Čočková pomazánka s pažitkou

miska – cca 550 g pomazánky | Pro bezlepkovou dietu zvolit i bezlepkové pečivo nebo rýžové chlebíčky.

Ingredience:
  • 100 g velkozrnné čočky
  • 500 ml vody na čočku
  • 60 g jáhel
  • 300 ml vody na jáhly
  • 120 g jemně krájené a spařené cibulky
  • koření „Horalka“, estragon, bazalka, mletý kmín
  • 4–5 lžic panenského řepkového oleje
  • 60–80 g jemně krájené pažitky
  • 1 lžička umeocta
  • 2 lžičky BIO hořčice „Dijon“
  • mořská sůl

Chutnou a výživnou pomazánku můžeme připravit z uvařené čočky. Velkozrnnou čočku přebereme, promyjeme a necháme alespoň 8 hodin bobtnat. Z nabobtnalé čočky slijeme vodu a čočku dáme vařit do čisté neosolené vody. Vaříme  s estragonem a bazalkou hodně do měkka asi 50 minut.

Solíme až v závěru varu. Až se nám voda skoro vyvaří, čočka by měla být už měkká.

V jiném hrnci si uvaříme trochu jáhel na zahuštění pomazánky. Jáhly prohlédneme, odstraníme tmavá zrníčka a případné nečistoty, promyjeme a 3 x spaříme vařící vodou. Dáme vařit s uvedeným množstvím vody.

Vodu osolíme, přidáme bazalku, koření „Horalku“, mletý kmín a jáhly vaříme tak dlouho, až se voda vyvaří. Zde je důležité přebytečnou vodu hodně odpařit, aby jáhly při chladnutí tuhly. Množství vody mám již vyzkoušeno tak, aby byly jáhly právě dovařené.

Prochladlou uvařenou čočku rozmixujeme v sekacím robotu na kaši, omastíme řepkovým olejem a při mixování přidáváme postupně studené uvařené jáhly. Pak přidáme krájenou a dobře spařenou cibulku, BIO hořčici bez cukru a lehce okyselíme umeoctem. Nakonec přimícháme posekanou zelenou pažitku, dle chuti dosolíme a připravenou pomazánku vychladíme.

Pomazánku mažeme na žitný chléb a podáváme s čerstvou zeleninou.

Poznámka: Čočková pomazánka je plná minerálů a výživných látek. Zásadité působení jáhel dobře vyrovnává opačné účinky čočky.

Pomazánku jsem dobře snesla i s oslabenou slinivkou a mohu jenom říci, že chutnala v rodině všem. Spaření cibulky vařící vodou před přidáním pomůže odstranit čpavé a nadýmavé látky a je tak lépe stravitelná.

Sdílení

    21 832 zobrazení článku
    O autorce
    10 komentářů
    1. gore.m Odpovědět
      Tentokrát nemůžu ohodnotit zcela přesně :--/ a to kvuli jahlám . Protože mám neustále problémy s jejich hořknutím, koupil jsem si tentokrát jáhly "sladké" - prý speciální sorta jáhel . .. no ehm jsou hořké víc než normální . Co dělám špatně? Jáhly samozřejmě pokaždé několikrát spařím vařicí vodou ... ale stejně mi skoro pokaždé zhořknou ... :-/ Díky
      • Alemari Odpovědět

        Jáhly kupuji od různých výrobců. Nejraději však od Kučírků firma Natural. Nesledovala jsem nikdy, zda jsou hořké nebo sladké. Jáhly rády podléhají oxidaci a vlastně na povrchu žluknou, ale tato hořkost lze odstranit.

        Doopravdy nevím, co děláte špatně, ale osobně se mi ještě nestalo, že bych měla jáhly po spaření a uvaření hořké. Jenom jednou se mi stalo, že jsem si koupila přímo jahelnou mouku a ta byl hořká a i kaše, kterou jsem z ní uvařila. Od té doby si již jahelnou mouku nekupuji, protože je velice choulostivá na žluknutí a s moukou se už nedá nic dělat, jenom vyhodit. Protože nevím, jak postupujete při spařování jáhel, raději přesně popíšu co s nimi dělám. Mám ověřené dva postupy.

        Při jednom si prostě odvážené množství v hrnci přeliji vařící vodou, chvilečku promíchám a vodu přes sítko vyliji. Tento postup opakuji ještě dvakrát. Vždy spařuji novou čistou vařící vodou. Naposled scezené jáhly zaliji odměřeným množstvím čisté studené vody a dám vařit.

        Jiný trochu snadnější způsob na manipulaci je následující. Vezmu si jemný cedník a stejně velkou misku, která ho trochu přesahuje. Do cedníku dám jáhly a přeliji vařicí vodou. Nechám cedník ponořený v misce, lžíčkou jáhly promíchám, cedník nadzvednu a vodu vyliji. Postup opět opakuji ještě dvakrát a nakonec jáhly z cedníku vyklepnu do nádoby, zaliji odměřeným množstvím studené čisté vody a dám vařit.

        V obou případech se případná hořká mastná vrstvička ze slupky rozpustí do vody a odteče a tak jsou jáhly ošetřeny a nejsou hořké.

        Přeji Vám, ať se Vám spařování a vaření jáhel podaří a jsou sladké jako ty, ze kterých dělám dezerty nebo kaše. Alemari

    2. Lýdia Odpovědět
      Dobrý deň Chcem sa spýtať, či je vhodné takúto nátierku aj sterilizovať? Viem, že to nie je ideálny spôsob, ale ked treba niečo na rýchlo na chlebík tak by to bolo celkom fajn.. Dakujem za odpoveď.
      • Alemari Odpovědět
        Zdravím milá Lýdie. Ve výjimečném případě by to snad šlo. Do malých skleniček, ale pak bych to po otevření doporučila zkonzumovat najednou. Asi bych tam nedávala pažitku, té je škoda, ztratí při sterilizaci veškeré vitamíny. Tu dát pak navrch až na chléb jako čerstvou. Alemari
    3. MARIE Odpovědět
      Dobrý večer paní Alemari, zaujala mě tato pomazánka. Mám však potíže s trávením syrové cibule a trochu se obávám i ostré hořčice. Překvapuje mě, že Vám coby slinivkářce tohle nevadí. Dá se ta cibulka nějak spařit, aniž by utrpěla na chuti, aby byla lépe stravitelnější??? A řepkový olej je podmínkou? Mám doma jen olivový, ten by chuťově vadil? Děkuji za odpověď. Marie
      • Alemari Odpovědět
        Zdravím paní Marie..Jejda... tak to je moje chyba v nepřesném popisu. Ano, cibulku pro sebe vždy spařuji vařící vodou a nechám odstát, aby čpavé látky vyprchaly. Děkuji za upozornění. Beru to již jako samozřejmost, zmínila jsem to i v článku Detaily ke slinivkové dietě. V receptu to ještě připomenu... Alemari

        P.S.: Pakliže najdete ještě nějakou nesrovnalost, kdokoliv :-). klidně mi napište. Nejsem neomylná a mám své zásady vžité pod kůží, ale chápu, že pokud se čtenář dostane na ojedinělý recept, kde něco opomenu zopakovat, může ho to zmýlit a vést k nesprávným domněnkám....Ještě dopisuji...Olej jistě můžete dát i olivový. Já píšu vždy přesně to co jsem použila a nezkouším jiné varianty, jen někdy...Mé recepty nejsou dogma, jistě Vám mohou sloužit i jen k inspiraci a dle svého si můžete suroviny měnit...Co se týče hořčice. Je s podivem, ale její složky mému trávení nevadí...Ale jsme každý jiný a tak musíte sama zvážit...AM

    4. MARIE Odpovědět
      Dobrý večer paní Alemari, to je v pořádku. Jen kdybyste mi mohla poradit, jak přesně se ta cibule spařuje. Nebo-li spíše, jak dlouho se nechává v té vařící vodě cca odstát? Nemohu to v článcích najít. Mě celkem nevadí vařená cibule, pokud ji vařím minimálně 10 minut, tak ji v malém množství docela strávím. Ale s čerstvou mám právě potíže. Zkusím to spařování a pokud tohle zafunguje, tak je to dobrá vychytávka, kterou budu směle používat. DĚKUJI a přeji pěkný večer.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Marie, dobré ráno přeji. Máte pravdu, asi jsem to přesně neuvedla, nechávám to spíš na vůli čtenáře...Já osobně to dělám asi tak, že pro druhé, aby je to nenadýmalo, třeba v té pomazánce nebo v nějakém salátu, tak to cibulku spařuji krátce, tak minutu. I pro zdravé je to lepší. Chci-li si to dát i já, tak dobou nešetřím...5-7 minut určitě a někdy i 10. Vím, přijdu o nějaké ty vitamíny, ale něco tam přec zůstane a ta chuť také...Voda se nemusí vylévat úplně do kanálu, má také nějaké cenné látky z cibule, lze ji osladit medem nebo ani nemusí, ale je to chutnější, a může se pak požít jako posilující nápoj v době chřipek nebo při nachlazení. Spíš pro ty co nemají potíže s trávením ale i já si tento "cibulový" čaj občas dělávám a kupodivu mi nevadí...Prostě ty čpavé látky vyprchají jak z cibule tak pak i z té horké vody a to je to co oslabené trávení dráždí. Ale to je již na Vás, já jen, že se to dá též použit, i když pravý "cibulový" čaj louhuju asi déle... zdraví Alemari
    5. MARIE Odpovědět
      Dobré odpoledne Alemari, děkuji Vám. Pro sebe začnu s vyluhováním 10 min. a zkusím postupně snižovat a testovat, co právě mé tělo snese. Výluh určitě použiju třeba i do polévky nebo do čaje. Vím, že se v době chřipek vaří cibulový čaj např. s majoránkou, ale nikdy jsem ho nezkoušela, protože si nechci rozdráždit zažívání. Možná se bojím zbytečně. Také jsem svým dětem připravovala cibulovou šťávu za studena, kdy jsem pokrájela cibuli, zasypala cukrem (někde doporučují použít med) a nechala vyluhovat. Tato šťáva jim zabírala dobře proti kašli a na průdušky. Ale já sama jsem se ji vždy bála užívat ze stejného důvodu (aby mě nedráždila). Někdy mě ta omezení dost vadí! Myslíte, že se bojím oprávněně a nebo zbytečně? Možná je to hodně individuální, že? Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď. Marie
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá Marie. Doopravdy je to čistě individuální. Cibulový čaj si myslím, že je možné použít, silice jsou vyprchané. S medem by to jít mělo. Ta čistá cibulová šťáva s medem (raději než s cukrem) bude asi na strávení horší. Z opatrnosti bych to asi sama raději ani nezkoušela. Udělejte jak to vnímáte. Jestli to necítíte, tak raději volit jinou cestu...Třeba kurkuma v horkém rýžovém mléce se skořicí a trošičkou pepře (opravdu jen maličko) pomáhá také a trávení to neublíží, aspoň tedy mně osobně ne. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *