
O kvalitách a přednostech červené řepy bylo napsáno již mnoho. Častá konzumace je jenom ku prospěchu našemu zdraví, proto je dobré též pozměňovat způsoby jejího podání.V křenové omáčce a s přílohou může tato zelenina víc oslovit nejen své příznivce, ale i ostatní.
K přípravě budeme potřebovat červenou řepu, uvařenou nejlépe vcelku. Takto ji nebudeme muset při vaření mnoho hlídat a její následná příprava v omáčce bude snadnější než kdybychom řepu dusili předem nastrouhanou.
Je však možný i tento způsob, ale já dávám přednost zde uvedenému, protože si většinou část řepy připravím pak jako salát v umeoctu a pro omáčku oddělím jen potřebné množství dle požadovaných porcí.
Červenou řepu uvaříme tedy vcelku ve slané vodě a s uvedeným kořením, kterého dáme dle své úvahy. Na 7 středně velkých bulv asi tak 4 bobkové listy, 5 kuliček nového koření a po čajové lžičce kmínu i fenyklu. Bulvy vkládáme až do vařící vody.
Vaříme za dolévání horké vody zhruba tak 1–1,5 hodiny do měkka. Pak necháme prochladnout, bulvy oloupeme a odvážené množství na hrubo nastrouháme.
Další krok bude zahuštění. Ve studené vodě rozmícháme hladkou rýžovou mouku a přilijeme k nastrouhané řepě a za míchání zahříváme. V teplé, ještě nezhoustnuté omáčce rozmícháme a rozpustíme sušený rýžový nápoj. Přidáme současně i další koření do omáčky, kromě strouhaného křenu.
Omáčku povařením zahustíme a pak již jenom dochutíme sojovou omáčkou a polévkovým kořením, popřípadě trošku umeoctem a omastíme kvalitním panenským olejem. Mírně přisolíme mořskou solí.
Podáváme s vařenými bramborami a na ozdobu můžeme přiložit pár růžiček brokolice, kterou si ovaříme při vaření brambor v jednom hrnci s bramborami na jejich povrchu.
Kdo potřebuje více bílkovin, doporučuji jako přílohu jen krátce orestované marinované tofu, ale je chutné a i pro oko příjemné naservírování s vařenými vejci.