Celozrnné ořechové košíčky

25-27 košíčků | Při oslabené slinivce jen asi 2 košíčky tak na ochutnání.

Ingredience:
  • 250 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 100 g strouhaných vlašských ořechů
  • 50 g sušeného rýžového nápoje (i jiný obilný nápoj) +70 ml teplé vody
  • 40 g panenského slunečnicového oleje (cca 4 lžíce)
  • 1 celé vejce
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • tuk na vymaštění formiček
  • marmeláda bez cukru (borůvková, meruňková)

Velice slavnostně působí i košíčky ozdobené obilným krémem, nebo spíše pudingem, který můžeme připravit jak z rýže tak z jáhel. Jejich velikost je tak akorát do rukou pondělním koledníkům. Budou však vhodné na jakékoliv sváteční posezení s dobrým čajem nebo i ajurvédskou či obilnou kávou.

K přípravě nebudeme potřebovat tentokrát ani vál na těsto, ale postačí jenom hlubší mísa. Odvážíme si do ní mouku, přidáme strouhané ořechy, vejce, zakápneme pár kapkami aromatického oleje a nakonec vše zalijeme olejem a připraveným vlažným rýžovým „mlékem“. Vařečkou dobře promísíme a zaděláme vláčné a zatím ještě lepivé těsto.

I když to vypadá, že z něho nepůjde dál nic udělat :-), nesmí nás to zneklidnit. Stěrkou setřeme těsto do jedné větší hromádky a zlehka ho posypeme moukou a postupným nadzvedáváním poprášíme i dno mísy pod těstem. Těsto se takto obalí a bude lépe zpracovatelné.

Jednou rukou těsto v míse prohněteme a vytvoříme z něj „bochník“. Necháme ho v chladu a zakryté odpočívat půl hodiny.

Mezitím si dobře vymastíme rozpuštěným tukem formičky. Z těsta postupně oddělujeme kousky asi po 23 g a vtlačujeme je do formiček. Připravené naplněné formičky dáme péci do předehřáté trouby. Pečeme velmi pomalu při 160-180 °C maximálně 40 minut.

Po upečení je co nejdříve vyklopíme a necháme vychladnout. Buď je následně dále plníme nebo je v této podobě můžeme zmrazit a mít je připraveny jako polotovar pro rychlé pohoštění při jiné příležitosti.

Košíčky plníme marmeládou bez cukru nebo i Dia marmeládou a zdobíme rýžovým krémem dle receptu na Sváteční ovesnou buchtu anebo je můžeme též zdobit žlutým krémem připraveným z uvařených jahel.

Jahelný krém ke zdobení

Ingredience:
  • 130 g jáhel
  • 650 ml vody
  • 40 g sojového nápoje s příchutí vanilky
  • 1 lžíce medu
  • popř. 1 lžíce panenského slunečnicového oleje
  • 2 kapky pomerančového arom. oleje „Just“

Jáhly vsypeme na síto a vložíme do misky, která bude sítko dobře kopírovat svoji velikostí. Zalijeme je vařící vodou a promícháme. Síto nadzvedneme a vodu z misky vylijeme.

Postup opakujeme ještě dvakrát a tímto odstraníme případnou hořkost zrnek, která může být způsobena zoxidovanou vrstvičkou na povrchu zrníčka.

Spařené jáhly vyklepneme do hrnce a zalijeme vodou. Vaříme asi 15-20 minut pomalým varem až se voda úplně vyvaří. Měkké a velmi zahuštěné jáhly zasypeme vanilkovým „mlékem“ a rozmixujeme v robotu na hladký krém.

Jahelný krém sladíme medem a můžeme i trošku omastit slunečnicovým olejem.

Nakonec ještě krém „ovoníme“ aromatickým pomerančovým olejem a ještě hodně teplým krémem zdobíme košíčky. V chladu nám krém pěkně ztuhne. Košíčky přikryjeme do doby konzumace, aby krém na povrchu neoschl.

Poznámka: Přiznám se vám, že i mne o svátcích honí mlsná tak, že občas neodolám a když si nedávám sváteční ovesnou buchtu ani ořechové oválky, dovolím si zamlsat trošku na těchto košíčkách.

V množství dvou tří kousků s ajruvédskou kávou je zatím moje oslabená slinivka vždy strávila bez pohromy. Ale to musíte vyzkoušet sami. Určitě na jejich strávení může mít vliv i sváteční pohoda, kterou si doma vytvoříme. :-)

15 336 zobrazení článku
O autorce
6 Komentářů
  1. Tereza Odpovědět
    Dobrý večer, prosím Vás, myslíte, že bych do korpusu mohla použít místo slun. oleje rozpuštěnou Heru? Mám doma jen rýžový olej nebo panenský olivový... děkuji, Tereza Š.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer, to bych dala raději ten rýžový olej než Heru. Dát si ji tam můžete, ale je to krok zpět, co do zdravého vaření. To je již lepší rozpuštěné máslo nebo přímo ghí (přepuštěné máslo). Alemari
  2. Dana Odpovědět
    Dobrý den, mám otázku ke krému na zdobení, chtěla bych jej použít na dort, ale ať jsem zkoušela tento jahelný krém nebo krém rýžový, oba se mi po přidání sladu (cca 2 lžíce) zředily natolik, že z nich bylo spíše mléko (tedy velmi dobré, ale ke zdobení nepoužitelné). Slad jsem tam přidávala hned po uvaření tak nevím, zda mohla být chyba i v tomto, že jáhly byly ještě příliš horké. Nebo jestli 2 lžíce byly příliš mnoho? Ale v případě méně lžic se mi zdá krém málo sladký. Je možné vařit jáhly již společně se sladem? Nebo případně výsledný tekutý krém zahustit např. ještě kukuřičným škrobem?
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den milá Dano. Kontrolovala jsem oba návody na přípravu těch krémů a zjistila jsem, že v jednom případě se mi tam vloudila jedna chybka. U rýžového krému by patřilo v závorce spíš rýžový sirup než rýžový slad, za což se omlouvám. Je to možné, že při ručním loňském přepisu všech receptů do nového programu se mi občas někde vloudila i chyba. Osobně většinou používám na slazení těchto krémů spíš ten med nebo i javorový sirup. Slad může krém ředit, dáte-li ho za tepla, protože obsahuje i enzymy. Možná by to přídavek škrobu spravil, ale nejsem si jista. Doporučuji vyzkoušet trochu medu nebo sirupu, třeba i agave nebo javorový, obojí mi vyšlo.
  3. Christina Odpovědět
    Dobry vecer, Alemari, rada bych tyto kosicky pripravila coby cukrovi, ale nesezenu u nas ryzovy suseny napoj. Lze pouzit i primo ryzovy napoj (tekuty)? Pokud ano, v jakem (zhruba) mnozstvi? Predem dekuji za odpoved a preji hezky prvni adventni tyden :-)
    • Alemari Odpovědět
      Milá Christino, dobrý den přeji. Ano, lze to v množství zhruba jako součet složky suché a tekuté...tedy zde 50 + 70 = 120 ml(g) Beru, že mililitry se rovnají pak cca gramům. Můžete raději o trošku méně, ale to pak vyzkoušejte, nedávejte vše najednou, to uvidíte....Tento přepočet můžete uplatnit i u jiných receptů, jenom to nebude tolik mléčně smetanové, protože většinou dávám víc suché složky než je sušina v tekutém nápoji...Též přeji hezký adventní čas. Alemari

Zanechte odpověď

*