
Chutnou a výživnou pomazánku můžeme připravit z uvařené čočky. Velkozrnnou čočku přebereme, promyjeme a necháme alespoň 8 hodin bobtnat. Z nabobtnalé čočky slijeme vodu a čočku dáme vařit do čisté neosolené vody. Vaříme s estragonem a bazalkou hodně do měkka asi 50 minut.
Solíme až v závěru varu. Až se nám voda skoro vyvaří, čočka by měla být už měkká.
V jiném hrnci si uvaříme trochu jáhel na zahuštění pomazánky. Jáhly prohlédneme, odstraníme tmavá zrníčka a případné nečistoty, promyjeme a 3 x spaříme vařící vodou. Dáme vařit s uvedeným množstvím vody.
Vodu osolíme, přidáme bazalku, koření „Horalku“, mletý kmín a jáhly vaříme tak dlouho, až se voda vyvaří. Zde je důležité přebytečnou vodu hodně odpařit, aby jáhly při chladnutí tuhly. Množství vody mám již vyzkoušeno tak, aby byly jáhly právě dovařené.
Prochladlou uvařenou čočku rozmixujeme v sekacím robotu na kaši, omastíme řepkovým olejem a při mixování přidáváme postupně studené uvařené jáhly. Pak přidáme krájenou a dobře spařenou cibulku, BIO hořčici bez cukru a lehce okyselíme umeoctem. Nakonec přimícháme posekanou zelenou pažitku, dle chuti dosolíme a připravenou pomazánku vychladíme.
Pomazánku mažeme na žitný chléb a podáváme s čerstvou zeleninou.
Jáhly kupuji od různých výrobců. Nejraději však od Kučírků firma Natural. Nesledovala jsem nikdy, zda jsou hořké nebo sladké. Jáhly rády podléhají oxidaci a vlastně na povrchu žluknou, ale tato hořkost lze odstranit.
Doopravdy nevím, co děláte špatně, ale osobně se mi ještě nestalo, že bych měla jáhly po spaření a uvaření hořké. Jenom jednou se mi stalo, že jsem si koupila přímo jahelnou mouku a ta byl hořká a i kaše, kterou jsem z ní uvařila. Od té doby si již jahelnou mouku nekupuji, protože je velice choulostivá na žluknutí a s moukou se už nedá nic dělat, jenom vyhodit. Protože nevím, jak postupujete při spařování jáhel, raději přesně popíšu co s nimi dělám. Mám ověřené dva postupy.
Při jednom si prostě odvážené množství v hrnci přeliji vařící vodou, chvilečku promíchám a vodu přes sítko vyliji. Tento postup opakuji ještě dvakrát. Vždy spařuji novou čistou vařící vodou. Naposled scezené jáhly zaliji odměřeným množstvím čisté studené vody a dám vařit.
Jiný trochu snadnější způsob na manipulaci je následující. Vezmu si jemný cedník a stejně velkou misku, která ho trochu přesahuje. Do cedníku dám jáhly a přeliji vařicí vodou. Nechám cedník ponořený v misce, lžíčkou jáhly promíchám, cedník nadzvednu a vodu vyliji. Postup opět opakuji ještě dvakrát a nakonec jáhly z cedníku vyklepnu do nádoby, zaliji odměřeným množstvím studené čisté vody a dám vařit.
V obou případech se případná hořká mastná vrstvička ze slupky rozpustí do vody a odteče a tak jsou jáhly ošetřeny a nejsou hořké.
Přeji Vám, ať se Vám spařování a vaření jáhel podaří a jsou sladké jako ty, ze kterých dělám dezerty nebo kaše. AlemariP.S.: Pakliže najdete ještě nějakou nesrovnalost, kdokoliv :-). klidně mi napište. Nejsem neomylná a mám své zásady vžité pod kůží, ale chápu, že pokud se čtenář dostane na ojedinělý recept, kde něco opomenu zopakovat, může ho to zmýlit a vést k nesprávným domněnkám....Ještě dopisuji...Olej jistě můžete dát i olivový. Já píšu vždy přesně to co jsem použila a nezkouším jiné varianty, jen někdy...Mé recepty nejsou dogma, jistě Vám mohou sloužit i jen k inspiraci a dle svého si můžete suroviny měnit...Co se týče hořčice. Je s podivem, ale její složky mému trávení nevadí...Ale jsme každý jiný a tak musíte sama zvážit...AM