Česneková omáčka se zeleninou

pro 2 osoby | Při oslabené slinivce s úpravami – viz pozn. dole. | Pro bezlepkovou dietu použít jenom sojovou omáčku „Tamari“, ta je vyrobena čistě ze soji.

Ingredience:

Na omáčku:

  • 100 g mražené kukuřice
  • 100 g mraženého hrášku
  • 300 ml vody na hrášek a kukuřici
  • 20–30 g česneku
  • ½ lžičky bazalky
  • ½ lžičky saturejky
  • 50 g hladké rýžové mouky
  • 50 g sojového nápoje s příchutí smetany „Zajíc“
  • 250–300 ml studené vody na záklechtku
  • 1 lžička umeocta
  • pár kapek tekutého polévkového koření bez glutamanu, popř. sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička panenského oleje (olivový, slunečnicový apod.)
  • mořská sůl

Pečené filé:

  • rybí filé (cca 400 g)
  • mořská sůl
  • panenský olivový olej
  • mletý kmín
  • citrón

Šťouchané brambory:

  • vařené brambory
  • sušený sojový nápoj s příchutí smetany„Zajíc“
  • čerstvá řeřicha, petrželová nať, libeček apod.
  • mořská sůl

Obloha:

  • rajčata

Preferování rybího masa vede určitě ke zdravějšímu způsobu stravování. Jistě, lze namítnout, že jeho šetrná příprava do dietního režimu je dosti jednotvárná. Je to upečení nebo podušení ve vlastní šťávě. Chutná a „lehká“ omáčka se zeleninou může náš názor na celý pokrm změnit.

Zeleninová omáčka, ochucená aromatickými bylinkami a trochu česnekem bude lehce pikantní a celý pokrm jenom obohatí a pozvedne.

Než se však zaměříme na její přípravu, dáme si vařit brambory na přílohu a pak si připravíme filé k pečení.

Vše lze dělat téměř souběžně, ale jsme-li v kuchyni sami, musíme si práci rozvrhnout, abychom neměli prostoje, a celý pokrm nám nezabral zbytečně moc času.

Brambory uvaříme ve slupce a po uvaření necháme mírně prochladnout. Pak je oloupeme. Připravíme si trochu sojového „mléka“ ze sušeného sojového nápoje na podlití. Stačí jedna lžíce do cca 100 ml vlažné vody.

Oloupané brambory za tepla rozšťoucháme, posolíme a dáme v hrnci zahřívat na sporák. Podlijeme je sojovým nápojem a mícháme. Propařující „mléko“ a sůl brambory ochutí.

Nakonec je omastíme kvalitním olejem a promícháme s čerstvou zelenou natí. Výborná je jemně sekaná petrželka, ale máme-li předpěstovanou řeřichu, doporučuji i tuto variantu. Je lehce pikantní a zase jiná. Libeček je dosti aromatický, s ním jenom opatrně…

Připravené šťouchané brambory vložíme s hrncem do peřin, a tak si je uchováme teplé.

Rybí filé máme většinou zmražené. Mírně je rozmrazíme, buďto ponecháním v teplé místnosti, nebo je vložíme pod horkou tekoucí vodu i s celým sáčkem. Nerozmrazujeme úplně, ale jen tak, aby šly porce od sebe oddělit. Jednotlivé porce filé z obou stran posolíme, omastíme olejem a bohatě pokmínujeme nejlépe mletým kmínem. Pokapeme je citrónovou šťávou.

Poklademe je na olejem vymaštěný plech a trochu podlijeme vodou. Nesmí nám ale „plavat“ :-). Překryjeme alobalem a dáme do trouby, kterou hodně předehřejeme (250°C i víc). Filé budeme nejdříve dusit 15-20 minut zakryté do měkka. Pak je odkryjeme a necháme ještě chvíli vypéct přebytečnou vodu.

Filé do dietního režimu raději mnoho nevysušujeme, aby nemělo ostrou kůrku. Spíš je ponecháme ve vytvořené šťávě, kterou je pak můžeme polít.

Hrášek s kukuřicí v hrnečku podlijeme vodou, přidáme uvedené sušené bylinky, mírně osolíme a dáme vařit. Asi tak po 10 minutách by mohla být zelenina měkká.
Po té přidáme sušený sojový nápoj a ve studené vodě rozmíchanou rýžovou mouku. Mícháme do zhoustnutí a pak omáčku provaříme 1-2 minuty.

Nakonec ji dochutíme umeoctem a tekutým polévkovým kořením nebo sojovou omáčkou. Jenom ale pár kapek, aby nám omáčka nezhnědla. Na úplný závěr přidáme rozetřený česnek. S česnekem velice opatrně. První přídavek nebývá v omáčce hned znát, ale po rozležení může být omáčka moc ostrá. Takže ochutnáváme. Přidat můžeme vždy…:-)

Teplou omáčku servírujeme k pečenému filé se šťouchanými brambory. Jídlo nám chutně a barevně doplní čerstvá rajčata.

Poznámka: Tuto omáčku jsem zařadila mezi pokrmy, které mohou obohatit dietní jídelníček mnoha lidem s oslabeným trávením, ale u nás jí klidně „slupnou“ i zdraví členové domácnosti.

Jídlo je lehké, dietní s obsahem kvalitních a tělu prospěšných tuků i bílkovin. V této variantě může být vhodné i pro oslabenou slinivku, ale s menším či velice nepatrným přídavkem česneku. Možná bych zvolila do omáčky raději česnek granulovaný, který dle mých osobních zkušeností oslabená slinivka lépe snáší. Také snese občas trochu dobře uvařeného hrášku i kukuřice, i když kukuřice není zrovna nejvhodnější, ale když se velice dobře pokouše a sní v klidu, tak ji tělo stráví. Samozřejmě, že můžeme také zvolit i jinou variantu zeleniny, třeba trochu mrkve nebo celeru. Rajčata na přílohu spařit a oloupat.

Můžeme-li se zříci česnekové chuti, bude omáčka spíš bylinkovo-zeleninová, ale připravena zdravějším způsobem, bez původní bešamelové jíškové omáčky. Ta je pro oslabené trávení dle mého názoru nevhodná, protože je uvařena z bílé mouky pražením na másle a následným povařením s vodou nebo mlékem.

Není vždy nutné omáčky připravovat naším českým způsobem rozvařením jíšky. Omáčky připravované vlastně ze slaných kaší jsou vhodnou alternativou a o mnoho zdravější.

Bylinky můžeme přidat do omáčky v sezóně čerstvé, máme-li.

16 395 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*