
Na česnekovém kuřeti není mnoho nového, různých variant jeho přípravy je nepřeberně. V tomto receptu jsem si ověřila spíš vhodnost jiné přílohy ke kuřeti než rýže a brambor. Tentokrát netradičně ječné krupky. I když jsou drobné, vaří se déle než rýže. Mohou však přinést novou chuť celému pokrmu.
Kuře omyjeme, ubrouskem osušíme a posolíme zvenku i zevnitř. Pekáč na kuře vymastíme olivovým olejem a také jím namastíme celý povrch kuřete, aby použité koření lépe ke kuřeti přilnulo. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Spařené oloupané mandle nasypeme spolu s cibulí do břišní dutiny kuřete a otvor zašpendlíme nebo zašijeme nití.
Potom povrch kuřete posypeme směsí koření, kterou si připravíme z bazalky, z koření „Maso na šalvěji“ a mletého rozmarýnu.
Kuře dáme do vymaštěného pekáče, bohatě obložíme oloupanými stroužky česneku, podlijeme vodou asi do výše 2 cm, přikryjeme a dáme péci do předehřáté trouby.
Pečeme asi 1 hodinu při 300–350 °C. Při pečení vždy po 15 minutách kontrolujeme. V půli pečení kuře obrátíme. Podléváme dle potřeby vodou, aby se šťáva nevypekla. Když je kuře měkké, odkryjeme je a necháme ještě asi 15 minut péci odkryté, aby se udělala „kůrčička“.
Mezitím co se kuře peče, si uvaříme drobné ječné krupky. Odměřené nebo odvážené množství zalijeme vodou a dáme vařit. Při vaření krupky nabudou a budeme ještě potřebovat další vařící vodu na občasné dolévání. Celkem ještě asi 400ml vody. Při varu osolíme, přidáme uvedené koření a v závěru krupky omastíme lžící řepkového oleje a dochutíme sojovou omáčkou Tamari. Dobře promícháme.
Uvařené krupky vložíme do peřin. Jednak tam „dojdou“ a také nám tam vydrží teplé.
Pečené kuře naporcujeme, naservírujeme na talíře s kopečky curry krupek a obložíme upečeným česnekem, cibulí a mandlemi. Talíř doplníme pořádnou porcí jakéhokoliv zeleninového salátu. Zde byl zvolen jako další příloha salát z červeného zelí se sezamem.