Receptů na cuketové polévky existuje mnoho. Ochucované, vylepšované smetanou, jogurtem nebo sýrem, s chilli papričkami, česnekem a pepřem, smaženými krutonky, zahuštěné jíškou nebo s bramborami. Tyto kombinace jsou však do dietního režimu většinou nevhodné.
Samotná cuketa není moc chuťově výrazná a tak jak uvařit polévku, aby splňovala dietní zásady, nebyla překombinovaná a přitom chutnala. Asi to bude především použitým libečkem a pak skvostným panenským kmínovým olejem, ale polévka, kterou jsem uvařila, mi zachutnala do té míry, že si vám ji dovolím zde představit.
Snadná příprava, jednoduchost surovin a dobrá večeře nebo přesnídávka je na světě. Cuketu očistíme, nastrouháme, a dáme vařit s uvedeným kořením. Libeček může být i čerstvý, ale zacházíme s ním opatrně, je více aromatický.
Když zalijeme nastrouhanou cuketu vodou, nesmí nás zmást, že je vody jakoby málo. Cuketa obsahuje vodu též a při varu ji pustí a vše se zředí a množství nabude. Vše budeme vařit cca 10 minut až je cuketa měkká. Mírně prochladlou polévku namixujeme a pokud chceme, zahustíme ji trochu instantní rýžovou moukou.
Podáváme teplou a na talíři ji zakápneme panenským kmínovým olejem a ozdobíme čerstvou zelenou natí. Zde přiložený libeček jsem dala jen pro focení. Bude lepší petrželka nebo pažitka. Libeček je moc aromatický a stačí úplně jenom ten, co je v polévce.
Pakliže nedržíme bezlepkovou dietu, je výbornou přílohou na sucho opečený kváskový chléb. Jinak použijeme pufované rýžové chlebíčky.