Čtyřvločkové müsli

2 porce | Při oslabené slinivce jenom výjimečně a s kokosem i mandlemi hodně šetřit. Je lepší trochu kokosového nebo mandlového panenského oleje.

Ingredience:
  • 50 g ovesných vloček BIO
  • 50 g špaldových vloček BIO
  • 50 g žitných vloček BIO
  • 50 g ječných vloček BIO
  • 1–2 lžíce medu
  • 30 g mletého kokosu
  • 30 g suš. sojového nápoje s příchutí vanilky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 kapky pomerančového arom. oleje „Just“
  • 15 oloupaných mandlí

Někdy cítíme, že tělo potřebuje změnu a tou může být i snídaně z více druhů obilovin současně. Různé druhy vloček smícháme v misce a zalijeme kvalitní vodou tak, aby byly těsně ponořené. Necháme alespoň 3 hodiny měknout.

Ke směsi přidáme med a dobře vločky promícháme.

Přisypeme mletý kokos, sušený sojový nápoj s příchutí vanilky, skořici a zakápneme pomerančovým aromatickým olejem.

Ještě do müsli zamícháme celé mandle a můžeme jíst.

Pro oslabenou slinivku volíme pokrm bez mandlí vcelku a možná i s ještě menším množstvím kokosu.

Toho jen tak na zavonění. Máme-li mandlový olej, volíme zakápnutí tímto olejem, potřebujeme-li dodat tělu kvalitní tuky.

Poznámka: Oslabená a nemocná slinivka snese výjimečně v klidovém období čtyřvločkové müsli dobře. S kokosem a mandlemi musíme velice opatrně, dle právě aktuálního zdravotního stavu.

Necháme-li vločky měknout ve vodě při pokojové teplotě více hodin,nejlépe do druhého dne, začnou fermentovat a budou chutnější i lépe stravitelnější. Ztratí svoji syrovost a společně s kokosem, který obsahuje mnoho selenu se stanou tělu velice prospěšným pokrmem, vhodným nejlépe k snídani.

Díky „pomalým glycidům“ nepocítíme hlad 4–5 hodin.

Pomerančový aromatický olej je léčivý a müsli navíc velice příjemně ochutí.

Tmavší barva müsli není znamením toho, že by vločky oschly, ale je dána různou barevností obilných vloček. Žitné jsou nejtmavší, ale i špaldové vločky jsou víc tmavé než ovesné a ječné.

Sdílení

    8 492 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *