Červené fazole v křenové omáčce

3 porce

Ingredience:
  • 200 g suchých červených fazolí (400 g nabobtnaných)
  • 500 ml vody
  • špetka sušené bazalky
  • 35 g hladké rýžové mouky + 300 ml vody
  • 30 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“
  • 13–15 g strouhaného křenu
  • mořská sůl
  • trochu sojové omáčky „Tamari“ (cca ½ lžičky )
  • trošku umeocta
  • na přílohu vařené brambory

Fazole jsou pro lidský organizmus výborným zdrojem mnoha hodnotných živin. Obsahují kvalitní bílkoviny, sacharidy i množství minerálních a dalších tělu prospěšných látek. Je vhodné je zařazovat v zimním období, protože v teplé úpravě naše tělo zahřívají a dobře zasycují.

Červené fazole namočíme minimálně přes noc a pak je v čisté vodě uvaříme do měkka. Na porci počítáme asi tak 70 g suchých fazolí, dle toho pro koho je připravujeme.

Po namočení se jejich hmotnost zdvojnásobí a tak bude pokrmu dostatek, v našem případě pro tři dospělé.

Nabobtnané fazole zalijeme 500 ml studené vody a dáme vařit. Vaříme odkryté, aby nadýmavé látky mohly s parou odejít.

Pěnu ze začátku vaření odebereme a pak přidáme trochu bazalky pro vůni a také pro lepší stravitelnost výsledného pokrmu.

Doba varu závisí i od velikosti fazolí, ale bude se pohybovat kolem 50 minut. Vaříme-li pomalým varem a necháme-li vodu jen tak probublávat, mohla by nám vydržet celou dobu. V případě větší ztráty vodu doléváme, ale vždy jen vařící a v malém množství.

Zhruba po půl hodině varu můžeme fazole mírné přisolit. Uvařené fazole, které obsahují již jen minimální množství vody, jenom zahustíme. Ve studené vodě rozmícháme hladkou rýžovou mouku a vytvoříme záklechtku. Nalijeme ji k fazolím a povaříme 2–3 minuty. Současně v omáčce rozpustíme za míchání i sušený rýžový nápoj, který dodá mléčnou příchuť celé omáčce.

Úplně naposled pokrm mírně ochutíme přídavkem sojové omáčky Tamari a přidáme strouhaný křen. Více již nevaříme, abychom se nepřipravili o vitamíny z křenu a o jeho pikantní příchuť, která se varem snižuje. Celkovou chuť omáčky můžete ještě vylepšit zakápnutím umeoctem, který celý pokrm lehce okyselí. Ale již bez dalšího vaření, omáčka by se stala řídkou.

Fazole v křenové omáčce podáváme buďto přímo s celozrnným pečivem nebo můžeme jako přílohu použít brambory uvařené se solí a mletým kmínem.

Vizuální dojem osvěžíme čerstvou zeleninou, podanou jako obloha na talíři. To je již na vašem zvážení a na její sezónní dostupnosti.

Poznámka: O možnosti podat vařené fazole v křenové omáčce jsem možná někdy někde četla, nevím, ale tento recept jsem si vymyslela. Uvádím ho pro jeho jednoduchost a chutnost. Konečná chuť fazolí vás může docela překvapit a mohou se stát možná obohacením i vašeho jídelníčku.

Dovolím si uvést jedno malé upozornění. Hotový pokrm při dalším ohřevu nesmíme přivést úplně k varu, ale jen opatrně prohřát do teploty vhodné ke konzumaci. Omáčka by se stala vlivem kyselých látek řídkou až tekutou.

Pro oslabenou slinivku jsem fazole v této úpravě zatím nezkoušela. Obsah slupek mne varoval a mohly by oslabenému trávení dělat problémy.

Sdílení

    23 348 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *