Celozrnné švestkové knedlíky

3 porce | Při oslabené slinivce by mělo jít bez problémů sníst tak 5-6 knedliků, ale s mákem opět šetřit.

Ingredience:
  • 40 g sušeného sojového nebo rýžového nápoje + 375 ml (3/8 l) vody nebo cca 400 ml hotového tekutého „Alnatura“
  • 100 g špaldové celozrnné krupice BIO nebo hrubé špaldové mouky BIO na kaši
  • 1 celé vejce
  • cca 250–300 g hrubé celozrnné špaldové mouky BIO (dle potřeby) na těsto
  • švestky zmražené nebo v létě čerstvé (cca 30ks)
  • špetka mořské soli
  • 150 g mletého máku na posypání
  • trošku sušeného ovesného nápoje (popř. sojového s příchutí vanilky) na„pocukrování“
  • 70 g medu na oslazení + 30 ml teplé vody
  • 3 kapky pomerančového arom. oleje „Just“
  • trochu panenského slunečnicového oleje

Tyto knedlíky z těsta z kaše jsou snadnější na přípravu než podobné knedlíky z odpalovaného těsta. Ve vlažné vodě rozpustíme sušený obilný nápoj nebo použijeme již hotový, lehce osolíme a přimícháme odváženou celozrnnou špaldovou krupici nebo hrubou špaldovou mouku. Kvedlačkou rozmícháme a nalijeme do hrnce.

Za soustavného míchání uvaříme hodně hustou krupičnou špaldovou kaši, kterou povaříme asi 2 minuty.

Prochladlou kaši vyklopíme na vál posypaný špaldovou hrubou moukou, přidáme k ní celé vejce a tolik hrubé špaldové mouky až vznikne po zpracování hladké a tvarovatelné těsto.

Zbylou mouku si necháme na vále na oválení hotových knedlíků. Z těsta utvoříme váleček, který nakrájíme na stejné díly. Do jednotlivých kousků těsta zabalujeme švestky. Utvořené knedlíky ještě obalíme v mouce, abychom zabránili rozvaření.

Knedlíky vkládáme do vařící, mírně osolené vody. Pomalu a opatrně je po chvilce vařečkou jednou ode dna promícháme, aby se nepřichytily.

Knedlíky za varu postupně vyplavou. Uvařené jsou asi za 10 minut. Délka varu závisí i na síle „kabátku“.

Při vaření knedlíků si připravíme med na oslazení. V hrnečku med zalijeme teplou vodou a mícháme, až se všechen rozpustí. Ochutíme ho pár kapkami aromatického pomerančového oleje. Získáme tak velice voňavou a sladkou tekutinu.

Knedlíky po uvaření rychle vyndáme z vody a omastíme je trochu slunečnicovým olejem.

Na talíři je sypeme mletým mákem bez cukru, „pocukrujeme“ je obilným mlékem a osladíme připravenou medovou vodou s vůní pomeranče.

Poznámka: Moje babička knedlíky obalovala hned po vyjmutí z vody v mletém máku smíchaném s cukrem a polívala je rozpuštěným máslem. Říkala jim „kominíčci“.

Občas volím i tuto variantu, ale s mákem bez cukru a s následným politím medovou vodou a popř. posypáním obilným mlékem. V máku se musí knedlíky obalovat hned, dokud jsou vlhké, pak už mák nedrží. Máslem již také nemastíme, mák je tučný dost.

Moje slinivka švestkové knedlíky v množství tak 5–6 ks snese bez následků. Kdo už nemůže mák, posype si knedlíky třeba kukuřičnou strouhankou.

17 505 zobrazení článku
O autorce
4 Komentářů
  1. Petra Odpovědět
    Diky za užasné inspirace k vařeni. Něco tak dobrého sladkého nesladkého jsem už dlouho nejedla. Také jsem výrazně (i když z jiného zdravotního důvodu) musela upravit jídelniček a zde nacházím dalši a dalši nápady k chutným, zdravým a poměrně snadným jidlům.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Petro, moc mne potěšila Vaše odezva. Přeji hodně podobných chuťových zážitků :-)
  2. Martin Odpovědět
    Stránku jsem objevil předevčírem a vzhledem k tomu, že jsem byl nucen taktéž upravit svůj jídelníček (z jiného zdravotního důvodu), a tím tedy si začít vařit sám, což není zrovna jednoduché, když člověku nemá kdo poradit, protože s těmito surovinami nemají lidé zkušenosti a koukají na člověka jako na podivína. Děkuji mnohokrát za skvělou stránku. Tento recept jsem vyzkoušel jako první a výsledek byl fantastický, moc jsem si pochutnal. Ještě jednou díky. Velmi mám rád jáhly a jelikož mohu používat normální mléko, nejsem si jist, jak u Vašich návodů postupovat? Zde je voda, která se posléze zředí sušeným obilným mlékem. Nebyla by pro mne nějaká rada? Děkuji.
    • Alemari Odpovědět
      Určitě, pane Martine. Jestli se Váš dotaz týká množství mléka místo sušeného obilného nápoje, tak si dejte mléko v tom množství, co je zde uvedena voda. Maximálně o něco víc, možná cca 400 ml celkem, protože těch 40 g sušeného „mléka“ nějaký objem vytlačí, ale ne moc. Když by těsto bylo víc řídké, tak stačí zapracovat trochu mouky navíc. Protože nepoužívám kravské mléko vzhledem k jeho hlenotvorným účinkům, tak si připravuji takto alternativní mléko z obilného sušeného nápoje. Teď jsem možná ale nepochopila, čeho se týká Váš dotaz ohledně jáhel. Ty v tomto receptu nepoužívám. :-) Možná ale nevíte, v jakém množství mléka je pak vařit? Opět ve stejném, co je voda, ale a to ale zde zdůrazňuji. Bude se s tím muset míchat. Jáhly se v mléce rády připalují. To, že je vařím jenom ve vodě a pak přimíchávám sušený obilný nápoj má své opodstatnění i z toho důvodu, že se vaří bez mé asistence. Jenom si hlídám čas a tak občas na ně kouknu... :-) Nemusím u nich stát a míchat. Ale volba je na Vás. :-) Jestli jsem špatně dotaz pochopila, prosím, ještě se ozvěte. Zdravím a přeji krásný den. Alemari.

Zanechte odpověď

*