Česnekové rizoto s ďobačkami

2-3 porce

Ingredience:
  • cca 230 g rýže parboiled + 600 ml vody
  • 1 balíček „Sviadnovských ďobaček“ (150 g), nyní „Ďobáčky“
  • 125 g cibule
  • 30 g pórku
  • 80 g zelené papriky
  • 400 g rajčat
  • 2 rovné lžičky koření „curry“
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • ½ lžičky estragonu
  • 2–3 velké stroužky česneku (podle vlastní chuti)
  • 1 lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • 4 lžíce panenského olivového oleje (cca 45 g)
  • 25 g pažitky
  • mořská sůl

Sojové maso v naší rodině zdomácnělo, ale svoji prioritu si nadále drží „Ďobáčky“, které jsou již předupraveny a pokrmy jsou z nich hotovy „raz dva“ a všechny jsou velmi chutné. Z jednoho balení je možno nasytit i více lidí, když je zapracujeme třeba do rizota.

Rizoto ráda připravuji z rýže parboiled, která je po uvaření sypká a dobře se míchá s ostatními surovinami. Rýži si promyjeme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Vaření je sice delší než u klasické hlazené bílé rýže, ale chuťově je, alespoň podle mne, rýže parboiled s rýži bílou nesrovnatelná.

Po uvedení k varu rýži jednou ode dna promícháme a pak ji necháme již bez míchání pomalu probublávat. Vaříme ji mírným varem, kontrolujeme průběžně množství vody, a je-li potřeba dolít, tak dolíváme vodu vařící. Cca po 30 minutách, máme-li vodu téměř vyvařenu, dáme hrnec s rýží, zabalený do utěrky, do peřin. Rýže se uchová teplá a také krásně „dojde“.

Na olivovém oleji necháme zesklovatět jemně pokrájenou cibulku, pak přidáme pórek, pokrájený na drobno a zelenou papriku, nakrájenou na proužky. Zeleninovou směs posypeme curry kořením, krátce orestujeme a podlijeme asi 200 ml vody. Povaříme, trochu necháme vydusit a pak vložíme „Ďobáčky“ a další koření.

Ochutíme sojovou omáčkou „Tamari“, zlehka dosolíme a přidáme mixovaná rajčata. Po zalití je necháme provařit a podusíme je tak dlouho, až se jimi zeleninová směs mírně zahustí.

Rozetřený česnek přidáme do jídla úplně v závěru a pak do směsi již jenom zamícháme uvařenou rýži a jemně nakrájenou pažitku, která pikantnost pokrmu podpoří.

Je-li rýže ještě teplá, dál pokrm neprohříváme a servírujeme. Rizoto na talíři ozdobíme čerstvou zeleninou a třeba i snítky petrželové natě.

Poznámka: Rajčata do rizota používám mixovaná, protože vytvoří chutnou omáčku a chuťově celé rizoto dobře sjednotí.

Množstvím česneku, které mohu pro ostatní členy rodiny dávat téměř do všeho, kromě sladkých jídel :-), si řídíme pikantnost pokrmu. Proto jsem pro oslabenou slinivku pokrm jenom chutnala v ústech a raději nekonzumovala.

Také mi „sedí“ lépe dělená strava a byť je zde rostlinná bílkovina, je to přece jenom bílkovina, a tu s rýží raději nejím. Ale kdo nemá slinivku oslabenou, tomu bude tento pikantní pokrm po chuti.

Nemáme-li „Sviadnovské ďobačky“nahradíme je sojovými nudličkami, které uvaříme ve slané vodě, a naložíme je do koření jako např. u receptu Pikantní sojové rizoto.

Sdílení

    17 724 zobrazení článku
    O autorce
    3 komentáře
    1. Lucie Odpovědět
      VYNIKAJÍCÍ!
    2. RadulaN Odpovědět
      Mila Alemari, predem Vas moc zdravim a chtela bych vyjadrit dik a poklonu nad tak prijemne a vrele napsanymi strankami.. V soucasne dobe se zdravou vyzivou zacinam, tudit si vazim Vasich cennych rad, informaci a tipu.. Uprimne asi mluvim za vsechny zacatecniky- cim vic se venujeme cteni a prochazeni vsech tech produktu zdrave vyzivy, tak nam z nich pomalu a jiste vznika v mozku kolotoc.. :-) Tudiz Vam moc dekujeme, ze nam pomahate trosku pribrzdit :-) Toto rizoto je prvni "zdravy" recept co jsem uvarila a je vynikajici.. I doma se vsem delali boule za usima..:-) Uz se tesim az vyzkousim dalsi receptik.. Mejte se moc krasne Radula
      • Alemari Odpovědět
        Milá RaduloN, vřelý dík. Tak to jste mě moc potěšila svými slovy. Jsem ráda, že mohu být nějak nápomocna. Držím moc palce k dalšímu vaření a mějte se jen nádherně. Alemari P.S. : Ještě doplňuji, milá Radulo, že ten druhý téměř totožný komentář jsem smazala, ale došel, nebojte se. Komentáře se Vám hned nezobrazí, pouze až je někdo schválí, no, abych pravdu řekla, až si je přečtu a zveřejním je :-)

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *