschl.