Česnekové kuře s curry krupkami

4 porce

Ingredience:

Pečené kuře:

  • 1 celé kuře
  • 2 cibule
  • velká hrst očištěných stroužků česneku
  • 30–40 g oloupaných mandlí do kuřete
  • koření „Maso na šalvěji“, bazalka, rozmarýn
  • panenský olivový olej
  • mořská sůl

Curry krupky:

  • 100 ml ječných krupek č.3 (cca 100 g)
  • 200 ml vody a ještě cca 400ml na dolévání
  • mořská sůl
  • curry, bazalka, koření „Maso na šalvěji“„Horalka“, kurkuma
  • sojová omáčka „Tamari“
  • panenský řepkový olej

Na česnekovém kuřeti není mnoho nového, různých variant jeho přípravy je nepřeberně. V tomto receptu jsem si ověřila spíš vhodnost jiné přílohy ke kuřeti než rýže a brambor. Tentokrát netradičně ječné krupky. I když jsou drobné, vaří se déle než rýže. Mohou však přinést novou chuť celému pokrmu.

Kuře omyjeme, ubrouskem osušíme a posolíme zvenku i zevnitř. Pekáč na kuře vymastíme olivovým olejem a také jím namastíme celý povrch kuřete, aby použité koření lépe ke kuřeti přilnulo. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Spařené oloupané mandle nasypeme spolu s cibulí do břišní dutiny kuřete a otvor zašpendlíme nebo zašijeme nití.

Potom povrch kuřete posypeme směsí koření, kterou si připravíme z bazalky, z koření „Maso na šalvěji“ a mletého rozmarýnu.

Kuře dáme do vymaštěného pekáče, bohatě obložíme oloupanými stroužky česneku, podlijeme vodou asi do výše 2 cm, přikryjeme a dáme péci do předehřáté trouby.

Pečeme asi 1 hodinu při 300–350 °C. Při pečení vždy po 15 minutách kontrolujeme. V půli pečení kuře obrátíme. Podléváme dle potřeby vodou, aby se šťáva nevypekla. Když je kuře měkké, odkryjeme je a necháme ještě asi 15 minut péci odkryté, aby se udělala „kůrčička“.

Mezitím co se kuře peče, si uvaříme drobné ječné krupky. Odměřené nebo odvážené množství zalijeme vodou a dáme vařit. Při vaření krupky nabudou a budeme ještě potřebovat další vařící vodu na občasné dolévání. Celkem ještě asi 400ml vody. Při varu osolíme, přidáme uvedené koření a v závěru krupky omastíme lžící řepkového oleje a dochutíme sojovou omáčkou Tamari. Dobře promícháme.

Uvařené krupky vložíme do peřin. Jednak tam „dojdou“ a také nám tam vydrží teplé.

Pečené kuře naporcujeme, naservírujeme na talíře s kopečky curry krupek a obložíme upečeným česnekem, cibulí a mandlemi. Talíř doplníme pořádnou porcí jakéhokoliv zeleninového salátu. Zde byl zvolen jako další příloha salát z červeného zelí se sezamem.

Poznámka: Toto jídlo je v uvedené kombinaci výživné a z hlediska obsahu hodnotné, ale pro oslabenou slinivku je zde mnoho složek ke trávení, proto v této skladbě nedoporučuji.

Vhodnější je stravu dělit. Kdo snese, tak maso se salátem nebo jiná varianta je příloha se zeleninou. Já jsem si připravené ječné krupky pro svoji dietu dala se zeleninovým salátem a moje slinivka neprotestovala. Kuře peču již jenom pro druhé, sama je nemusím.

Česnekové kuře mají v mé rodině v oblibě s jakoukoliv přílohou a tak občasná změna není na škodu. Ječné kroupy mají své výživné hodnoty a dle mého soudu jsou lepší než brambory, které mohou nadýmat.

Sdílení

    11 498 zobrazení článku
    O autorce
    Jeden komentář
    1. Bali Odpovědět
      krásný recept ;-) z krupek mám ráda rizoto , ale dělávám i salát. Jako příloha je opravdu fajn.

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *