Čokoládové hrudky

20-25 hrudek dle velikosti

Ingredience:
  • 200 g čokolády na vaření BIO s třtinovým cukrem
  • 140 g hrubě sekaných vlašských ořechů
  • 100 g rozinek „sultánky“
  • 3 kapky pomerančového arom. oleje „Just“
  • trochu mleté skořice
  • špetka tlučeného hřebíčku
  • alternativní sladidlo, kdo chce

Vánoce tu budou za malou chvilenku a tak je dobré si odzkoušet nějaké nesladké cukroví, které je nepečené a také rychle připravené. U nás v době mezi vánocemi vítězí určitě čokoládové hrudky, plné ořechů a sultánek, ale bez bílého cukru.

Na vodní lázni rozpustíme opatrně čokoládu, ke které přimícháme oříšky a rozinky. Voda ve vodní lázni by neměla vařit, ale musí být jenom dostatečně horká, aby se čokoláda rozpustila.

Raději neodcházíme a trpělivě vytrváme u hrnečku, abychom si dílo nepokazili. Pak přimícháme sekané oříšky, rozinky, trošku mleté skořice a tlučeného hřebíčku, který nádherně čokoládu „ovoní“.

Chuť vánočního cukroví si ještě přiblížíme přidáním několika kapek pomerančového aromatického oleje. Vzniklou směs dobře promícháme, aby se vůně prolnuly a všechny složky rovnoměrně rozvrstvily a v čokoládě obalily. Ještě v teplém stavu klademe lžičkou do papírových košíčků malé hromádky, které pak dáme na půl hodiny někam do studena.

V chladu krásně ztuhnou a v lednici je můžeme uchovat libovolně dlouho, tedy pokud se nesní…:-)

Ale s tímto cílem jsou připravovány, tak nečekejme, že dlouho vydrží. Tedy alespoň já nečekám. Čokoládové hrudky jsou zpestřením pro ty, co mají rádi něco dobrého na zub a chtějí mlsat zdravě.

Nemáme-li BIO čokoládu na vaření, lze je také rychle připravit jenom z rostlinného tuku, medu a kakaa, ořechů a rozinek, podle následujícího rozpisu.

Náhradní varianta z tuku a kakaa

Ingredience:
  • 100 g  tuku nebo kokosový tuk
  • 40 g kakaa
  • 90 g ořechů
  • 60 g rozinek
  • 40–50 g medu (nejlépe akátový)
  • 2 kapky pomerančového arom. oleje „Just“
  • trochu mleté skořice
  • špetka tlučeného hřebíčku

Na vodní lázni rozpustíme tuk, ke kterému přimícháme kakao, dobře rozpustíme, až celou hmotu stejnoměrně probarví. Do chladnoucí „čokoládové“ hmoty přidáme med nebo jiné alternativní sladidlo na oslazení a dobře rozmícháme.

Pak postupně přimícháme oříšky, rozinky a opět jako v předchozím postupu tvoříme hromádky do košíčků.

Také jsem vyzkoušela jednodušší variantu. Čokoládovou směs vylijeme na podnosek nebo do krabičky a dáme do chladu ztuhnout.

Pak tuto tabulku „čokolády“ vyklopíme a nalámeme na větší kousky a podáváme společně třeba se sušenkami na misce při odpolední návštěvě hostům anebo je sníme sami…

Na fotce je ještě „ojíněná“ tabulka „čokolády“, vytažená z chladu, vytvořená za použití rostlinného tuku. Do této varianty je také dobré oříšky nasekat na jemno a rozinky taktéž překrájet na drobné kousky. Tabulka nebude „kostrbatá“ a půjde dobře nakrájet nebo nalámat…(foto s textem doplněno 14. února 2009)

Poznámka: Pro lidi s oslabenou slinivkou, mezi něž patřím i já, uvádím, že si můžeme dát jenom tak pár kousků na ochutnání a zapít nejlépe puškvorcovým čajem. Je však velmi těžké pro druhé připravovat takové mlsy a sám nejíst. Jednou jsem neodolala a nebylo mi pak dobře.
Podruhé jsem zase v pohodě snědla čtyři hromádky a zapila je bílou obilnou kávou a kupodivu jsem to snesla bez problémů. Vše musíme zvážit sami. Jsou sice bez bílého cukru a spíše hořké, ale jíme je na vlastní zodpovědnost. Nikdy nevíme, čím si můžeme ublížit.

Osobně doporučuji přípravu z BIO čokolády. Z tuku tyto „mlsky“ dělám, jen když je chuť na něco dobrého doma moc velká a čokoláda je snědena. Jsou moc dobré i bez oslazení, jako z hořké čokolády, ale i BIO čokoládu lze ještě přisladit, kdo to potřebuje.

Jinak jsou hrudky dostatečně sladké obsaženými rozinkami. Můžeme samozřejmě přidat i jiné sušené ovoce, jako jsou meruňky, datle, fíky apod.

Připravujeme-li hrudky z náhradní varianty a použijeme kokosový tuk, počítejme s tím, že tyto hrudky musíme uchovávat v lednici. Při pokojové teplotě měknou, protože BIO kokosový tuk nebývá ztužen. Už mám zkušenost i s touto variantou a tukem. Tenkrát jsem hrudky dala do mrazáku a hodně je podchladila. Pak vydržely po vyndání z mrazáku trochu déle a chutnaly jako ledová čokoláda…

Sdílení

    27 488 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. Renata Odpovědět
      Milá Alemari, chtěla bych Vám poděkovat za všechny Vaše recepty, nápady, postřehy...zkrátka za vše, co tu píšete. Už jsem dělala několik Vašich receptů a jsem z nich nadšená. Mám dvě malé děti, tak člověk začne více rozvažovat nad tím, co jí a co připraví... Tyhle hrudky jsou vynikající, dělala jsem to konečně z poctivých ingrediencí než jako dříve z kupovaných čokolád na vaření, kde je přidaných spousta nezdravých věcí... Určitě to stojí na vyzkoušení! Hezký adventní čas:-)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Renatko, děkuji za slovní pohlazení :-) Přeji též krásný adventní čas. Srdečně zdraví Alemari

    Zanechte odpověď

    *