Celozrnný jablečný závin

1 závin na plech | Při oslabené slinivce by 1-2 řezy neměly ublížit.

Ingredience:

Těsto:

  • 270 g jemné celozrnné špaldové mouky
  • 80 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“+ 150 ml teplé vody nebo 230 ml rýžového nápoje „Alnatura“
  • 70 g panenského slunečnicového oleje
  • 40 g jemné špaldové mouky na vyvalování

Náplň:

  • 200 g strouhaných jablek
  • 20 g hrubě sekaných vlašských ořechů
  • 20 g rozinek sultánek BIO
  • 50 g žitných klíčků
  • mletá skořice BIO
  • med
  • sezamové semínko
  • sušený nápoj „Oves Milk“ na „pocukrování“
  • trochu tekutého sojového nebo rýžového „mléka“ na potření před pečením

Na trhu se již objevují letní jablka a brzy budou k dostání i ta velká, tzv. „štrúdláky“, která se do celozrnného závinu hodí nejvíce. Na přípravu těsta použijeme jemnou špaldovou mouku, rýžové „mléko“ a slunečnicový olej. Při pečení není použito žádné vejce, ani do těsta a ani na potření.

Špaldovou mouku nasypeme do mísy, přilijeme slunečnicový olej a rýžové „mléko“, připravené ze sušeného nápoje a vody nebo přímo rýžový nápoj v tekuté podobě. Vařečkou vymícháme jemné, mastné těsto.

Těsto bude dobře zpracované až se nebude chytat nádoby a všechna mouka se vstřebá. Pak je přikryjeme a necháme v ledničce asi ½ hodiny odpočinout, aby se špaldová mouka dobře provázala s tekutinou. Z připraveného odleženého těsta na pomoučeném vále vyválíme obdélník o délce dle velikosti plechu.

Na střední pruh nasypeme žitné klíčky a poklademe je strouhanými jablky, posypeme skořicí, oříšky, rozinkami, pokapeme medem a nakonec dáme opět vrstvu žitných klíčků.

Okraje přehneme přes střední pruh a závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Povrch potřeme sojovým nebo rýžovým „mlékem“ a posypeme sezamovým semínkem.

Pečeme dle síly těsta při teplotě v rozmezí 160-190 °C 50-60 minut.

Upečený závin necháme úplně zchladnout a pak krájíme řezy, které můžeme ještě „pocukrovat“ ovesným „mlékem“.

Podáváme třeba ke svačině s černou obilnou kávou.

Poznámka: Z uvedeného množství těsta můžeme připravit i dva menší záviny místo jednoho. Bude se nám s nimi lépe pracovat a závin se bude snáz přenášet na plech.

Špaldovou celozrnnou mouku používám na pečení velmi často, především proto, že pečivo má úplně jinou chuť. Nevím proč, ale mám pocit, že je „povýšeno“ na cukroví.

Místo žitných klíčku můžeme použít i kukuřičnou strouhanku. Jakékoliv obilné klíčky však zvednou pečivu výživnou hodnotu a pomohou od přebytečné vlhkosti jako strouhanka.

Když peču pro druhé nějaké dobroty, většinou neodolám a i když mám oslabenou slinivku, ochutnám aspoň kousek. Tentokrát mi dva řezy závinu s černou kávou meltou vůbec neublížily a nezpůsobily žádné trávicí problémy.

Předpis na těsto na závin není z mé hlavy. Dostala jsem ho před lety od milé paní Renaty z prodejny zdravé výživy a převedla jsem v něm jenom skleničky na gramy.

34 247 zobrazení článku
O autorce
8 Komentářů
  1. GAba Odpovědět
    Moc Vám děkuji za tak perfektní stránky se zdravým vařením. Je to úžasné. Snažím se vařit zdravě a konečně jsem našla to, co jsem hledala. Moc děkuji..... Gaba
    • Alemari Odpovědět
      Tak to jsem moc ráda. Děkuji Vám, milá Gabo. Zdravím. Alemari
  2. lesněnka Odpovědět
    Milá Alemari, chci se zeptat, je-li nutné zrovna rýžové mléko. Nějak jej nemůžu sehnat. Byl by v tom velký rozdíl, kdybych použila např. sojové s vanilkovou příchutí? Děkuji za radu.
    • Alemari Odpovědět
      Možná jsem nedala úplně přesný název a nyní sháníte něco, co většinou ve zdravých výživách bývá k dostání, milá Lesněnko. Takže si nejdříve ujasníme pojmy. Myslím tím ten rýžový nápoj, který zmiňuji v článku Mléko, mléčné výrobky a jejich částečná náhrada. Raději ještě upřesním i do receptu, že je to rýžový nápoj „Zajíc“. Pakliže jej neseženete, můžete zkusit i jiná obilná „mléka“, neměl by být problém, ale vím, že rýžový nápoj je takový hutnější, protože obsahuje rýžovou mouku a mám pocit, že se to těsto pak lépe zpracovává, lépe se balí do závinu. Ale při troše trpělivosti jde vše :-) Zdravím a přeji pěknou neděli. Alemari
  3. Kaaacik Odpovědět
    Dobrý den, opět skvělý recept, právě si na tomhle závinu pochutnávám a je opravdu skvělý, jen žítné klíčky jsem nesehnala, tak jsem použila pšeničné, i tak je závin úžasný. Moc ráda peču a recepty od Vás jsou skvělé, dělala jsem i Vaše cukroví (rohlíčky, tlapky, linecké) a je jak jinak než super...Teď se snažím o kvásek a kváskovou vánočku, tak jsem na sebe zvědavá...Moc děkuji za skvělé recepty!!! Kacik :-)
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vám moc za pochvalný komentář, milá Kaciku :-). Jsem moc ráda, že Vám moje recepty v konečné podobě hotového pokrmu či pečiva, chutnají :-) Přeji hodně dalších úspěchů i při té vánočce... Srdečně zdravím. Alemari
  4. dana Odpovědět
    Dobrý den Alemari, chystám se upéct tento štrůdl. Vzhledem k tomu, že ho peču hlavně pro děti, ráda bych se vyhla sušenému nápoji. Nevím kolik mám, ale přidat do těsta vody, když zmíněný nápoj vynechám. Ještě bych se chtěla zeptat, zda používáte do receptů sezam loupaný či neloupaný? Děkuji
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá dano. Nu, mám tu uvedeno 150 ml vody a 80 g sušeného nápoje. Tu vodu tam dáte a sušený nápoj ne...Možná vody raději o něco méně, to budete muset vyzkoušet, aby se to nelepilo, on i ten sušený nápoj tam mám nějakou plnící složku...Nebo použijte tekuté mléko obilné a zde je to jednoduchá matematika, to převedete snadno..150 ml vody(ml = g)+ 80 g sušeného nápoje dá vzniknout 230 g tekutého nápoje, skoro i tolik v ml, v malém množství je rozdíl mezi vahou a objemem zanedbatelný :-), takže dáte 230 ml nebo g, jak chcete, nějakého rýžového nebo ovesného tekutého nápoje, již hotového, koupeného ve výživě nebo v DM drogerii. Semínko dávám loupané. Zdravím.

Zanechte odpověď

*