
Cizrnu nejdříve prohlédneme a vyřadíme z ní případné tmavé kuličky. Přebranou cizrnu zalijeme vodou a necháme 1–2 dny bobtnat a klíčit při pokojové teplotě. Vodu vyměňujeme. Až má cizrna malé klíčky, vodu slijeme a následně v čisté vodě cizrnu uvaříme do měkka.
Vaří se déle, asi jako fazole, 40–50 minut.
Při vaření nesolíme, leda až ke konci varu. Cizrnu i s vodou, ve které jsme ji vařili, dáme do mixéru a rozmixujeme na jemné pyré.
Je dost pravděpodobné, že budeme muset ještě přilít převařenou vodu, aby mixér vůbec jel. Pyré osolíme a vyklopíme zpět do hrnce. Lehce ochutíme kořením, přikápneme sojovou omáčku Tamari a ještě prohřejeme.
V závěru omastíme lžičkou slunečnicového oleje.
Podáváme s cibulkou mírně orestovanou na olivovém oleji a kdo rád tak s pečivem.