
Tyto knedlíky z těsta z kaše jsou snadnější na přípravu než podobné knedlíky z odpalovaného těsta. Ve vlažné vodě rozpustíme sušený obilný nápoj nebo použijeme již hotový, lehce osolíme a přimícháme odváženou celozrnnou špaldovou krupici nebo hrubou špaldovou mouku. Kvedlačkou rozmícháme a nalijeme do hrnce.
Za soustavného míchání uvaříme hodně hustou krupičnou špaldovou kaši, kterou povaříme asi 2 minuty.
Prochladlou kaši vyklopíme na vál posypaný špaldovou hrubou moukou, přidáme k ní celé vejce a tolik hrubé špaldové mouky až vznikne po zpracování hladké a tvarovatelné těsto.
Zbylou mouku si necháme na vále na oválení hotových knedlíků. Z těsta utvoříme váleček, který nakrájíme na stejné díly. Do jednotlivých kousků těsta zabalujeme švestky. Utvořené knedlíky ještě obalíme v mouce, abychom zabránili rozvaření.
Knedlíky vkládáme do vařící, mírně osolené vody. Pomalu a opatrně je po chvilce vařečkou jednou ode dna promícháme, aby se nepřichytily.
Knedlíky za varu postupně vyplavou. Uvařené jsou asi za 10 minut. Délka varu závisí i na síle „kabátku“.
Při vaření knedlíků si připravíme med na oslazení. V hrnečku med zalijeme teplou vodou a mícháme, až se všechen rozpustí. Ochutíme ho pár kapkami aromatického pomerančového oleje. Získáme tak velice voňavou a sladkou tekutinu.
Knedlíky po uvaření rychle vyndáme z vody a omastíme je trochu slunečnicovým olejem.
Na talíři je sypeme mletým mákem bez cukru, „pocukrujeme“ je obilným mlékem a osladíme připravenou medovou vodou s vůní pomeranče.