
Salát z čínského zelí s mrkví a koprem uvádím především pro ty z nás, kteří trpí na oslabenou slinivku. Všelijaké saláty z mnoha surovin nejsou vždy při oslabeném trávení vhodné. Tento salát svoji jednoduchostí můžeme přiřaditi jako doplněk k mnoha bezmasým pokrmům.
Příprava je velmi snadná a rychlá. Očištěnou, omytou mrkev nastrouháme a čínské nebo správněji pekingské zelí rozebereme na jednotlivé listy. Listy promyjeme a nakrájíme na velmi jemno. Ke krájení čínského zelí používám robot, který zelí na krouhači pěkně drobně nalístkuje.
Obě nakrájené zeleniny smícháme nejlépe dvěma vidličkami, pokapeme umeoctem a pak teprve velice zlehka osolíme. Přidáme lžíci olivového nebo řepkového oleje a vše zasypeme krájeným čerstvým koprem.
Salát promícháme, dáme vychladit a použijeme buďto samostatně k vařené rýži, pečeným bramborům, nějakému pečivu nebo obilným plackám. Jak komu bude vyhovovat.