Cizrnová pomazánka s křenem

miska – cca 450 g pomazánky | Pro bezlepkovou dietu vyloučit tekuté polévkové koření, obsahuje fermentovanou pšenici.

Ingredience:
  • cca 320 g uvařené a sloupnuté cizrny (150 g v suchém stavu)
  • 100 g uvařené mrkve
  • 1 lžíce tekutého polévkového koření bez glutamanu
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžička umeocta
  • ½ lžičky estragonu
  • ½ lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička strouhaného křenu
  • trochu mořské soli

Chuť výživné pomazánky z cizrny můžeme velmi ovlivnit přídavkem dalších složek. Změna druhu použité uvařené zeleniny, oleje a přídavek ochucujících ingrediencí nám udělá z pomazánky zase úplně jinou. Tato varianta je výrazná svoji pikantností a též i barevností.

Cizrnu si necháme nabobtnat jeden až dva dny, dle toho, jak rychle a na kdy pomazánku potřebujeme připravit. Podrobný postup další přípravy a vaření je uveden v článku Jak uvařit a připravit cizrnu. Je dobré se s ním seznámit a zvolit si také, zda použijeme na pomazánku cizrnu raději sloupnutounebo ji ponecháme se slupkami, které nám sice zaručují dostateknestravitelné vlákniny, ovšem ta může působit v těle s oslabeným trávením nežádoucí nadýmání.

Postup přípravy pomazánky je pak sám o sobě velmi jednoduchý. Uvařenou cizrnu, popřípadě oloupanou, namixujeme v robotus vařenou mrkví, tekutými složkami, což jsou panenský olivový olej, polévkové koření bez glutamanu, umeocet a sojová omáčka „Tamari“, do roztíratelné konzistence.

Ochutíme estragonem, strouhaným křenem a v závěru lehce dosolíme. Protože umeocet je slanokyselý, tak solíme již opatrně.

Podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou ke svačině nebo kdo rád, tak i k snídani.

Poznámka: Ze sloupnuté cizrny je pomazánka lépe stravitelná i pro lidi s oslabenou slinivkou. Přídavek vařené zeleniny můžeme ještě podpořit větším množstvím mrkve, čímž dodáme pomazánce ještě více betakarotenu.

Pikantnosti pomazánky regulujeme obsahem strouhaného křenu, který trávení podporuje, ale ve velkém množství se pak může stát, že jíme pomazánku s kapesníkem :-).

Betakaroten patří mezi velmi silné antioxidanty a chrání buňky našeho těla před poškozením, zejména působením UV záření. Naše tělo si z betakarotenu vytváří i vitamín A a tak je pro tělo významný hlavně pro udržení zdravé kůže, sliznic a oddálení známek stárnutí (vyšší koncentrace karotenu udržuje mladistvý vzhled pokožky).

Důležitou vlastností betakarotenu je podpora a udržení správné funkce zraku a prevence před šeroslepostí. Betakaroten stimuluje také velmi imunitní systém, pomáhá urychlovat hojení ran a je vhodnou prevencí vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Karoteny obecně jsou rozpustné v tucích a tak spolu s olejem je tento provitamín A lépe tělem přijímán a je tak zajištěna následná tvorba samotného vitamínu A.

Zvýšená spotřeba vitamínu A je při sledování televize, práci na počítači nebo při špatném osvětlení, ale i při požívání alkoholu, léků či kouření, proto je velmi prospěšné tělu tyto látky dodávat v dostatečném množství.

Cizrnová pomazánka s křenem je velmi chutná i jako hlavní chod s nějakým čistě zeleninovým salátem, když nemáme čas vařit. K večeři bych ji ale nevolila, protože oslabená slinivka večer hůře tráví syrovou zeleninu a i luštěninová pomazánka je s pečivem pak nedělená strava a tu ještě občas snesu v poledne. Večer je dobré slinivku zatěžovat co nejméně a volit raději stravu vařenou a dělenou.

Samotná pomazánka je bezlepková. S vhodným pečivem ji mohou zařadit do jídelníčku i lidé nemocní celiakií.

15 946 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*