
Preferování rybího masa vede určitě ke zdravějšímu způsobu stravování. Jistě, lze namítnout, že jeho šetrná příprava do dietního režimu je dosti jednotvárná. Je to upečení nebo podušení ve vlastní šťávě. Chutná a „lehká“ omáčka se zeleninou může náš názor na celý pokrm změnit.
Zeleninová omáčka, ochucená aromatickými bylinkami a trochu česnekem bude lehce pikantní a celý pokrm jenom obohatí a pozvedne.
Než se však zaměříme na její přípravu, dáme si vařit brambory na přílohu a pak si připravíme filé k pečení.
Vše lze dělat téměř souběžně, ale jsme-li v kuchyni sami, musíme si práci rozvrhnout, abychom neměli prostoje, a celý pokrm nám nezabral zbytečně moc času.
Brambory uvaříme ve slupce a po uvaření necháme mírně prochladnout. Pak je oloupeme. Připravíme si trochu sojového „mléka“ ze sušeného sojového nápoje na podlití. Stačí jedna lžíce do cca 100 ml vlažné vody.
Oloupané brambory za tepla rozšťoucháme, posolíme a dáme v hrnci zahřívat na sporák. Podlijeme je sojovým nápojem a mícháme. Propařující „mléko“ a sůl brambory ochutí.
Nakonec je omastíme kvalitním olejem a promícháme s čerstvou zelenou natí. Výborná je jemně sekaná petrželka, ale máme-li předpěstovanou řeřichu, doporučuji i tuto variantu. Je lehce pikantní a zase jiná. Libeček je dosti aromatický, s ním jenom opatrně…
Připravené šťouchané brambory vložíme s hrncem do peřin, a tak si je uchováme teplé.
Rybí filé máme většinou zmražené. Mírně je rozmrazíme, buďto ponecháním v teplé místnosti, nebo je vložíme pod horkou tekoucí vodu i s celým sáčkem. Nerozmrazujeme úplně, ale jen tak, aby šly porce od sebe oddělit. Jednotlivé porce filé z obou stran posolíme, omastíme olejem a bohatě pokmínujeme nejlépe mletým kmínem. Pokapeme je citrónovou šťávou.
Poklademe je na olejem vymaštěný plech a trochu podlijeme vodou. Nesmí nám ale „plavat“ :-). Překryjeme alobalem a dáme do trouby, kterou hodně předehřejeme (250°C i víc). Filé budeme nejdříve dusit 15-20 minut zakryté do měkka. Pak je odkryjeme a necháme ještě chvíli vypéct přebytečnou vodu.
Filé do dietního režimu raději mnoho nevysušujeme, aby nemělo ostrou kůrku. Spíš je ponecháme ve vytvořené šťávě, kterou je pak můžeme polít.
Hrášek s kukuřicí v hrnečku podlijeme vodou, přidáme uvedené sušené bylinky, mírně osolíme a dáme vařit. Asi tak po 10 minutách by mohla být zelenina měkká.
Po té přidáme sušený sojový nápoj a ve studené vodě rozmíchanou rýžovou mouku. Mícháme do zhoustnutí a pak omáčku provaříme 1-2 minuty.
Nakonec ji dochutíme umeoctem a tekutým polévkovým kořením nebo sojovou omáčkou. Jenom ale pár kapek, aby nám omáčka nezhnědla. Na úplný závěr přidáme rozetřený česnek. S česnekem velice opatrně. První přídavek nebývá v omáčce hned znát, ale po rozležení může být omáčka moc ostrá. Takže ochutnáváme. Přidat můžeme vždy…:-)
Teplou omáčku servírujeme k pečenému filé se šťouchanými brambory. Jídlo nám chutně a barevně doplní čerstvá rajčata.