
Na trhu se již objevují letní jablka a brzy budou k dostání i ta velká, tzv. „štrúdláky“, která se do celozrnného závinu hodí nejvíce. Na přípravu těsta použijeme jemnou špaldovou mouku, rýžové „mléko“ a slunečnicový olej. Při pečení není použito žádné vejce, ani do těsta a ani na potření.
Špaldovou mouku nasypeme do mísy, přilijeme slunečnicový olej a rýžové „mléko“, připravené ze sušeného nápoje a vody nebo přímo rýžový nápoj v tekuté podobě. Vařečkou vymícháme jemné, mastné těsto.
Těsto bude dobře zpracované až se nebude chytat nádoby a všechna mouka se vstřebá. Pak je přikryjeme a necháme v ledničce asi ½ hodiny odpočinout, aby se špaldová mouka dobře provázala s tekutinou. Z připraveného odleženého těsta na pomoučeném vále vyválíme obdélník o délce dle velikosti plechu.
Na střední pruh nasypeme žitné klíčky a poklademe je strouhanými jablky, posypeme skořicí, oříšky, rozinkami, pokapeme medem a nakonec dáme opět vrstvu žitných klíčků.
Okraje přehneme přes střední pruh a závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Povrch potřeme sojovým nebo rýžovým „mlékem“ a posypeme sezamovým semínkem.
Pečeme dle síly těsta při teplotě v rozmezí 160-190 °C 50-60 minut.
Upečený závin necháme úplně zchladnout a pak krájíme řezy, které můžeme ještě „pocukrovat“ ovesným „mlékem“.
Podáváme třeba ke svačině s černou obilnou kávou.
Předpis na těsto na závin není z mé hlavy. Dostala jsem ho před lety od milé paní Renaty z prodejny zdravé výživy a převedla jsem v něm jenom skleničky na gramy.