Cuketová dietní polévka

2 porce

Ingredience:
  • 400 g očištěné cukety
  • 600 ml vody
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • 1 rovná lžička sušeného libečku (popř. čerstvý)
  • 1 vrchovatá lžička koření Horalka
  • mořská sůl dle chuti
  • 1 lžička panenského kmínového oleje
  • 30 g instantní rýžové mouky (není vyloženě nutná)
  • čerstvá zelená nať

Příloha:

  • rýžové chlebíčky

Receptů na cuketové polévky existuje mnoho. Ochucované, vylepšované smetanou, jogurtem nebo sýrem, s chilli papričkami, česnekem a pepřem, smaženými krutonky, zahuštěné jíškou nebo s bramborami. Tyto kombinace jsou však do dietního režimu většinou nevhodné.

Samotná cuketa není moc chuťově výrazná a tak jak uvařit polévku, aby splňovala dietní zásady, nebyla překombinovaná a přitom chutnala. Asi to bude především použitým libečkem a pak skvostným panenským kmínovým olejem, ale polévka, kterou jsem uvařila, mi zachutnala do té míry, že si vám ji dovolím zde představit.

Snadná příprava, jednoduchost surovin a dobrá večeře nebo přesnídávka je na světě. Cuketu očistíme, nastrouháme, a dáme vařit s uvedeným kořením. Libeček může být i čerstvý, ale zacházíme s ním opatrně, je více aromatický.

Když zalijeme nastrouhanou cuketu vodou, nesmí nás zmást, že je vody jakoby málo. Cuketa obsahuje vodu též a při varu ji pustí a vše se zředí a množství nabude. Vše budeme vařit cca 10 minut až je cuketa měkká. Mírně prochladlou polévku namixujeme a pokud chceme, zahustíme ji trochu instantní rýžovou moukou.

Podáváme teplou a na talíři ji zakápneme panenským kmínovým olejem a ozdobíme čerstvou zelenou natí. Zde přiložený libeček jsem dala jen pro focení. Bude lepší petrželka nebo pažitka. Libeček je moc aromatický a stačí úplně jenom ten, co je v polévce.

Pakliže nedržíme bezlepkovou dietu, je výbornou přílohou na sucho opečený kváskový chléb. Jinak použijeme pufované rýžové chlebíčky.

Poznámka: Tato polévka se zařadila mezi mé oblíbené. I pro tělo s oslabenou slinivkou je dobře stravitelná, nenadýmá a není z ní nijak těžko. Bude určitě vyhovovat i lidem, co drží bezlepkovou dietu a i těm, co mají alergii na mléko.

Ovšem vůbec nevylučuji, že si ji pro její snadnou přípravu oblíbí i příznivci zdravé životosprávy. O kmínovém oleji jsem se zmiňovala více u receptu na Robi nudličky s fazolkami a ořechy.

Sdílení

    43 228 zobrazení článku
    O autorce
    6 Komentářů
    1. Alena Odpovědět
      Dobrý den, polévka je vynikající :-), přidala jsem trochu sojového Zajíce a olej dýňový. Opravdu chutná moc. Z Vašeho webu čerpám hodně, objevila jsem ho teprve nedávno. Jím dělenou stravu a je zde spousta inspirace. Pomazánka z červené řepy je můj veliký favorit, místo tvarohu dávám tofu. Paní Alemari, děkuji Vám za skvělé stránky a přeji hodně zdraví. Alena.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji, milá Alenko. Děkuji Vám za Vaše přívětivá slova k mému webu. Též Vám přeji hodně zdraví a ať se vše daří. Alemari
    2. Kačis Odpovědět
      Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jsou zdravější a pro trávení vhodnější pufované "polystyrenové" nebo extrudované chlebíčky. Ráda bych je jedla jako obměnu od klasického kváskového a jiného tmavého pečiva, ale při nákupu vždy váhám, kterým z nich dát přednost. Předem děkuji za odpověď a přeji, ať se Vám daří. Vaše stránky zaslouží velkou pochvalu a obdiv. K.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji, milá Kačis. Děkuji Vám za slova přání a uznání k mým stránkám... K Vašemu dotazu. Abych pravdu řekla, nevím co je z těch dvou výrobků zdravější anebo vhodnější pro trávení. Sama je volím nyní jedině v nouzi a jen velmi zřídka. Jako zdravější vnímám kváskový chléb, to určitě. Oba Vámi uvedené výrobky mají vyšší GI, glykemický index, protože jsou vyráběny za vyšší teploty a též tlaku. Z tohoto hlediska jsou dobré tak pro rychlé zasycení, které ale dlouho nevydrží a tak proto se to dobře jí a jí...:-) Necítím je zas až tak vhodné jako alternativu ke kváskovému pečivu, ale nevím co řešíte. Pokud chcete hubnout, asi bych je vyloučila. Pokud ne, tak občas lze. Koupím si je jen když nemám napečeno a není co zakousnout, také když jsem na cestách, a to volím raději pufované rýžové chlebíky. Ovšem, každý jsme jiný, tak Vám asi neporadím přesně co zvolit. K tomu co je z těch dvou výrobků lepší se nemohu vyjádřit. Alemari
    3. Ála Odpovědět
      Děkuji vám za dietní inspiraci na Cukeťačku. Dokončila jsem olejem sezamovým a dýňovým. Mám moc ráda tyto polévky. Nechávám si pár kostiček mrkve a dala jsem i jeden malý brambor na kostičky ,aby měla trochu rozmanitější strukturu. Je se chci zeptat jestli cuketku loupete a odstraňujete semínka. Já jsem dělala neloupanou,jen důkladně omytou.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji, milá Álo. Děkuji za příspěvek. Pakliže je cuketa mladá, tak ji jenom loupu. Semínka jsou maličká, měkká a nevadí. Pokud nemáte nějaké trávicí potíže, tak si myslím, že mladá cuketa má i slupku tenkou a rozvaří se vše do měkka a po rozmixování je polévka jemná a dobře stravitelná. Starší cuketu, co má již semínka tvrdší, nejen loupu, ale vyškrabuji i semínka. Přidat mrkev a brambor je dobrá volba. Jste šikulka jak tvoříte. V receptu to nemám, ale také tuto polévku vařím s mrkví, kterou před mixováním vyjímám a nakrájím ji najemno nebo rozmačkám vidličkou a dám zpět do polévky pro barevnost. S bramborem to také může být dobré a sytější. Někdy vyzkouším. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *