Cizrnová polévka

3 porce  | Při oslabené slinivce jen malá porce.

Ingredience:
  • 400 g uvařené cizrny
  • 1 l zeleninového vývaru (popř. 1 l vody + 2 kostky BIO zeleninového bujónu)
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • ½ lžičky sušené majoránky
  • 1 celá lžička koření „Horalka“
  • 1 lžíce panenského řepkového oleje
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • čerstvá petrželová nať

Dobrá sytící polévka se hodí v každém ročním období, i když v létě asi spíš v chladnějších dnech. Je vhodná k obědu nebo i samostatně k večeři. Cizrna je považována za nejkvalitnější z luštěnin a co do chuti je nezaměnitelná.

Nemáme-li uvařenou cizrnu, tak budeme potřebovat asi 200– 230 g cizrny v suchém stavu, kterou necháme nabobtnat, nejlépe přes noc. Vodu slijeme a dále ji uvaříme dle uvedeného návodu.

Chceme-li mít polévku hodně jemnou, tak cizrnu co nejvíce zbavíme i slupek, ale připravujeme-li ji pro zdravé strávníky, použijeme cizrnu tak jak je uvařena i se zbylou tekutinou.

Budeme-li cizrnu loupat, tak pro zachování minerálů, které se vyvařily z cizrny do vody, vodu po vaření slijeme zvlášť a k oloupání cizrny použijeme studenou vodu dle uvedeného návodu. Slitou tekutinu z cizrny pak vrátíme též do polévky.

Jestliže se nám téměř všechna voda při vaření cizrny vyvaří, nic se neděje. Připravíme si silný zeleninový vývar, kterým vytvoříme cizrnové polévce tekutý základ. Pro úsporu času mnohdy použiji i 2 BIO zeleninové kostky, které rozvařím v 1 litru vody.

V prochladlém vývaru rozmixujeme uvařenou cizrnu i se zbylou tekutinou, ve které se cizrna vařila, a ještě krátce vše povaříme s uvedeným kořením. Dochutíme sojovou omáčkou Tamari, dle potřeby osolíme. Většinou však stačí chuť přímo samostatného vývaru či připraveného bujónu z kostek.

V závěru ještě mírně omastíme kvalitním panenským olejem z prvního lisování a na talíři polévku zpestříme čerstvou petrželovou natí, která nám dodá pár vitamínů. Pokrm podáváme buďto samotný, protože polévka je sytá, nebo s vhodným pečivem dle naší diety nebo chuti.

Poznámka: Cizrnovou polévku lze v malé porci jíst i s oslabenou slinivkou, máme-li ji právě v klidovém stavu. Je to sytící polévka, vhodná pro mladý a rostoucí organismus, plná kvalitních stavebních a výživných látek. Cizrnová polévka je ještě lepší a chutnější, je-li přimixována i vařená zelenina z vývaru.

Sdílení

    88 784 zobrazení článku
    O autorce
    4 komentáře
    1. Lucie Odpovědět
      Opět výborná polévka! Děkuji za recept.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Lucie, jsem moc potěšena, že chutná. Zdravím. Alemari
    2. siskaborova Odpovědět
      Dobry den, tak po te se jen zaprasilo! Vynikajici, dekuju moc a jdu hledat dalsi inspiraci. Alena
      • Alemari Odpovědět
        Milá Alenko, děkuji za odezvu. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *