Určitě víte a znáte, že se z cukety může upéci i buchta. Zkoušela jsem připravit zdravější podobu této letní a podzimní dobroty, kterou by navíc mohli i lidé s dietním omezením, např. celiatici nebo alergici na laktózu. Vyšla pochoutka, která nám doma okamžitě zachutnala.
Těsto je jednoduché na přípravu, pokud si vše připravíme předem. Odvážíme mouky a do rýžové polohrubé mouky zamícháme kypřidlo. Namixujeme si na jemno kakaové boby a nakrájíme si sušené datle. Dáme si vařit vodu a do hlubší mísy si rozklepneme vejce. Bílky neoddělujeme.
Cuketu očistíme, rozpůlíme, semínka s měkkou dužninou kolem nich polévkovou lžicí vydlabeme a oloupeme slupku. Nastrouháme množství cca o 150 g větší než je uvedeno a zlehka odmáčkneme uvolněnou vodu, kterou odlijeme a pak teprve cuketu odvážíme. Máme-li strouhané cukety jen o něco více či méně nevadí, i tak se buchta podaří.
K rozklepnutým vajíčkům přidáme veškeré oslazení (med nebo obilný sirup a Sladovit) a dvě lžíce vařící vody a šleháme do pěny nejlépe ponorným ručním šlehačem, ale lze i ručně, pokud ho třeba nemáte.
Přidáme dvě lžíce oleje a šleháme dál. Nyní přijde na řadu veškerá mouka, skořice, kardamom a nastrouhaná cuketa a trošičku soli. Těsto zřídne, ale nelekejte se, vše se zpevní v troubě. Také jsem se poprvé lekla a říkala si, že to asi nedopadne dobře, ale výsledek mne mile překvapil.
Do řídkého těsta nám zbývá přidat již jen samé dobroty. Přimícháme na jemno rozmixované kakaové boby, dvě lžičky kvalitního kakaa nebo karobu a rozmixované lněné semínko, které dobře pojímá vlhkost a zajišťuje pak v pečivu vláčnost.
Pro přípravu svátečních řezů přidáme ještě nakrájené datle a posekané ořechy.
Dietnější varianta vznikne bez datlí a ořechů, ale je také velice dobrá, prostě jako čokoládová :-)
Připraveným těstem naplníme plech vyložený papírem na pečení. Dle požadované výšky řezů volíme velikost plechu. Krásné kostky se upečou na plechu 22 x 22 cm. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 160 – 180°C 40-45 minut.
Menší plech, tj. větší množství těsta na výšku, bude vyžadovat cca o 5 minut delší dobu pečení, tedy zmíněných 45 minut a v závěru raději při uvedené vyšší teplotě. Teplotu a i čas volíme dle potřeby, průběhu pečení a znalosti kvalit své trouby. Pletací jehlicí zkoušíme propečení a po upečení plech dáme zchladit na mřížku a co možná nejdříve vytáhneme pečivo s papírem z plechu ven, aby mohl odvětrat i zespodu.
Vychladlý a papíru zbavený korpus polijeme ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládovou polevou a ozdobíme půlkami ořechů nebo i posypeme kokosem.
Tak nám vznikne další varianta chutných cuketových řezů. Pokud nám poleva ještě nezatuhla, nakrájíme vzhledné řezy a lehce je oddělíme od sebe.
Řezy necháme nejdříve v chladu vychladnout, ale brzy je poklidíme do krabice, protože by nám jinak oschly. Odříznuté okraje dáme ochutnat rodině a řezy pak střežíme jako „oko v hlavě“ , protože jsou velice „jedlé“ :-) a pro slavnostní menu by možná nevydržely.
Přeji vám, aby vám též chutnaly :-).
A protože jsem si nepřečetla svůj recept celý, tak jsem napsala v odpovědi slovo tuším a nyní vidím, že jsem tušila správně..Ano, pekla jsem to .. viz poznámka pod receptem... z hrubé špaldové mouky...Takže je to proveditelné. Zdravím. Alemari