Cizrnová pomazánka s křenem a chia semínky

miska – cca 600 g pomazánky | Pro oslabenou slinivku je v množství na pár kváskových chlebíčků vhodná. Samotná pomazánka je bezlepková.

Ingredience:
  • 330 g uvařené a částečně i oloupané cizrny (cca 160 g v suchém stavu)
  • 5 lžic převařené nejlépe ještě horké vody
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžíce panenského kmínového oleje (např. „Solio“)
  • 1,5 lžíce umeocta
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička kvalitní hořčice bez cukru (Delikates Alnatura apod.)
  • 20 g namixovaných chia semínek (popř. lněných semínek)
  • 120 g jemně pokrájené cibulky
  • 15-20 g strouhaného čerstvého křenu
  • 1-2 lžičky čerstvé nebo mražené jemně krájené bazalky
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 2 lžíce přepuštěného másla „ghí“
  • mořská sůl na dochucení
  • případně ještě trochu instantní rýžové kaše na zahuštění (ale nemusí nutně být)

U pomazánek z cizrny  někdy stačí prohodit pár ingrediencí a máme novou příchuť. S křenem bude mírně pikantní a tělu prospěšná nejen obsahem cizrny, ale i přídavkem chia semínek. Můžete ji použít na kváskové chlebíčky pro sváteční stůl ať již na Vánoce nebo na Silvestra.

Nejdříve si připravíme cizrnu a částečně ji zbavíme slupek dle již dříve uvedeného postupu v článku. Cizrnu vaříme zpočátku neosolenou a také nepřikrytou. Solíme až v závěru varu. Celková doba varu bude minimálně hodinu.

Uvařenou, ochlazenou a i sloupnutou cizrnu vložíme do mixéru a za postupného přídavku všech tekutých složek začneme mixovat. Přidáme i pokrájenou, spařenou a scezenou cibulku a cizrnu dokonale rozmixujeme do krémové struktury.

Připravenou směs vyklopíme do mísy a mixér vytřeme stěrkou. Teprve nyní v míse budeme  pomazánku dochucovat a zahušťovat.

Čerstvou nebo popř. mraženou bazalku přidáváme do pomazánky také ručně až při zahuštění, protože jejím rozmixováním by pomazánka dostala nazelenalou barvu. Vše dobře vařečkou nebo metličkou promícháme. Dosolíme dle chuti, ale raději méně, protože se pomazánka ještě rozleží. Pomazánku zjemníme změklým přepuštěným máslem, které si buďto připravíme sami nebo je zakoupíme jako „ghí“. 

Chia semínka si namixujeme těstě před použitím, aby nebyla dlouho vystavena vzduchu, kde by oxidovala. Zamícháme do pomazánky. Bude stačit 20 g. Jejich schopnost bobtnat a zahušťovat se projeví až po vychlazení pomazánky, proto zachovejte klid, když se pomazánka bude i po přídavku chia seminek zdát řidší. Přídavkem lžičky instantní rýžové mouky můžeme vždy pomazánku zahustit i dodatečně.

Úplně v závěru dochutíme čerstvě nastrouhaným křenem a lžičkou hořčice a tak docílíme pikantnosti, kterou sneseme nebo máme rádi.

Připravenou pomazánku přemístíme z mísy do nádoby, ve které ji budeme přechovávat a dáme ji vychladit. Krátce uleželou a vychlazenou pomazánku mažeme na krajíčky kváskového chleba a jako přílohu volíme zeleninový salát z červené řepy nebo z čínského zelí s koprem nebo obojí :-)

Poznámka: Množství  hořčice, soli nebo křenu je pouze na vašem zvážení. Mému trávení s oslabenou slinivkou křen v malém množství  nevadí, i když nutriční terapeuti pro oslabenou slinivku křen většinou zakazují úplně. Má zkušenost je trochu odlišná. Pokud křenu nedám tolik, že pak jím pomazánku s kapesníkem :-), tak vnímám, že trávení podporuje a tělu dodává cenné vitamíny.

Odstraněním slupek z cizrny se pomazánka velice zjemní. Slupky by určitě šly také rozmixovat, ale pro děti a osoby, které mají již potíže s trávením, bych částečné zbavení slupek provedla určitě.

Chia semínka jsou v poslední době velmi vyhledávanou zdravou potravinou. Jedná se o drobná semínka šalvěje hispánské (salvia hispanica). Původně pocházejí z Latinské a Střední Ameriky. Jsou vydatným zdrojem mnoha proteinů, sacharidů, mastných kyselin, antioxidantů a celého spektra potřebných prvků, proto jsou často označována jako superpotravina.

Pakliže chia semínka nemáme, můžeme použít i namixovaná lněná semínka. Udělají nám vcelku podobnou službu i co do obsahu výživných látek a zahuštění. Samotná pomazánka je bezlepková a při použití bezlepkového pečiva bude vhodná i do této diety.

21 230 zobrazení článku

Zanechte odpověď

*