
Chuť výživné pomazánky z cizrny můžeme velmi ovlivnit přídavkem dalších složek. Změna druhu použité uvařené zeleniny, oleje a přídavek ochucujících ingrediencí nám udělá z pomazánky zase úplně jinou. Tato varianta je výrazná svoji pikantností a též i barevností.
Cizrnu si necháme nabobtnat jeden až dva dny, dle toho, jak rychle a na kdy pomazánku potřebujeme připravit. Podrobný postup další přípravy a vaření je uveden v článku Jak uvařit a připravit cizrnu. Je dobré se s ním seznámit a zvolit si také, zda použijeme na pomazánku cizrnu raději sloupnutounebo ji ponecháme se slupkami, které nám sice zaručují dostateknestravitelné vlákniny, ovšem ta může působit v těle s oslabeným trávením nežádoucí nadýmání.
Postup přípravy pomazánky je pak sám o sobě velmi jednoduchý. Uvařenou cizrnu, popřípadě oloupanou, namixujeme v robotus vařenou mrkví, tekutými složkami, což jsou panenský olivový olej, polévkové koření bez glutamanu, umeocet a sojová omáčka „Tamari“, do roztíratelné konzistence.
Ochutíme estragonem, strouhaným křenem a v závěru lehce dosolíme. Protože umeocet je slanokyselý, tak solíme již opatrně.
Podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou ke svačině nebo kdo rád, tak i k snídani.